Knoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheid

Knoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheid Knoflook maakt deel uit van de uienfamilie en bestaat uit een 'bol' die meestal uit 10-20 kleinere delen, de 'teentjes', bestaat. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten zoals curry’s, wokgerechten, pizza-toppings, pasta's, vleesbereidingen en dipsauzen. Knoflook heeft de kracht om elk gerecht onmiddellijk op te fleuren. Dit komt door het hoge gehalte aan zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de krachtige en scherpe geur en smaak. Daarnaast bieden de zwavelverbindingen in rauwe knoflook verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder voordelen voor het hart en de huid.

Voedingswaarde van rauwe knoflookteentjes

Elke 100 gram rauwe knoflook bevat ongeveer 150 calorieën, 33 gram koolhydraten en 6,36 gram eiwit. Knoflook is bovendien rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B1, B2, B3, B6, folaat, vitamine C, calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, natrium en zink.

Antibacteriële en antiparasitaire eigenschappen

Het hoge zwavelgehalte in knoflook verleent het krachtige antibiotische eigenschappen. Dit helpt het spijsverteringsstelsel te reinigen door het verwijderen van schadelijke stoffen. Hoewel een mondwater op basis van knoflook wellicht niet de meest frisse adem zal geven, is zelfs een kleine hoeveelheid knoflookextract effectief in het bestrijden van bacteriën die gaatjes (tandbederf) veroorzaken. Verder helpt verdund knoflookextract bij de behandeling van lintworminfecties bij kinderen.

Behandeling van verkoudheid en griep

Knoflook kan verlichting bieden bij een hardnekkige verkoudheid en griep. Door dagelijks twee tot drie teentjes knoflook te consumeren of door een paar kopjes knoflookthee te drinken (eventueel met een vleugje honing of gember voor een verbeterde smaak), kan een verstopte neus verlichten, de verkoudheid versneld genezen en het immuunsysteem versterken.

Gezondheid van huid en haar

De verkwikkende eigenschappen van knoflook beschermen de huid tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Knoflook helpt ook bij het vertragen van collageenverlies, wat essentieel is voor het behoud van een elastische en jeugdige huid. Het topisch (op de huid) toepassen van knoflook kan verlichting bieden bij huidaandoeningen zoals eczeem (chronische huidziekte gekenmerkt door een droge huid en jeukende huid). Het is ook effectief tegen schimmelinfecties zoals voetschimmel en ringworm. Geplet knoflookextract op de hoofdhuid wrijven of het haar inmasseren met knoflook-geïnfundeerde olie kan haaruitval voorkomen en zelfs omkeren.

Preventie van hartziekten door knoflook

Dagelijkse consumptie van knoflook (of het nu in voedsel of rauw is) kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen door de antioxiderende eigenschappen van Allicine. Knoflook is ook effectief in het reguleren van de bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Het verlaagt het LDL-cholesterol (slecht cholesterol) en de totale cholesterol met 10 à 15%. Het is echter belangrijk te weten dat de zwavelhoudende verbinding Allicine zijn medicinale eigenschappen verliest bij volledig koken van de knoflook. Voor optimale hartgezondheid is het dus belangrijk om knoflook rauw of licht gekookt te consumeren.

Preventie van hersenaandoeningen

Het consumeren van knoflook kan helpen het risico op de ziekte van Alzheimer en dementie te verlagen. De antioxidanten in knoflook bieden bescherming tegen veroudering en celschade in de hersenen.

Verwijdering van splinters

Naast de consumptie heeft ook het uitwendig gebruik van knoflook gezondheidsvoordelen. Knoflook kan namelijk effectief zijn bij het verwijderen van hardnekkige splinters. Plaats een stuk gesneden knoflook over de splinter en dek dit af met een verband. Na enige tijd zou de splinter vanzelf moeten verdwijnen.

