Signalen van een eetstoornis

Sommige signalen die een eetstoornis aanduiden worden vaak niet opgemerkt door ouders, vrienden en familie. Tieners kunnen erg goed zijn in het verbergen van serieuze emotionele problemen.

Eetstoornissen

De twee meest voorkomende eetstoornissen zijn boulimia en anorexia. Boulimia wordt gekenmerkt door overmatig veel eten, dat vervolgens weer wordt uitgebraakt. Bij anorexia proberen patiënten zo veel mogelijk gewicht te verliezen door zichzelf te laten verhongeren. Ongeveer 0,5-1% van de vrouwen lijdt aan anorexia, en ongeveer 3% lijdt aan boulimia. Eetstoornissen zijn de meest voorkomende oorzaken van overlijden als gevolg van een mentale ziekte. Serieuze eetstoornissen komen het meest voor in landen die er een westers schoonheidsideaal aan overhouden.

Risicofactoren

Er zijn diverse risicofactoren geïdentificeerd die een rol spelen bij de ontwikkeling van een eetstoornis. Desondanks hoeft er niet altijd een duidelijke reden te zijn waarom een meisje een eetstoornis ontwikkelt. Een aantal risicofactoren die de kans op anorexia en boulimia lijken te vergroten zijn:
  • Emotionele problemen: meisjes die leiden aan emotionele problemen zoals depressie, een obsessieve compulsieve stoornis of grote stemmingswisselingen lopen een groter risico om een eetstoornis te ontwikkelen.
  • Populariteit: Het is bekend dat atletes, actrices en dansers die onder grote druk staan om te presteren een verhoogd risico lopen om een eetstoornis te ontwikkelen. Vaak zien ze eten als een bedreiging voor hun carrière.
  • Gepest worden/herhaaldelijk gewezen worden op overgewicht: Meisjes die worden gepest om hun lichaamsgewicht (thuis of op school) kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Dit doen ze om het pesten te verminderen. Daarnaast is het ook mogelijk dat meisjes die af zijn gevallen en daar positieve opmerkingen over krijgen doorslaan en veel te veel gaan afvallen.

Signalen

Er zijn een aantal duidelijke signalen die wijzen op een eetstoornis. Hierbij moet men denken aan overmatig trainen, gewichtsverlies, en 'geen trek' hebben. Daarnaast zijn er een aantal minder duidelijke tekenen dat een meisje emotionele problemen heeft die te maken hebben met eten. Een aantal signalen waar men op kan letten zijn:
  • Overmatige aandacht aan het lichaam: Meisjes die lijden aan een eetstoornis letten vaak extreem veel op hun uiterlijk. Dit kan zich uiten in overmatig op de weegschaal staan, het aanraken van lichaamsdelen om te kijken hoeveel vet er zit en het kijken hoe 'los' de kleren zitten.
  • Het nemen van laxeermiddelen en dieetpillen: Soms vindt men verpakkingen van dieetpillen en laxeermiddelen in de afvalbak. Deze kunnen goed verstopt zijn onder het andere afval.
  • Ogen/gezicht: Na het overgeven kan het zijn dat de ogen waterig of bloeddoorlopen zijn.
  • Haaruitval: Let op het doucheputje en de haarborstel. Meisjes met een eetstoornis kunnen last krijgen van haaruitval
  • Zelfmutilatie: Eetstoornissen gaan vaak samen met zelfmutilatie, zoals het snijden in de huid of het verbranden van de huid.

Indien u een of meerdere van deze signalen herkent is het belangrijk professionele hulp te zoeken.
© 2013 - 2024 Jaspervg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Anorexia als lijfstyle: de wereld van pro-ana en miaAnorexia als lijfstyle: de wereld van pro-ana en miaAnorexia is geen ziekte, maar een lifestyle. Tenminste dat zeggen de mensen die dagelijks de websites bezoeken die pro-a…
Eetstoornis: volwassen succesvolle vrouw met anorexiaEetstoornis: volwassen succesvolle vrouw met anorexiaAnorexia is niet een typische ziekte onder tieners, veel volwassen en succesvolle vrouwen, vaak dertigers, hebben tegenw…

ADHD bij het ouder wordenADHD bij het ouder wordenADHD staat vooral bekend als probleem bij kinderen. De symptomen van ADHD verminderen vaak bij het ouder worden. Maar ve…
Huidaandoeningen: Lichen SlerosusLichen sclerosus is een aandoening aan de huid waarbij deze elasticiteit verliest, en wittig verkleurt. Lichen slerosus…
Jaspervg (36 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.