Darmobstructie: Verstopping in darm met buikpijn en braken

Darmobstructie: Verstopping in darm met buikpijn en braken Bij een darmobstructie is de dunne of dikke darm geheel of gedeeltelijk verstopt. Hierdoor kan vocht en verteerd voedsel niet door de darm passeren. Buikpijn, misselijkheid, braken en een ernstig opgeblazen gevoel zijn enkele symptomen van een darmverstopping. Deze toestand leidt tot een verhoogde druk in de darm, wat gevaarlijk is omdat de darm dan kan scheuren. Een darmobstructie kent tal van oorzaken die de arts zo snel mogelijk moet opsporen en behandelen, want een onbehandelde verstopping van de darmen is veelal fataal.

Oorzaken verstopping in darmen

Een obstructie van de darmen kent een mechanische oorzaak omdat iets de darmen blokkeert. Maar ook een paralytische ileus is mogelijk, waarbij de darmen niet goed werken hoewel geen structureel darmprobleem aanwezig is.

Mechanische oorzaak

Verschillende mogelijke oorzaken zijn bekend voor een mechanische darmobstructie zoals:
 • een darminvaginatie (wanneer een deel van de darm in een ander deel duwt) zoals bijvoorbeeld bij de ziekte van Hirschsprung (ontbrekende zenuwcellen aan darm)
 • een divertikelaandoening (een aandoening waarbij kleine, uitpuilende zakjes (divertikels) in het spijsverteringskanaal ontstoken zijn)
 • een hernia (uitstulping van de darmen)
 • een inflammatoire darmaandoening (ontstekingsaandoening van de darm) zoals de ziekte van Crohn (aandoening met diarree en buikpijn)
 • een volvulus (darmknoop: verdraaiing in darm met obstipatie, misselijkheid en pijn)
 • fecale impactie (vastzittende droge en harde brok stoelgang)
 • galstenen (harde afzettingen in galblaas met galkoliek) (zeldzaam)
 • tumoren in de darmen zoals bij dikkedarmkanker
 • verklevingen in de buik (vorming van littekenweefsel tussen darmlussen en de binnenbekleding van de buikwand), soms veroorzaakt door een chirurgische ingreep aan het buik- of bekkengebied (komt bij 80% van de volwassenen met een darmobstructie voor
 • vreemde voorwerpen (objecten die de patiënt inslikt en die zo de darmen blokkeren)

Paralytische ileus

Soms heeft de patiënt een pseudo-obstructie, bekend als paralytische ileus. Hierbij lijkt de verstopping niet op een fysieke obstructie, maar is de verstopping het gevolg van defecte zenuwen en spieren. Dit is het gevolg van:

Symptomen van buikpijn en braken

De symptomen van een darmobstructie hangen af van de locatie van de verstopping. Overgeven is bijvoorbeeld een teken van een obstructie in de dunne darm. Diarree wijst vaak op een gedeeltelijke obstructie, terwijl volledige obstructie vaak leidt tot constipatie. De meest voorkomende symptomen van een darmobstructie omvatten:

Diagnose en onderzoeken van blokkade in darm

Lichamelijk onderzoek

De arts bevraagt de medische geschiedenis en de symptomen van de patiënt, en betast daarna het buikgebied. Hij bemerkt dat de buik gezwollen en gevoelig is. Daarna beluistert hij met de stethoscoop (auscultatie) naar de darm en hoort hij verhoogde darmgeluiden.

Diagnostisch onderzoek

Een röntgenfoto voert de arts veelal eerst uit, maar niet altijd zijn hierop alle darmobstructies te zien. Daarom maakt de arts vaak een CT-scan. Bij jonge kinderen is een echografie ook inzetbaar, wat verdraaide darmen kan onthullen. Tot slot zet de arts een lucht- of bariumklysma in. Dit beeldvormend onderzoek van de dikke darm biedt informatie over de dikke darm doordat de arts lucht of bariumvloeistof via het rectum plaatst in de dikke darm.

Behandeling van darmobstructie

Een behandeling van een darmobstructie is afhankelijk van de oorzaak. In de meeste gevallen is een hospitalisatie vereist, waarbij de arts de toestand van de patiënt stabiliseert. De patiënt krijgt hier intraveneus (via een ader) vocht (vooral isotone zoutoplossing met kalium) toegediend. Ook plaatst de arts een neussonde door de neus en in de maag want hierdoor zuigt hij lucht en vloeistof uit de buik. Een blaaskatheter is nodig voor het verzamelen en het verder onderzoeken van de urine. Een stijgende temperatuur, een verhoogde hartslag (tachycardie), toenemende pijn en een groeiend aantal witte bloedcellen vereist dringend verder onderzoek en mogelijk zelfs een verkennende buikoperatie (laparotomie).

