Braken (overgeven): Oorzaken, behandeling en preventie

Braken (overgeven): Oorzaken, behandeling en preventie Braken (emesis) duidt op het vrijwillig of onvrijwillig ledigen van de maag, waarbij de maag de druk moet overwinnen die normaal gesproken aanwezig is om voedsel en secreties in de maag te houden. Overgeven is een vervelend symptoom dat verband houdt met verschillende aandoeningen, infecties en omgevingsfactoren. Naast braken treedt ook vaak misselijkheid op. Patiënten die overgeven, moeten zorgen dat ze voldoende blijven drinken en genoeg rust nemen. Houden de klachten meer dan 24 uur aan, dan is het belangrijk om een arts te raadplegen. Ook wanneer diverse andere tekenen verschijnen in combinatie met het braken, is een bezoek aan de arts of spoedeisende hulp noodzakelijk.

Functie van overgeven

Braken kan soms een noodzakelijke lichamelijke functie zijn die de patiënt uiteindelijk beschermt op de lange termijn. Patiënten braken bijvoorbeeld omdat ze te veel alcohol hebben gedronken, waardoor een toxisch niveau in de bloedbaan wordt bereikt. Het lichaam probeert op deze manier terug te keren naar een niet-toxisch niveau. Een ander voorbeeld is dat het lichaam zichzelf ontdoet van een bacteriële infectie zoals E. coli door over te geven.

Fasen van braken

Overgeven treedt op in een reeks van drie gebeurtenissen.

Misselijkheid

Eerst heeft een patiënt een ongemakkelijk gevoel dat inluidt dat hij zal gaan overgeven. De precieze verwerking van dit gevoel door de hersenen is nog niet volledig bekend, maar vrijwel alle patiënten die moeten overgeven, zijn eerst misselijk. Misselijkheid leidt echter niet altijd tot braken.

Kokhalzen

Wanneer de maag zich herhaaldelijk samentrekt, moet een patiënt kokhalzen (droog braken). Hierbij treden krampachtige ademhalingsbewegingen op met een gesloten glottis (ruimte tussen de stembanden in het strottenhoofd).

Braken

Eerst ademt de patiënt diep in. Dan sluit de glottis en opent het strottenhoofd de bovenste slokdarmsfincter (sluitspier van de slokdarm). Vervolgens trekt het diafragma (middenrif) samen om negatieve druk te creëren, waardoor de slokdarm wordt geopend. Daarna worden de buikspieren samengetrokken en wordt de druk in het maagsysteem verhoogd. Dit maakt de doorgang vrij voor de inhoud van de maag om omhoog te worden geduwd door de geopende slokdarm en via de mond het lichaam te verlaten.

Oorzaken van braken

Braken komt voor door:
  • Aandoeningen en ziekten zoals alcoholmisbruik, alvleesklierontsteking, appendicitis, buikvliesontsteking, infecties, leverfalen, longontsteking, nierschade, stress, ziekte van Crohn en ziekte van Ménière
  • Hormonen, zwangerschap, ochtendmisselijkheid
  • Medicatie zoals antibiotica en anesthesie (verdovingsmiddelen)
  • Milieu zoals een veranderde eetgewoonte en bewegingsziekte
  • Psychologisch zoals angst, spanning, stress
  • Toxines zoals voedselvergiftiging
  • Verschillende soorten kanker zoals maagkanker en hersenkanker
  • Virale of bacteriële infecties zoals buikgriep en voedselvergiftiging

Aandoeningen en overgeven

Appendicitis

Naast overgeven gaat appendicitis (ontsteking van het aanhangsel van de blindedarm) mogelijk gepaard met buikpijn. Wanneer de pijn plotseling verergert en zich verspreidt over de buik, is dit een noodsituatie omdat de appendix dan mogelijk gescheurd is. Vaak is een operatie nodig om de appendix te verwijderen (appendectomie).

Bewegingsziekte (reisziekte)

Bij bewegingsziekte ontstaat een conflict binnen het balanssysteem. Het gevoel wordt geactiveerd wanneer er een verschil is tussen beweging die door het binnenoor wordt waargenomen en de beweging die de patiënt met de ogen ziet. Deze onbalans leidt tot misselijkheid, wat vervolgens resulteert in braken. Dit veelvoorkomende verschijnsel treedt bijvoorbeeld op wanneer de patiënt zich op een boot op zee bevindt. Het binnenoor detecteert beweging, maar de ogen zien de golven niet. Veel vrij verkrijgbare medicijnen zijn beschikbaar om de symptomen te verminderen. Koolzuurhoudende dranken en frisse lucht bieden eveneens verlichting bij bewegingsziekte.

