Stinkende ontlasting: Oorzaken van vieze geur van poep
De ontlasting stinkt altijd wel een beetje, maar bij sommige patiënten is sprake van een erg stinkende stoelgang. Deze vieze poepgeur kan te wijten zijn aan problemen met de spijsvertering. Zo kunnen sommige patiënten intolerant zijn voor lactose. Het slecht kunnen opnemen van voedingsstoffen, bijvoorbeeld door glutenintolerantie, leidt eveneens tot een stinkende ontlastingsgeur. Ook andere aandoeningen zijn gekoppeld aan stoelgang die erg stinkt. Poep die vies ruikt, is soms ook een bijwerking van bepaalde medicijnen of supplementen. Verder zijn diverse voedingsmiddelen gekoppeld aan een ontlasting die zeer slecht ruikt. Vaak zijn ook andere symptomen geassocieerd met een stinkende ontlastingsgeur, zoals onder andere braken, constipatie, diarree of koorts. In de meeste gevallen is de onderliggende oorzaak met huismiddeltjes, medicatie en soms een operatie te behandelen.
Alcoholmisbruik leidt mogelijk tot stinkende poep /
Bron: Jarmoluk, Pixabay
Alcoholmisbruik en veranderingen aan de darmen
Hoge alcoholgehaltes in het bloed tasten soms andere organen aan, zoals de
maag en de dunne en dikke darm. Hierdoor verandert de beweeglijkheid, de permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de darmwand en de pre- en probiotica van de darmflora. Dit veroorzaakt een losse ontlasting,
diarree en een verandering in de geur van de stoelgang. Bovendien bevat
alcohol aanzienlijke hoeveelheden sulfaat. Des te meer sulfaat een patiënt verbruikt, des te meer het beschikbaar is voor darmbacteriën om sulfidegassen te maken. Sulfidegassen leiden tot een vieze stank bij de stoelgang.
Buikgriep
Patiënten die besmet voedsel eten, krijgen mogelijk te maken met buikgriep. Zowel
virussen,
bacteriën als parasieten veroorzaken mogelijk gastro-enteritis (
ontsteking van de maag en
darmen).
Buikpijn en diarree zijn de bekendste symptomen van buikgriep.
Chronische pancreatitis
Chronische pancreatitis duidt op een aanhoudende ontsteking van de
alvleesklier (het pancreas). De progressieve alvleesklieraandoening leidt tot onherstelbare schade aan de alvleesklier. Hierdoor kan de patiënt voedsel niet meer goed verteren en worden pancreashormonen ook niet meer aangemaakt.
Kenmerken van deze aandoening zijn:
Naast een lichamelijk onderzoek en het doorlopen van de
medische geschiedenis, zijn
beeldvormende onderzoeken nuttig voor het stellen van de diagnose (
CT-scan, een magnetische resonantie cholangiopancreatografie, een
echografie van de buik en een endoscopische
echografie). De patiënt mag
pijnstillers nemen. Verder voert de arts mogelijk een Whipple-procedure uit om pancreasletsels te verwijderen of een operatie om de alvleesklier geheel of gedeeltelijk te verwijderen (pancreatectomie).
Vermoeidheid is één van de mogelijke tekenen van coeliakie /
Bron: Concord90, Pixabay
Coeliakie (glutenintolerantie)
Coeliakie wijst op een darmaandoening waarbij een immuunreactie tot stand komt na het eten van gluten, een eiwit dat aanwezig is in tarwe, gerst en rogge. Het immuunsysteem reageert overdreven sterk op deze gluten en gaat dan de dunne darm aanvallen. Door aanhoudende schade ontstaat malabsorptie (slecht kunnen opnemen van voedingsstoffen), waardoor verdere complicaties ontstaan.
Veel voorkomende symptomen van coeliakie zijn onder meer:
Een
bloedtest en
endoscopie (inwendig kijkonderzoek) zijn nodig voor het diagnosticeren van de glutenintolerantie. Het volgen van een levenslang glutenvrij dieet is nodig.
Inflammatoire darmaandoeningen (ontstekingsaandoening van de darm)
Colitis ulcerosa
Bij
colitis ulcerosa ontstaat een ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm, waardoor darmzweren tot stand komen. Deze
inflammatoire darmaandoening komt tot stand door een defect in het immuunsysteem. Het immuunsysteem reageert verkeerd op uitlokkende factoren, wat uiteindelijk resulteert in een chronische ontsteking. De symptomen zijn variabel en bestaan uit
buikkrampen, constipatie, diarree, een stinkende stoelgang met bloed of
slijm en/of
fecale incontinentie (ongewild verlies van stoelgang). Diverse onderzoeken zijn nodig bij de arts, zoals een
ontlastingsonderzoek, een bloedonderzoek, een
sigmoïdoscopie (inwendig kijkonderzoek van het laatste deel van de dikke darm) of
colonoscopie (inwendig kijkonderzoek van de dikke darm) en een
biopsie (stukje aangetast darmweefsel microscopisch laten onderzoeken). De arts zet ontstekingsremmende medicijnen in en eventueel is een operatie nodig om de dikke darm te verwijderen (
colectomie). De patiënt zelf moet voedingsmiddelen vermijden die leiden tot de klachten en ook een dieet rijk aan voedingsstoffen volgen. Hiervoor kan hij terecht bij een voedingsdeskundige.
Ziekte van Crohn
Bij de
ziekte van Crohn is elk deel van het maagdarmkanaal mogelijk aangetast.
Veel voorkomende symptomen zijn: