Splinter: Typen en verwijdering van splinters uit huid

Splinter: Typen en verwijdering van splinters uit huid Splinters doen zich voor wanneer een klein, dun stuk materiaal dat deel uitmaakt van een groter object, in de huid prikt en ingesloten raakt. Het vreemde lichaam blijft dus bij een splinter in het weefsel achter en verplaatst zich onbehandeld meestal verder in het lichaam. Pijn is het bekendste symptoom van een splinter. In de meeste gevallen is het mogelijk om de splinter thuis te verwijderen. Iedereen die dit probeert, moet echter altijd eerst zijn handen wassen alsook alle apparatuur reinigen die ze zullen gebruiken. Bij tekenen van een infectie of een diepe of moeilijk te verwijderen splinter, is medisch advies nodig.

Typen splinters in de huid

De meest voorkomende vreemde lichamen zijn in de delen twee officiële typen met name biologische splinters en niet-biologische splinters. De biologische klasse omvat splinters van botten, visstekels, tanden en hout. In de niet-biologische klasse zijn splinters afkomstig van glas, metaal, aluminium, vishaken, potloodgrafiet en plastic.

Symptomen

Splinters veroorzaken aanvankelijk pijn door wanneer het scherpe voorwerp door de bovenste huidlaag gaat. De splinter penetreert zelfs soms nog dieper, zoals in het spierweefsel of het bot..

Diagnose en onderzoeken

De patiënt weet meestal zelf dat hij een splinter in het lichaam heeft. Er zijn ook veel aanwijzingen dat een splinter het lichaam is binnengedrongen zoals onder andere:
 • een abces
 • een chronische etterende wonde
 • een cyste
 • een gezwel onder de opperhuid (huidknobbeltje)
 • een niet-genezende wonde
 • een verkleuring onder de opperhuid
 • een vertraagd pees- of zenuwletsel
 • nieuw wondje dat met bloed is besmeurd
 • osteomyelitis (botinfectie)
 • prikwondje
 • scherpe pijn, ook bij het bewegen

Als de aanwezigheid van de splinter niet zichtbaar is maar enkel de effecten hiervan duidelijk zijn, zet de arts radiografie of echografie in om de locatie van het vreemd voorwerp op te sporen.

Verwijdering van splinters uit huid

Diverse opties zijn beschikbaar om een splinter thuis te verwijderen. De beste methode hangt af van de locatie, de grootte, de diepte en de richting van de splinter. Het is belangrijk een splinter zo snel mogelijk te verwijderen om een infectie te voorkomen.

Pincet

De meeste patiënten die een kleine, gemakkelijk toegankelijke splinter hebben, gebruiken een pincet om het vreemd lichaam te verwijderen. Met een pincet is het mogelijk om de splinter vast te grijpen en deze uit de huid te trekken. De patiënt moet eerst het pincet desinfecteren met ontsmettingsalcohol. Vervolgens knijpt de patiënt het einde van de splinter tussen de armen van de pincet. Hij trekt de splinter vervolgens voorzichtig naar buiten.

Duct tape

Duct tape is een zeer sterke tape die helpt bij het verwijderen van een diepere splinter. Deze methode is vaak pijnloos. Eerst moet de patiënt het splintergebied grondig reinigen. Vervolgens brengt hij duct tape op de splinter aan. Hij wacht daarna ongeveer dertig minuten, en trekt de tape er vervolgens af. Als deze methode de eerste keer niet werkt, kan de patiënt dit nogmaals proberen want soms lukt het dan wel.

Naald en pincet

Wanneer de splinter de huid volledig heeft doorboord en geen enkel deel van het materiaal zichtbaar is, is het mogelijk om met behulp van een naald een deel van het vreemde lichaam zichtbaar te maken. Zodra een deel van de splinter zichtbaar is, kan de persoon een pincet gebruiken om dit te verwijderen.

Een persoon kan een splinter verwijderen met behulp van een naald en een pincet door:
 • zowel de naald als het pincet te desinfecteren met ontsmettingsalcohol
 • de huid te doorprikken met de naald over het deel van de splinter dat zich het dichtst bij het oppervlak bevindt
 • de splinter vastknijpen met het pincet en deze voorzichtig en langzaam uittrekken

Alarmsymptomen

Is er een ontsteking of pus aanwezig of is de splinter diep ingebed, dan bezoekt de patiënt een arts. Medische hulp is ook nodig als de splinter zich in of vlakbij het oog bevindt of wanneer de splinter erg groot is. Als de splinter langer dan twee à drie dagen in een vinger aanwezig is, is eveneens medisch advies noodzakelijk. Des de eerder de patiënt of arts de splinter verwijdert, des te minder groot de kans dat er complicaties optreden.

Complicaties

Verder ontstaat mogelijk een infectie door bacteriën op het vreemde voorwerp. Sommige splinters blijven op hun plaats aanwezig, maar de meeste splinters blijven migreren (zich verplaatsen) door het lichaam en beschadigen dan hun omgeving. De splinter migreert namelijk mogelijk naar vitale organen of botten hetgeen leidt tot ernstige interne schade. Zeer sporadisch is een amputatie van een vinger nodig.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Splinter verwijderen: wat kun je het beste doen?Splinter verwijderen: wat kun je het beste doen?Wanneer je met ruw hout bezig bent of in de tuin werkt, kan er ineens een splinter in je vinger komen. Deze schiet in de…
Splinter onder nagel verwijderen: zelf verwijderen, huisartsSplinter onder nagel verwijderen: zelf verwijderen, huisartsSplinter onder nagel is een vervelende aangelegenheid. Een splinter onder nagel komt bij zowel kinderen als volwassen vr…
Splinter in vinger, hand of voetSplinter in vinger, hand of voetEen splinter komt het meest voor in de vinger of de hand, maar ook in de voet. Het is belangrijk dat de splinter verwijd…
Een splinter onder de nagel, verwijderen, behandelen of…?Een splinter onder de nagel is zo opgelopen. Even te snel langs een houten deur of stoel lopen, iets oppakken zonder dat…

Knoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheidKnoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheidKnoflook maakt deel uit van de uienfamilie en de 'bol' van dit kruid bestaat meestal uit 10-20 kleinere delen, de 'teent…
Takotsubo cardiomyopathie: Zwakte van linkerventrikel hartTakotsubo cardiomyopathie: Zwakte van linkerventrikel hartTakotsubo cardiomyopathie is een hartaandoening die tot stand komt door ernstige fysieke of emotionele stress. De stress…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sanba38, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
 • Geraadpleegd op 30 december 2018:
 • 5 Creative Ways to Remove a Splinter; https://www.solvhealth.com/blog/5-creative-ways-to-remove-a-splinter
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to get a splinter out, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321876.php
 • How to remove a splinter, https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/injured-skin/splinters
 • Splinter removal, https://medlineplus.gov/ency/article/002137.htm
 • Splinter, https://en.wikipedia.org/wiki/Splinter
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.