Gastro-enteritis (buikgriep)

Buikgriep wordt niet veroorzaakt door een griepvirus zoals de naam doet vermoeden, maar is het gevolg van norovirussen. De verspreiding van het norovirus gebeurt via het eten van onvoldoende verhit rauw fruit, groenten en schaaldieren, of door contact met een besmette patiënt. Misselijkheid en braken zijn de vaakst voorkomende symptomen. Normaal verdwijnt deze virale infectie na drie tot vijf dagen vanzelf. Veel water drinken is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Cafeïne en alcohol moeten vermeden worden.

Migraine gaat gepaard met meestal eenzijdige hoofdpijn / Bron: Geralt, PixabayMigraine gaat gepaard met meestal eenzijdige hoofdpijn / Bron: Geralt, Pixabay

Migraine

Terugkerende perioden van braken in combinatie met intense, kloppende hoofdpijn aan meestal één zijde wijzen mogelijk op migraine. Migraineaanvallen duren meestal enkele uren tot dagen. Standaard pijnstillers, zoals paracetamol en ibuprofen, kunnen de pijn soms onder controle houden. De huisarts schrijft soms ook medicatie voor tegen de misselijkheid en om het braken te helpen voorkomen.

Labyrintitis

Als het braken gepaard gaat met duizeligheid en een gevoel van ronddraaien, wijst dit mogelijk op een infectie van het binnenoor (labyrintitis). Labyrintitis houdt meestal enkele dagen aan en verbetert daarna. De arts schrijft soms medicatie voor om de symptomen te verlichten.

Stress en emoties

Intense emoties kunnen soms misselijkheid en braken veroorzaken. Sociale angst, faalangst, stressfactoren, angst en overmatige opwinding kunnen leiden tot misselijkheid en overgeven. Het oefenen van diepe ademhalingsoefeningen en kalmeertechnieken kan helpen om de spanning te verlichten.

Voedselvergiftiging

Een patiënt kan voedselvergiftiging oplopen door het eten van slecht bewaard of bedorven voedsel. Veel voorkomende soorten bacteriën die voedselinfecties veroorzaken zijn E. coli, Listeria en Salmonella. Het lichaam ontdoet zichzelf meestal binnen 48 uur van deze bacteriën door middel van braken. Vaak gaat dit gepaard met misselijkheid. Bij de meeste patiënten verdwijnen de symptomen binnen twee dagen. In sommige gevallen is antibiotica nodig. Voldoende rust nemen en blijven drinken zijn aanbevolen bij een voedselinfectie.

Zure reflux

Zure reflux is een aandoening waarbij het spijsverteringsstelsel niet goed functioneert. De onderste slokdarmsfincter sluit niet goed, waardoor maagzuur en onverteerd voedsel terug naar de slokdarm gaan. De zure smaak van maagzuur kan misselijkheid en zelfs braken veroorzaken. Vaak kunnen leefstijlveranderingen deze maagaandoening verhelpen. Gefrituurd voedsel, citrusvruchten, gekruid voedsel, cafeïne, frisdrank en alcohol moeten worden vermeden of beperkt. Verder moet de patiënt stoppen met roken, het hoofd optillen tijdens het slapen en niet gaan liggen na het eten. Antacida (soort maagzuurremmers) zorgen voor onmiddellijke verlichting van zure reflux. Af en toe is een operatie nodig voor het behandelen van zure reflux.

Overgeven is een frequent symptoom tijdens de zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, PixabayOvergeven is een frequent symptoom tijdens de zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap

Ochtendmisselijkheid, misselijkheid en braken zijn veelvoorkomende symptomen tijdens de zwangerschap. Deze tekenen zijn het gevolg van de fysieke veranderingen die het lichaam ondergaat om een kind te ondersteunen. Gehydrateerd blijven (voldoende drinken) helpt om de misselijkheid te verminderen tijdens de zwangerschap.

Andere aandoeningen

Er zijn veel aandoeningen die braken kunnen veroorzaken, waaronder:
  • Alcoholmisbruik
  • Alvleesklierontsteking (pancreatitis)
  • Buikvliesontsteking (peritonitis)
  • Infecties zoals een oorontsteking (otitis)
  • Leverfalen
  • Longontsteking
  • Nierfalen
  • Reflux
  • Ziekte van Crohn
  • Ziekte van Ménière

Complicaties

De grootste bedreiging voor patiënten die vaak braken is uitdroging. Dit komt door het verlies van vocht uit de lichaamsreserves. Oudere patiënten en jonge kinderen zijn hier het meest vatbaar voor. Vaak zijn er ook elektrolyten verloren gegaan, zoals kalium. Een elektrolytenverstoring kan leiden tot ademhalingsproblemen, spierzwakte en -krampen, en een onregelmatige hartslag. Het herstel van het vochtverlies kan het beste gebeuren met dranken die elektrolyten bevatten, zoals sportdranken of elektrolytenoplossingen zoals ORS (orale rehydratatiezouten). Water drinken is ook een uitstekende manier om het vocht te vervangen. Verpakte ijslolly's en koele vruchtensappen werken even goed. Wanneer een patiënt zich iets beter voelt, kan hij beginnen met lichte maaltijden zoals crackers, toast en appelmoes. Met kleine porties krijgt hij de nodige voedingsstoffen binnen.

