Ziekte van Crohn: Aandoening met diarree en buikpijn
De ziekte van Crohn is een chronische ziekte waarbij delen van het spijsverteringskanaal ontstoken zijn. Meestal is het onderste gedeelte van de dunne darm en het begin van de dikke darm aangetast, maar de ziekte tast mogelijk elk gedeelte van het spijsverteringskanaal van de mond tot het einde van de endeldarm (anus) aan. Diarree, buikpijn en gewichtsverlies zijn de belangrijkste symptomen van deze inflammatoire darmziekte. Patiënten met deze aandoening hebben vaak rustige periodes die afgewisseld zijn met een opflakkering van de klachten. Een bekende remedie is niet voorhanden voor de ziekte van Crohn, maar met voeding, medicijnen, supplementen en chirurgie verminderen de symptomen. De vooruitzichten zijn voor de meeste patiënten met de ziekte van Crohn goed. De symptomenreeks is echter variabel in het aantal klachten maar ook in uitgebreidheid, waardoor sommige patiënten levensbedreigende complicaties ervaren als gevolg van de ziekte.
Epidemiologie
De ziekte van Crohn komt wereldwijd voor, maar de prevalentie en incidentie kunnen variëren afhankelijk van de regio.
- Prevalentie: De ziekte van Crohn komt vaker voor in ontwikkelde landen dan in ontwikkelingslanden. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door factoren zoals hygiëne en dieet.
- Incidentie: De ziekte wordt vaak gediagnosticeerd bij mensen tussen de 15 en 35 jaar, hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen.
- Geografische variatie: De prevalentie is hoger in Noord-Amerika en Europa in vergelijking met Azië en Afrika.
- Etniciteit: Personen van Joodse afkomst hebben een verhoogd risico om de ziekte te ontwikkelen in vergelijking met andere etnische groepen.
- Geslacht: De ziekte van Crohn lijkt beide geslachten gelijkmatig te beïnvloeden, hoewel sommige studies suggereren dat het iets vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
- Familiale voorgeschiedenis: Er is een genetische component aan de ziekte, wat betekent dat mensen met een familielid dat lijdt aan de ziekte van Crohn een verhoogd risico hebben om zelf ook de aandoening te ontwikkelen.
Oorzaken: Auto-immuunaandoening
De exacte oorzaak van de ziekte van Crohn is onbekend. De chronische
inflammatoire darmaandoening (ontstekingsaandoening van de darm) treedt op wanneer het lichaam per ongeluk het eigen immuunsysteem aanvalt en gezond lichaamsweefsel in het spijsverteringskanaal vernietigt. Wanneer de gedeelten van het spijsverteringskanaal gezwollen (
zwelling van dikke darm) of ontstoken blijven, raken de darmwanden verdikt bij deze
auto-immuunaandoening.
Roken vormt een risicofactor voor de ziekte van Crohn /
Bron: Geralt, PixabayRisicofactoren ziekte van Crohn
Factoren die een rol spelen bij de ziekte van Crohn omvatten:
- Genen en familiegeschiedenis: Mensen van joodse afkomst lopen een hoger risico.
- Huidskleur: Blanke mensen zijn vaker aangetast door de ziekte dan mensen met een andere huidskleur.
- Leeftijd: De ziekte van Crohn is op elke leeftijd mogelijk, maar mensen tussen de leeftijd van 15 tot 35 jaar krijgen het vaakst de diagnose van de aandoening.
- Medicatie: Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) maken de symptomen erger.
- Reactie op bacteriën: een hogere reactie op normale bacteriën in de darmen door het lichaam.
- Roken
- Voeding: Een vetrijke voeding en veel geraffineerde suikers verergert de symptomen van de ziekte.
- Woonplaats: Inwoners van een stedelijk of geïndustrialiseerd gebied zijn meer getroffen.