Zuivering van bloed

Het dagelijks innemen van twee teentjes rauwe knoflook met warm water in de ochtend, gevolgd door veel koud water gedurende de dag, helpt bij het reinigen van het lichaam en het verwijderen van gifstoffen uit het bloed. Dit kan bijdragen aan een gezonde huid en kan het optreden van acne (chronische huidaandoening gekenmerkt door ontsteking van talgklieren) verminderen.

Voorzichtigheid bij consumptie van knoflook

Hoewel knoflook vele voordelen biedt, is het belangrijk om de inname te matigen. Het wordt aanbevolen niet meer dan 2-3 teentjes knoflook per dag te consumeren zonder eerst een arts te raadplegen. Een overmatige consumptie kan leiden tot verschillende bijwerkingen zoals:

Knoflook in de traditionele geneeskunde

Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege zijn veelzijdige geneeskrachtige eigenschappen. In veel culturen wordt knoflook gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, van infecties tot spijsverteringsproblemen. In de Chinese en Ayurvedische geneeskunde wordt knoflook geprezen om zijn vermogen om het lichaam te versterken en verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Studies hebben aangetoond dat knoflook ook kan bijdragen aan de verlaging van bloeddruk en cholesterol, wat het een waardevolle toevoeging maakt aan een gezond dieet.

De rol van knoflook in de keuken

Knoflook speelt een belangrijke rol in vele keukens wereldwijd. Het is een basiscomponent in mediterrane, Aziatische en Latijns-Amerikaanse gerechten. Naast zijn culinaire toepassingen wordt knoflook vaak gebruikt in marinades, sauzen en dressings om een extra smaakdimensie toe te voegen. Het is ook een veelgebruikt ingrediënt in conserveringsmethoden zoals het inmaken en fermenteren van voedsel.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenKnoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenLast van erectieproblemen, een te hoog cholesterolgehalte of dichtslibbende kransslagaderen? Het eten van vier teentjes…
Kan je knoflook beter rauw of gekookt eten?Kan je knoflook beter rauw of gekookt eten?Lekker en gezond, een ideale combinatie! Knoflook kan beide toetsen moeiteloos doorstaan. De medicinale plant voorkomt o…
Is knoflook gezond?Is knoflook gezond?Is knoflook gezond? Jazeker, het heeft veel voordelen voor de gezondheid. Dit door de sterke natuurlijke ingrediënten. H…
De helende werking van knoflookDe helende werking van knoflookOver de hele wereld bestaan er ongeveer 600 verschillende variëteiten van knoflook. Het is heerlijk als smaakmaker in ta…

Gember: Voordelen van gemberwortel voor de gezondheidGember: Voordelen van gemberwortel voor de gezondheidGember (Zingiber officinale) is een tropische bloeiende plant die wereldwijd verkrijgbaar is bij kwekers. Het behoort to…
Splinter: Typen en verwijdering van splinters uit huidSplinter: Typen en verwijdering van splinters uit huidSplinters doen zich voor wanneer een klein, dun stuk materiaal dat deel uitmaakt van een groter object, in de huid prikt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Geraadpleegd op 30 december 2018:
  • 11 bewezen gezondheidsvoordelen van knoflook, https://www.ahealthylife.nl/11-bewezen-gezondheidsvoordelen-van-knoflook/
  • 11 Proven Health Benefits of Garlic, https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic
  • 7 Raw Garlic Benefits for Fighting Disease, https://draxe.com/7-raw-garlic-benefits-reversing-disease/
  • 7 Surprising Health Benefits Of Garlic, https://food.ndtv.com/food-drinks/powerhouse-of-medicine-and-flavour-surprising-health-benefits-of-garlic-1200468
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Garlic: Proven benefits, https://www.medicalnewstoday.com/articles/265853.php
  • What Are the Benefits of Chewing Raw Garlic?, https://healthyeating.sfgate.com/benefits-chewing-raw-garlic-3104.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 31-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.