Wanneer naar de dokter?

Hoewel braken vaak vanzelf overgaat, is het belangrijk om medische hulp te zoeken als het braken gepaard gaat met:
  • Ernstige buikpijn
  • Koorts
  • Bloed in de braak
  • Gewichtsverlies
  • Uitdroging
  • Verwarring
  • Bewusteloosheid

Diagnose en onderzoeken

In sommige gevallen moeten patiënten meteen de huisarts raadplegen, terwijl anderen op de spoedeisende hulp behandeld moeten worden. Als de patiënt de volgende symptomen vertoont naast overgeven, moet hij medische hulp inroepen:
  • Bloedbraken (hematemesis)
  • Bleekheid
  • Buikpijn
  • Constante uitdroging
  • Koorts
  • Lethargie
  • Moeite met ademhalen
  • Onvermogen om voedsel of vloeistoffen binnen te houden
  • Ongecontroleerd braken
  • Pijn in de borst
  • Plotselinge, ernstige hoofdpijn
  • Snelle hartslag
  • Sufheid
  • Verandering in bewustzijn
  • Verwarring

Behandeling

In de meeste gevallen duurt overgeven slechts enkele dagen en verbetert de patiënt vanzelf. Soms is echter verdere medische behandeling nodig. Vocht toedienen via een infuus is meestal nodig als de patiënt niet voldoende drinkt of tekenen van uitdroging vertoont. Als de misselijkheid aanhoudt, kan de arts medicijnen voorschrijven, zoals metoclopramide en domperidon. Af en toe is chirurgische behandeling vereist bij de oorzaak van het braken.

Preventie van braken

Misselijkheid en braken als gevolg van bewegingsziekte of stress kunnen het braakstadium voorkomen door volgende tips te volgen:
  • alcohol, cafeïne en zure dranken zoals sinaasappelsap vermijden
  • diepe ademhalingsoefeningen oefenen
  • een koud drankje drinken
  • fysieke activiteit vermijden
  • gaan zitten of zich laten ondersteunen
  • gemberbier drinken of gember eten (kalmeert de maag)
  • kleine hoeveelheden suikerachtige vloeistof drinken (zoals frisdrank of vruchtensap)
  • vettig en gekruid voedsel vermijden

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeKinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeOvergeven en diarree is een veel voorkomende aandoening bij kinderen. Maar zeker niet minder gevaarlijk want deze kinder…
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
Bloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenBloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenAls je bloed moet overgeven is het belangrijk om geen tijd te verliezen. Bloed braken is een medische urgentie en moet s…
Cyclisch braken syndroom: symptomen en behandelingCyclisch braken syndroom: symptomen en behandelingCyclisch braken syndroom is een ernstige aandoening waarbij patiënten langdurige en ernstige aanvallen van misselijkheid…

Keelpijn aan één kant: oorzaken van eenzijdige keelpijnKeelpijn aan één kant: oorzaken van eenzijdige keelpijnKeelpijn aan één kant is eenzijdige keelpijn, oftewel een zere keel die je aan 1 kant voelt bij slikken. Keelpijn kan va…
Depressie: Oorzaken en behandeling van depressieve gevoelensDepressie: Oorzaken en behandeling van depressieve gevoelensEen depressie is een wereldwijd vaak voorkomend psychisch probleem waardoor patiënten gevoelens van een slecht humeur, e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 8 augustus 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Nausea and Vomiting (Causes, Natural Remedies, Diet, Medication) Center, https://www.medicinenet.com/nausea_and_vomiting/index.htm
  • Nausea and Vomiting, https://www.healthline.com/health/nausea-and-vomiting
  • Tanderosie, hoe voorkom je dat?, http://www.ivorenkruis.nl/index.cfm?t=keyword.cfm&folder=65
  • Vomiting - Symptom, Treatment And Causes, https://www.lybrate.com/topic/vomiting
  • Vomiting in adults, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/vomiting-in-adults
  • Vomiting: Symptoms & Signs, https://www.medicinenet.com/vomiting/symptoms.htm
  • What Causes Vomiting? 7 Reasons We Ralph, https://www.gohealthuc.com/library/vomiting-causes
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 28-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.