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
De patiënt met de ziekte van Crohn vertoont weinig fysieke tekenen, afgezien van het gewichtsverlies en de algemene slechte gezondheid. Afteuze
mondzweren,
gezwollen gewrichten en een
huiduitslag zijn soms zichtbaar bij het lichamelijk onderzoek. Ook bij het onderzoek van de buik bemerkt de arts geen problemen, hoewel sommige patiënten toch een beetje gevoelig zijn aan de rechter iliacale fossa (zwelling of gevoeligheid in de onderbuik). De arts onderzoekt steeds de anus om oedemateuze anale letsels, fistels of perianale
abcessen op te sporen.
Diagnostisch onderzoek
Niet-acute symptomen
De patiënt krijgt een
sigmoïdoscopie (inwendig kijkonderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm). Als de dunne darm aangetast is, lijkt het rectum (endeldarm) normaal, maar een
biopsie is nodig want soms bevinden zich niet-specifieke histologische veranderingen in de mucosa (slijmvliezen). Zelfs wanneer een groot gedeelte van het colon getroffen is, is het mogelijk dat de endeldarm gespaard is bij de ziekte van Crohn. Af en toe zijn wel fragmentarische wijzigingen te bemerken aan de endeldarm. Een
bariumonderzoek of
CT-scan met orale contrast (via de mond ingenomen) is steeds nodig bij patiënten verdacht van de ziekte van Crohn. Ook beeldvormend onderzoek van de dunne darm biedt informatie over de ziekte wat mogelijk is via een magnetische resonantie enteroclysis. Voorts voert de arts een
colonoscopie (inwendig kijkonderzoek van de dikke darm) uit als hij vermoedt dat het colon (dikke darm) betrokken is, behalve bij patiënten met een ernstige acute ziekte.
Acute symptomen
Bij patiënten die acuut met dikkedarmgerelateerde symptomen kampen, is een
röntgenfoto,
echografie of CT-scan van de buik mogelijk.
Anale letsels
Een endoanale echografie en
MRI-scan zijn bruikbaar om perianale symptomen te evalueren.
Andere onderzoeken
Een ontlastings- en
bloedonderzoek zijn nodig om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten. Soms bemerkt de arts
witte stipjes in de ontlasting.
Differentiële diagnose
Buiten colitis ulcerosa doet het klinisch beeld van de ziekte van Crohn ook nog denken aan enkele andere aandoeningen waaronder:
Behandeling via voeding, medicatie, supplementen en chirurgie
Voeding
Een evenwichtige,
gezonde voeding met voldoende calorieën, eiwitten en voedingsstoffen uit een verscheidenheid aan voedselgroepen is noodzakelijk bij de ziekte van Crohn. Sommige patiënten zijn gevoeliger voor bepaalde voedingsmiddelen dan anderen, wat kan leiden tot verergering van de darmgerelateerde symptomen.
Voldoende drinken is belangrijk bij de ziekte van Crohn /
Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay Aanbevolen
Deze voedingsmiddelen zijn aanbevolen:
- laag lactosegehalte kazen zoals Cheddar en Zwitserse kaas en een enzymproduct (zoals Lactaid) breken lactose af
- meermaals per dag kleinere hoeveelheden eten
- voldoende drinken
Afgeraden
Volgende voedingsproducten consumeert de patiënt het best niet:
- vet, vettig of gefrituurd voedsel en sauzen (boter, margarine en slagroom)
- vezelrijke voedingsmiddelen (zemelen, bonen, noten, zaden en popcorn)
- voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken, zoals bonen
- zuivelproducten (bij problemen bij de vertering van zuivelvetten)
Medicatie en supplementen
Bij patiënten met milde symptomen is vaak enkel een symptomatische behandeling nodig. Stoppen met roken is aanbevolen bij de ziekte van Crohn. Diarree kan worden behandeld met medicijnen.