Volvulus

Een volvulus van het sigmoïd (laatste deel van de dikke darm) is behandelbaar door middel van het plaatsen van een flexibele sigmoïdoscoop of rectale buis in de darm, maar een terugkerende volvulus vereist een resectie (gedeeltelijke chirurgische verwijdering) van het sigmoïd.

Gedeeltelijke obstructie

Bij een gedeeltelijke obstructie verlicht een vezelarme voeding de symptomen. Werkt dit niet, dan zet de arts een operatie voor een darmobstructie in.

Volledige obstructie

Een volledige obstructie vereist meestal een operatie om de obstructie en een gedeelte van de afgestorven of beschadigde darm te verwijderen. Hij plaatst mogelijk een zelf uitzetbare stent in de darm waardoor de dikke darm gedwongen geopend wordt. Heeft de patiënt een darminvaginatie, dan zet de arts veelal een klysma in.

Paralytische ileus

Vaak schrijven artsen medicijnen voor om de spieren te doen samentrekken zodat het voedsel en vocht weer door de darmen kunnen bewegen. Als paralytische ileus veroorzaakt is door een andere medische aandoening, dan behandelt de arts deze ziekte totdat de pseudo-obstructie onder controle is.

Complicaties darmverstopping

Een onbehandelde darmobstructie heeft levensbedreigende gevolgen. Zo snijdt de verstopping de bloedtoevoer naar een deel van de darm af. Een gebrek aan bloedtoevoer doet de darmwand afsterven. Wanneer weefsel afsterft (necrose), ontstaat een scheur in de darm (darmperforatie) waardoor een infectie tot stand komt. Deze infectie in de buikholte, beter gekend als peritonitis, is een medische noodsituatie die chirurgie vereist. Uitdroging (dehydratie), een verstoorde elektrolytenbalans en geelzucht (icterus) zijn tot slot andere complicaties van een darmobstructie.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikpijn: oorzaken, syptomen, klachten en behandelingBuikpijn: oorzaken, syptomen, klachten en behandelingMensen kunnen vaak last hebben van hevige buikpijn, maar wat kan het betekenen? Er zijn verschillende oorzaken voor buik…
Bestralingsenteritis: Schade aan darmen door radiotherapieBestralingsenteritis: Schade aan darmen door radiotherapieRadiotherapie gebruiken artsen om diverse soorten kanker te behandelen. Deze behandeling via bestraling is meestal zeer…
Darmafsluiting: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDarmafsluiting: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakOp het moment dat een darm helemaal of voor een deel is afgesloten spreekt men van een darmafsluiting. Het eten kan de d…
Annulair pancreas: Ringvormige alvleesklier met brakenAnnulair pancreas: Ringvormige alvleesklier met brakenDe normale positie van de alvleesklier ligt normaal gesproken naast de twaalfvingerige darm. Een annulair pancreas (ring…

Tachycardie: Versnelde hartslag (sneller kloppend hart)Tachycardie: Versnelde hartslag (sneller kloppend hart)Het is normaal dat het hart sneller klopt bij een trauma, stress of een ziekte, maar bij tachycardie treedt een versneld…
Norovirus: Infectie met buikpijn en diarree (buikgriep)Norovirus: Infectie met buikpijn en diarree (buikgriep)Het norovirus is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van acute buikgriep. Een persoon krijgt in het leven namelijk gemid…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • Geraadpleegd op 23 februari 2017:
 • Bowel obstruction (intestinal obstruction): Causes, symptoms, diagnosis, and treatment, http://www.belmarrahealth.com/bowel-obstruction-intestinal-obstruction-causes-symptoms-diagnosis-treatment/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Intestinal Obstruction and Ileus, http://patient.info/doctor/intestinal-obstruction-and-ileus
 • Intestinal obstruction, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 316-317
 • Intestinal obstruction, https://medlineplus.gov/ency/article/000260.htm
 • Intestinal obstruction, https://medlineplus.gov/intestinalobstruction.html
 • Symptoms & Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/intestinal-obstruction/symptoms-causes/dxc-20168463
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.