Splinter in vinger, hand of voet
Een splinter komt het meest voor in de vinger of de hand, maar ook in de voet. Het is belangrijk dat de splinter verwijderd wordt. Wanneer dit niet gebeurt, kan er een soms ernstige ontsteking ontstaan. Welke methodes zijn er om een splinter te verwijderen?
Wat is een splinter?
Een splinter is een klein deeltje, meestal van hout, metaal of glas. Vaak gaat het om een versplinterd gedeelte van bijvoorbeeld een tak of een voorwerp van hout of metaal. Maar ook kapot glas veroorzaakt splinters die in de huid kunnen dringen. Het meest komt een splinter voor aan een vinger of onder de nagel, omdat we veel met onze handen werken en aanraken. Maar ook onder de voet komt vaak een splinter voor door het lopen op blote voeten. Vooral in de zomer worden vaak splinters in de voetzool gezien.
Een splinter is zo scherp, dat deze met de punt de huid binnendringt. Soms breekt de splinter af en verdwijnt de splinter onder de huid. In de meeste gevallen echter steekt er nog een gedeelte van de splinter uit de huid.
Waarom doet een splinter in de huid pijn?
Een splinter in de vinger doet meestal pijn door de vele zenuwen die daar lopen. Wanneer een splinter op een plek voorkomt waar minder zenuwen lopen, is de pijn ook vaak minder. Omdat we veel met de handen werken, wordt de plek waar de splinter zich bevindt ook vaak aangeraakt. Er wordt op de splinter geduwd waardoor deze op een zenuw of een spier drukt. Dit veroorzaakt pijn. Daarnaast is de huid beschadigd door een splinter, wat ook pijn veroorzaakt. Wanneer de splinter lange tijd blijft zitten, kan er een ontsteking ontstaan. Ook dit veroorzaakt pijn, soms gepaard gaande met koorts.
Het gevaar van een splinter
Dat een splinter de huid beschadigd, is niet het ergste. De huid herstelt zich snel weer na verwijdering van de splinter. Een splinter die achter blijft en niet wordt verwijderd, kan een open verbinding met de buitenlucht vormen. Bacteriën dringen makkelijk langs de splinter naar binnen.
Een splinter wordt door het lichaam als een indringer gezien. Het lichaam zal proberen de splinter uit het lichaam te verdrijven door een ontsteking te veroorzaken. De splinter wordt als het ware uit het lichaam gezworen.
In een ernstig geval kan er een bloedvergiftiging ontstaan. Bacteriën kunnen makkelijk met de splinter mee het lichaam binnen dringen. Als reactie op deze infectie kan het hele lichaam een ontstekingsreactie geven. Dit heet een bloedvergiftiging. Bacteriën zijn de bloedbaan binnen gedrongen. Een bloedvergiftiging is een ernstige, soms dodelijke complicatie. Een splinter kan in principe niet in de bloedbaan terecht komen en zal ook niet vanzelf oplossen.
Splinter verwijderen
Een splinter die nog een stukje uit de huid steekt, is meestal makkelijk te verwijderen. Met een pincet of met twee scherpe nagels kan de splinter vastgeklemd worden. Pak de splinter zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem in de richting waarin hij ook erin is gekomen, eruit. Ontsmet daarna de wond en dek hem af met een pleister.
Wanneer de splinter afbreekt of helemaal in de huid zit, is het lastiger om deze te verwijderen. De huisarts kan deze meestal goed en hygiënisch verwijderen. Wanneer men de splinter toch zelf wil verwijderen, kan de huid het beste geweekt worden in een badje soda. Vervolgens moet er een naald ontsmet worden. De naald moet geweekt worden in een badje met helder ontsmettingsmiddel. Gebruik hiervoor Dettol of pure alcohol. De naald in een vlam houden doodt weliswaar bacteriën, maar is niet afdoende om de naald helemaal te ontsmetten. Met de punt van de naald kan de wond iets groter gemaakt worden, zodat de splinter makkelijker te verwijderen is. Ontsmet daarna de wond goed en dek deze af.
De splinter kan ook goed verwijderd worden met behulp van scherpe nagels. Druk met één nagel onder de splinter in de richting waarin hij naar binnen is gedrongen. Druk met de andere nagel in de tegenovergestelde richting tegen de splinter aan. Vaak wordt de splinter zo naar boven en naar buiten gedrukt. Wanneer de splinter onder de huid zit, is harder drukken soms nodig. Druk de kop van de splinter hard tegen de huid aan. Vaak wordt de huid kapot gedrukt en ontstaat er een opening waardoor de splinter naar buiten kan. Zorg voor schone nagels en ontsmet de wond na afloop goed, ook wanneer de splinter niet verwijderd is.
Een hulpmiddel is het gebruik van trekzalf oftewel teerzalf. Deze zalf bevat ichthammol en is ontstekingsremmend, bacterie-dodend en schimmeldodend. Tweemaal daags wordt de huid waarin de splinter zich bevindt in een heet badje met soda geweekt, daarna drogen en dun insmeren met teerzalf. Dek de plek af met een pleister. Na één tot drie dagen kan de splinter vaak makkelijk verwijderd worden. Wanneer de splinter na enkel dagen nog niet verwijderd is, ga dan langs een huisarts. Deze zal de splinter verwijderen. In sommige gevallen zal de huid ingesneden moeten worden.