Knoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheid
Knoflook maakt deel uit van de uienfamilie en de 'bol' van dit kruid bestaat meestal uit 10-20 kleinere delen, de 'teentjes'. Het wordt gebruikt als smaakversterker in curry’s, wokgerechten, pizza-toppings, pasta's, vleesbereidingen, dipsauzen enzovoort. Het heeft de kracht om elk gerecht onmiddellijk op te fleuren. Knoflook bevat namelijk hoge gehaltes van bepaalde zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de zeer krachtige en scherpe geur en smaak. Daarnaast bieden de zwavelverbindingen in rauwe knoflook diverse gezondheidsvoordelen, bijvoorbeeld voor het hart en de huid.
Voedingswaarde van rauwe teentjes knoflook
Elke 100 gram rauwe knoflook bestaat uit 150 calorieën, 33 gram koolhydraten en 6,36 gram eiwit. Knoflook is ook verrijkt met vitamine B1, B2, B3, B6,
folaat, vitamine C,
calcium,
ijzer, magnesium,
mangaan, fosfor, kalium, natrium en zink.
Antibacteriële en antiparasitaire eigenschappen
Het hoge zwavelgehalte in knoflook geeft het
antibiotische eigenschappen, waardoor het spijsverteringsstelsel schoon blijft door giftige stoffen weg te spoelen. Een
mondwater op basis van knoflook klinkt misschien niet als een frisse, milde ademhaling, maar een zeer kleine hoeveelheid extract is voldoende om bacteriën die gaatjes (
tandbederf) veroorzaken, te elimineren. Verdund knoflookextract helpt bovendien bij de behandeling van lintworminfecties bij kinderen.
Behandeling van verkoudheid en griep
Knoflook biedt een verlichting van een hardnekkige
verkoudheid en
griep. Door twee à drie teentjes knoflook per dag te nemen of een paar kopjes knoflookthee te drinken (met een vleugje honing of
gember om de smaak te verbeteren), verdwijnt een
verstopte neus, geneest de verkoudheid en versterkt het immuunsysteem.
Gezondheid van huid en haar
De verkwikkende eigenschappen van knoflook beschermen de huid tegen het effect van vrije radicalen. Verder vertraagt knoflook het verlies van collageen. Een verlies aan collageen resulteert in een minder elastische, ouder wordende huid. Het
topisch (op de huid) toepassen van knoflook biedt een verlichting van huidaandoeningen zoals
eczeem (chronische
huidziekte met
droge huid en
jeukende huid). Het is ook een effectief middel tegen schimmelinfecties zoals
voetschimmel en
ringworm. Geplette knoflookextract op de hoofdhuid wrijven of het haar inmasseren met knoflook-geïnfundeerde olie voorkomt
haaruitval en keert dit zelfs om.
Preventie van hartziekten door teentjes knoflook
Het dagelijks consumeren van knoflook (in voedsel of rauw) helpt het
cholesterolgehalte te verlagen door de
antioxiderende eigenschappen van Allicin. Knoflook is ook erg effectief om de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel te reguleren. Dankzij knoflook verlaagt het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol) en de totale cholesterol met 10 à 15%. De zwavelhoudende verbinding Allicine verliest wel de medicinale eigenschappen wanneer knoflook helemaal wordt gekookt. Het is absoluut noodzakelijk om knoflook rauw of half gekookt te consumeren voor het verkrijgen van de voordelen van de
hartgezondheid.
Preventie van hersenaandoeningen
Het risico op het ontwikkelen van de
ziekte van Alzheimer en
dementie verlaagt door het consumeren van knoflook. Knoflook bevat immers antioxidanten die bescherming bieden tegen de veroudering en tegen celschade.
Verwijdering van splinters
Niet alleen de consumptie van knoflook biedt gezondheidsvoordelen. Ook de toepassing van knoflook op de huid is mogelijk. Knoflook is namelijk bruikbaar tegen hardnekkige
splinters. Door een stuk gesneden knoflook over de splintersnede te plaatsen en dit vervolgens af te dekken met een verband, verdwijnt de splinter.
Zuivering van bloed
Dagelijks twee teentjes rauwe knoflook met warm water nemen tijdens de ochtend en overdag veel koud
water drinken, helpt het lichaam te reinigen en gifstoffen te verwijderen uit het bloed. Hierdoor krijgen mensen een
gezonde huid aan de buitenkant, waarop minder
acne (chronische huidaandoening met
ontsteking van
talgklieren) ontstaat.

Bij een overmatige inname van knoflook ontstaat hoofdpijn /
Bron: Geralt, PixabayVoorzichtigheid bij consumptie van knoflookteentjes
Het is aangewezen om niet meer dan 2-3 knoflookteentjes per dag te consumeren zonder een arts te raadplegen. Een overmatige inname van knoflook veroorzaakt namelijk enkele mogelijke symptomen zoals:
Lees verder