Anemie (bloedarmoede), als gevolg van een
vitamine B12-tekort, een foliumzuurtekort of ijzertekort (ferriprieve anemie), vereist behandeling met het juiste supplement. Anemie bij een meer actieve ziekte verbetert meestal als de patiënt herstelt. Af en toe is erytropoëtine (EPO) vereist. Patiënten met actieve (matige/ernstige) aanvallen krijgen vaak een behandeling in het ziekenhuis.
Corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers), zoals prednison, worden ingezet voor de behandeling van matige tot ernstige symptomen van de ziekte van Crohn (oraal of via het rectum). De behandeling van deze patiëntengroep is vergelijkbaar met die van patiënten met colitis ulcerosa.
Immunosuppressiva (geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken) en
antibiotica (ter behandeling van fistels) kunnen ook worden ingezet.
Chirurgie
Een chirurgische behandeling van de ziekte van Crohn is bij ongeveer 80% van de patiënten op een bepaald moment tijdens het verloop van de ziekte vereist. Hierbij verwijdert de arts het beschadigde of zieke deel van de darm. Soms verwijdert de arts zelfs de volledige dikke darm (
cocolectomie), met of zonder rectum. De indicaties voor chirurgie zijn:
- complicaties (bijvoorbeeld toxische dilatatie, bloedingen, infecties, obstructie, een vernauwing van de darm, darmperforatie (gat in de darm), abcessen, enterocutaneuze fistel)
- een groeiachterstand bij kinderen ondanks medische behandeling
- falen van de medische behandeling, met acute of chronische klachten die leiden tot een slechte gezondheid
Prognose
Ondanks het steeds terugkerende karakter van deze chronische aandoening, hebben veel patiënten een goede prognose en kunnen ze een bijna normaal leven leiden. De aandoening wordt gekenmerkt door asymptomatische periodes die gevolgd worden door opflakkeringen van symptomen. Patiënten met een uitgebreide ziekte hebben echter vaak frequente recidieven, wat kan leiden tot meerdere ziekenhuisopnames en een verminderde kwaliteit van leven.
Complicaties
Patiënten met de ziekte van Crohn kunnen verschillende complicaties ervaren:
- Bijwerkingen van medicijnen
- Bloedarmoede (anemie), een tekort aan rode bloedcellen
- Botverlies
- Een abces of infectie in de darmen
- Darmobstructie (verstopping in de darm met buikpijn en braken)
- Gebrek aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12 en [ARTIKEL=195440]ijzer (ijzergebrek: ferriprieve anemie)
- Een groeiachterstand bij kinderen
- Ontsteking van de galwegen (primaire scleroserende cholangitis)
- Ontsteking van de lever (hepatitis)
- Ontsteking van de ogen tussen het oogbindvlies (conjunctiva) en de sclera (episcleritis), en af en toe ook een oogkasontsteking
- Vertraagde seksuele ontwikkeling bij kinderen
- Zwelling van de gewrichten
- Fistels in de blaas, de huid of de vagina
- Ondervoeding en vitaminetekorten, zoals een tekort aan vitamine A
- Problemen met het handhaven van een gezond gewicht
Preventie
Hoewel het niet mogelijk is om de ziekte van Crohn volledig te voorkomen, kunnen sommige maatregelen helpen om de symptomen te beheersen en complicaties te verminderen:
- Gezonde voeding: Volg een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen en vermijd voedingsmiddelen die de symptomen verergeren.
- Stoppen met roken: Roken kan de ziekte verergeren, dus het is belangrijk om te stoppen.
- Regelmatige controles: Regelmatige medische controles en screenings kunnen helpen om complicaties vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
- Medicatie: Volg strikt het voorgeschreven medicatieregime om opflakkeringen te minimaliseren en de ziekte onder controle te houden.
- Stressbeheer: Stress kan de symptomen verergeren, dus het is nuttig om stress te beheersen door middel van technieken zoals meditatie, yoga, of counseling.
Lees verder