Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mond

Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mond Fecaal braken duidt op het overgeven van ontlasting via de mond. Dit komt voor bij een abnormale verbinding tussen de maag en de dikke darm en een darmverstopping (darmobstructie). Fecaal braken gaat vaak gepaard met een ademgeur van poep en andere gastro-intestinale symptomen, waaronder buikpijn, een opgezette buik, uitdroging en diarree. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de tekenen, maar in veel gevallen is een chirurgische procedure nodig om de onderliggende oorzaak van het opgeven van braaksel waarin zich stoelgang bevindt.
Fecaal braken treedt op wanneer de darm geblokkeerd is en de darminhoud niet normaal kan bewegen. Peristaltische golven treden op in een poging om de darm te decomprimeren. De sterke samentrekkingen van de darmspieren duwen vervolgens de inhoud via de pylorus (sluitspier) naar achteren in de maag, waar ze vervolgens worden overgegeven. Een verwijdering van gedeeltelijk of volledig verteerde materie uit de darmen door de mond is te wijten aan een abnormale verbinding tussen de maag en dikke darm (fistel) of een darmobstructie (verstopping in de darm).

Abnormale verbinding tussen maag en dikke darm (fistel) en overgeven van ontlasting

Oorzaken

Als een patiënt een ontstekingsaandoening in het maagdarmstelsel (inflammatoire darmaandoening) heeft, zoals bijvoorbeeld door de ziekte van Crohn (aandoening met diarree en buikpijn), vormt zich mogelijk een fistel. De fistel ontstaat af en toe ook na een chirurgische ingreep. Deze abnormale verbinding (gastrojejunocolische fistel) is in feite een doorgang tussen de onderste darm of dikke darm en de maag (het bovenste deel van het spijsverteringskanaal).

Symptomen

Patiënten kunnen last krijgen van diarree, chronische buikpijn, maag- en darmbloedingen, gewichtsverlies en een stinkende adem die ruikt naar stoelgang als gevolg van de fecale materie die door de fistel van de dikke darm naar de maag gaat.

Diagnose en onderzoeken

Het diagnostisch onderzoek bestaat uit een bariumklysma (röntgenfoto van de dikke darm en het rectum), een gastroscopie (inwendig kijkonderzoek van de maag) en soms een colonoscopie (inwendig kijkonderzoek van de dikke darm) en een CT-scan van de buik om de mogelijkheid van andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

Een operatie is nodig om de abnormale verbinding te repareren.

Darmobstructie en stoelgang braken

Oorzaken

Een darmobstructie is de onderbreking van de normale doorgang van de darminhoud. Een darmobstructie is geclassificeerd volgens de locatie (dunne darm of dikke darm) en ook volgens de ernst (gedeeltelijke of volledige obstructie). De meest voorkomende oorzaken van postoperatieve darmverklevingen (dunne darm) en kwaadaardige tumoren (dikke darm).

Symptomen

Bekende symptomen omvatten misselijkheid, braken, buikpijn, een opgezette buik en constipatie, uitdroging en elektrolytafwijkingen. De aanwezigheid van ontlasting in braaksel is een laat symptoom van een verstopping in de darmen. De symptomen zijn minder ernstig bij een gedeeltelijke darmobstructie.

Diagnose en onderzoeken

Na het noteren van de medische geschiedenis, de symptomen, volgt een lichamelijk onderzoek. De arts voert een auscultatie uit om de darmgeluiden te beluisteren. Hij gebruikt met andere woorden zijn stethoscoop en plaatst deze op de buik van de patiënt. in de vroege fase een hoog piepend geluid en in een latere fase afwezige darmgeluiden. De arts bevestigt de diagnose met behulp van beeldvormende onderzoeken zoals een CT-scan en een röntgenfoto van de buik. Verder is een volledig bloedonderzoek nodig voor de beoordeling van infecties, elektrolytenonevenwichtigheden (zoals hypokaliëmie) en metabole onevenwichtigheden (bijvoorbeeld alkalose).

Behandeling

Af en toe volstaat een conservatieve behandeling met o.a. darmrust en een correctie van de elektrolytenstoornissen, maar soms is een chirurgische ingreep (exploratieve laparotomie) nodig.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgeven of brakenOvergeven of brakenOvergeven of braken komt voor bij ziekte of bij stress, maar ook als een reactie op bijvoorbeeld medicijnen. Hoe gaat br…
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft ec…
Waarom en hoe moet je overgeven?Waarom en hoe moet je overgeven?Overgeven of braken is een reactie op prikkels van de maag, darmen, slokdarm of de keelholte. Vaak gaat het om een infec…

Diabetische gastroparese: Trage maaglediging door diabetesDiabetische gastroparese: Trage maaglediging door diabetesDiabetes mellitus tast na verloop van tijd vele lichaamsdelen aan, zoals de nervus vagus. Deze zenuw bepaalt hoe snel de…
Pijn achter het oor: Oorzaken van pijnlijk gebied achter oorPijn achter het oor: Oorzaken van pijnlijk gebied achter oorOorpijn is diep in het oor voelbaar, maar ook aan het gebied achter het oor treedt mogelijk oppervlakkige of diepe pijn…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 29 januari 2020:
  • 12 causes of different types of vomiting and its treatment, https://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/causes-of-different-types-of-vomiting-and-its-treatment-f1015-323135/
  • Bowel obstruction, https://www.amboss.com/us/knowledge/Bowel_obstruction
  • Can you Poop Via Your Mouth?, https://www.realclearscience.com/blog/2014/09/can_you_poop_via_your_mouth.html
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Current Diagnosis and Management of Gastrojejunocolic Fistula, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929411/
  • Fecal vomiting, https://en.wikipedia.org/wiki/Fecal_vomiting
  • Is it possible to vomit poop?, https://www.quora.com/Is-it-possible-to-vomit-poop
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.