ADHD bij het ouder worden

ADHD bij het ouder worden ADHD staat vooral bekend als probleem bij kinderen. De symptomen van ADHD verminderen vaak bij het ouder worden. Maar verdwijnen ze ook helemaal als je vijfentwintig of vijftig jaar verder bent? En komen die veranderingen door dat wat er van binnen gebeurt ('nature') of door wat er om je heen gebeurt ('nurture')? Daarop geeft onderzoek antwoorden. Bij dit unieke onderzoek is gebruik gemaakt van het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit uit Amsterdam, waarin liefst 44.607 tweelingen zijn opgenomen. Over ADHD wordt heel wat geschreven. Maar nieuws over het verband tussen de symptomen van ADHD en ouder worden, dat is nog dun gezaaid. Daarom mag het onderzoek van het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit uit Amsterdam wel uniek genoemd worden. Uit dit onderzoek blijkt dat de symptomen van ADHD veranderen naarmate je ouder wordt. Daarbij heeft wat er van binnen gebeurt invloed, namelijk vanuit de genen. Maar wat er vanuit de omgeving op je afkomt, heeft ook invloed. Er is wel verschil in effecten tussen omgeving en genetische factoren.

65% van de kinderen heeft nog symptomen als 25-jarige

De symptomen van ADHD verminderen bij het ouder worden, maar het idee dat ADHD alleen iets voor kinderen is, berust op een misverstand. Dat blijkt ook uit de wetenschapsfeiten. Stel, je krijgt als kind de diagnose ADHD. Dan is de kans groot dat je als jong-volwassene nog altijd symptomen van ADHD hebt. Het gaat dan om 65% van degenen die als kind met ADHD gediagnosticeerd werden. 15% van deze groep heeft dan zelfs nog alle criteria van ADHD. Hierover zegt VU-wetenschapper Kees-Jan Kan: “De klachten die mensen met ADHD hebben, kunnen tijdens hun leven veranderen. Ze nemen meestal af, maar ze verdwijnen doorgaans niet volledig. De symptomen van ADHD laten dus enerzijds verandering zien, maar anderzijds ook een vrij hoge mate van stabiliteit.”

Aandachtsproblemen voorkomen of beperken

ADHD wordt ook wel gevat onder de noemer 'aandachtsproblemen.' Volgens de onderzoekers is de invloed van je genen op deze aandachtsproblemen min of meer stabiel van je kindertijd tot minstens de 60-jarige leeftijd. In die periode komen veranderingen in ADHD-symptomen voort uit veranderingen in omgevingsinvloeden. Uit deze onderzoeksresultaten komt dus steun voor voor de aanname dat je in geval van ADHD zo vroeg mogelijk moet proberen om omgevingsinvloeden optimaal te maken, in een poging om langdurige problemen te helpen voorkomen of beperken.

44.607 tweelingen in een database

In het Nederlands Tweelingen Register zijn liefst 44.607 tweelingen opgenomen. Er zijn tweelingen bij die al 25 jaar deelnemen aan onderzoeken van het Nederlands Tweelingen Register. Onderzoeker Kan en zijn collega’s vroegen zich af hoe het zit met de stabiliteit of de veranderingen in aandachtsproblemen, in verband met genetische en omgevingsinvloeden. Door gebruik te maken van de internationaal unieke database van het Tweelingen Register, konden zij via onderzoek aantonen dat genen die invloed hebben op aandachtsproblemen bij volwassenen merendeels dezelfde genen zijn die een rol spelen bij aandachtsproblemen onder kinderen en jongeren. Je kunt dus concluderen dat genen een rol hebben bij het stabiel zijn of niet van aandachtsproblemen, aldus de wetenschappers.

Omgeving beïnvloedt aandachtsproblemen

De rol van omgevingsinvloeden verschilt van die van de genen. “De effecten van verschillende langdurige omgevingsinvloeden stapelen zich als het ware op en leiden zo enerzijds tot stabiliteit en anderzijds tot veranderingen”, aldus Kan. “Bovendien zijn er omgevingsinvloeden aanwezig die alleen een tijdelijk effect hebben. Aangezien genetische invloeden deze effecten over het algemeen niet hebben, kunnen veranderingen in onderlinge verschillen in aandachtsproblemen voornamelijk worden toegeschreven aan veranderingen in omgevingsinvloeden.”

Het tweelingenonderzoek van de VU Universiteit

Via het Tweelingen Register nemen grote aantallen twee- en meerlingen deel aan onderzoek. Maar ook hun ouders, broers, zusters en partners kunnen bij het onderzoek betrokken zijn. Het onderzoek vanuit het register vindt al ruim 25 jaar plaats. De onderzoeksresultaten uit dit artikel zijn verwerkt in het artikel 'Genetic and environmental stability in attention problems across the lifespan - Evidence from the Netherlands Twin Register', dat verscheen in het Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.
© 2013 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
Behandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetBehandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetIndien je op zoek bent naar een alternatieve behandeling tegen ADHD, kun je overwegen om het voedingspatroon enigszins a…
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…

Splinter in vinger, hand of voetSplinter in vinger, hand of voetEen splinter komt het meest voor in de vinger of de hand, maar ook in de voet. Het is belangrijk dat de splinter verwijd…
Signalen van een eetstoornisSommige signalen die een eetstoornis aanduiden worden vaak niet opgemerkt door ouders, vrienden en familie. Tieners kunn…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Vrije Universiteit Amsterdam
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.