Darmobstructie: Operatie in buik na verstopping in darmen

Darmobstructie: Operatie in buik na verstopping in darmen Een operatie bij een darmobstructie is noodzakelijk wanneer de patiënt een verstopping in de darmen heeft. Deze obstructie kan voorkomen wanneer de darminhoud niet meer kan passeren en het lichaam niet kan verlaten. Een langdurige obstructie verstoort de bloedtoevoer naar het gebied, waardoor het darmweefsel kan afsterven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een mechanische en een paralytische ileus. Een volledige obstructie is levensbedreigend en vereist onmiddellijke chirurgische interventie. Een operatie bij darmobstructie is een ingrijpende procedure met diverse risico's en mogelijke complicaties.

Synoniemen operatie bij een darmobstructie

Een operatie bij darmobstructie is ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • []darmobstructie – reparatie / operatie
  • []ileus - reparatie / operatie
  • []intestinale obstructie reparatie
  • []intestinale volvulus – reparatie / operatie
  • []paralytische ileus – reparatie / operatie
  • []reparatie van volvulus

Oorzaken darmobstructie: Mechanische of paralytische ileus van de darm

Mechanische ileus

Een mechanische ileus, waarbij het darmlumen wordt afgesloten, kan veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals een galsteen, een fecaloom (harde brok stoelgang), een tumor, de ziekte van Crohn, een liesbreuk of een volvulus. Symptomen zijn onder andere ernstige buikkrampen, braken (soms zelfs fecaal braken), opgeblazen buik, en peritonitis. Deze vorm van ileus vereist meestal een chirurgische ingreep.

Paralytische ileus

Bij een paralytische ileus ontbreekt de normale darmperistaltiek zonder een mechanische oorzaak. Dit kan ontstaan na een buikoperatie, zwaar trauma, acute pancreatitis, appendicitis, gastro-enteritis of het gebruik van bepaalde medicijnen. De symptomen zijn een opgeblazen buik en het ontbreken van stoelgang of winderigheid. Een röntgenfoto is nodig voor de diagnose. De behandeling begint meestal met het aanleggen van een maagsonde en intraveneus vocht. Als dit niet helpt, is een operatie noodzakelijk.

Diagnose en voorbereidingen voor de operatie

Preoperatieve onderzoeken

Afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en oorzaak van de obstructie ondergaat de patiënt diverse preoperatieve onderzoeken, zoals een röntgenfoto van de borstkas, elektrocardiografie (ECG) en een bloedonderzoek. Het stoppen met roken en het melden van medicatie, vitaminen, kruiden en andere supplementen is essentieel voor een vlot herstel.

Praktische voorbereiding

De patiënt moet nuchter naar het ziekenhuis komen en mag niet eten of drinken vlak voor de operatie. Specifieke praktische instructies worden door het ziekenhuis verstrekt.

Beschrijving van de operatie

Anastomose

Tijdens de operatie krijgt de patiënt algemene anesthesie en is daardoor pijnvrij. De chirurg maakt een snede in de buik of voert de operatie via een laparoscoop uit. De geblokkeerde darm wordt gedeblokkeerd en eventueel beschadigd weefsel wordt verwijderd of hersteld (darmresectie). De gezonde delen van de darm worden vervolgens aan elkaar gehecht (anastomose).

Ileostomie of colostomie

Wanneer een anastomose niet mogelijk is, creëert de chirurg een ileostomie of colostomie. Hierbij maakt hij een opening van de dunne of dikke darm door de buitenwand, waardoor afval via een kunstmatige opening (stoma) het lichaam verlaat en wordt opgevangen in een zakje.

Postoperatieve zorg en herstel

Ziekenhuisverblijf

Na de operatie verblijft de patiënt in een verkoeverkamer totdat de vitale functies stabiel zijn. De patiënt heeft een slang in de neus die doorloopt tot in de maag en helpt bij het verwijderen van vocht. Het gemiddelde ziekenhuisverblijf is zeven dagen.

Bijwerkingen na de ingreep

De patiënt kan een zere keel hebben door de buis die tijdens de operatie in de luchtpijp is geplaatst.

Risico’s en bijwerkingen van de chirurgische ingreep

Algemene anesthesie

Risico's van anesthesie omvatten onder andere bloedingen, ademhalingsproblemen, infecties en allergische reacties op medicatie.

Operatie bij darmobstructie

Specifieke risico's van de operatie zijn onder meer ademhalingsproblemen, bloedingen in de buik, bloedstolsels, darmlekkage, beroerte, een nieuwe darmobstructie, hartaanval, infecties, tijdelijke verlamming van de darm (paralytische ileus), wondinfectie, schade aan organen, problemen met het stoma en littekenweefsel (verklevingen). Een anastomotisch lek kan levensbedreigend zijn en meer littekenweefsel kan leiden tot toekomstige obstructies.

Prognose na de operatie

De prognose is meestal goed als de obstructie wordt behandeld voordat er weefselschade optreedt. Patiënten die veel abdominale operaties hebben ondergaan, hebben een verhoogd risico op toekomstige darmobstructies door littekenweefsel.

Preventie en zelfzorg na een darmoperatie

Voeding en hydratatie

Na de operatie is het belangrijk om geleidelijk weer te beginnen met eten en drinken. Start met vloeibaar voedsel en bouw dit langzaam op naar vaster voedsel. Drink voldoende water om de darmbewegingen te ondersteunen.

Beweging en revalidatie

Regelmatige, lichte beweging helpt om de darmperistaltiek te stimuleren en complicaties te voorkomen. Vermijd echter zware inspanning totdat de chirurg goedkeuring geeft.

Medicatie en controles

Volg de medicatie-instructies van de arts nauwkeurig op en zorg voor regelmatige controles om het herstelproces te monitoren.

Complicaties herkennen

Wees alert op tekenen van complicaties zoals aanhoudende buikpijn, koorts, braken of geen ontlasting. Neem bij deze symptomen direct contact op met een arts.

Door de bovenstaande informatie op te volgen en nauw samen te werken met de behandelend arts, kan de patiënt het herstel na een darmobstructieoperatie optimaliseren en complicaties minimaliseren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Colectomie: Dikke darmresectie (operatie aan dikke darm)Colectomie: Dikke darmresectie (operatie aan dikke darm)Bij een dikke darmresectie verwijdert de chirurg de zieke secties van de dikke darm. De chirurg brengt op het einde van…
Stoma: soorten stoma's en postoperationele zorgIn de medische wereld staat een stoma voor een opening welke een lichaamsholte verbindt met een zakje, waarin lichaamsvl…
Darmafsluiting: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDarmafsluiting: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakOp het moment dat een darm helemaal of voor een deel is afgesloten spreekt men van een darmafsluiting. Het eten kan de d…
Colostoma: Kunstmatige opening (stoma) in dikke darm (colon)Colostoma: Kunstmatige opening (stoma) in dikke darm (colon)Wanneer de dikke darm (colon), de endeldarm (het rectum) of de anus niet goed kunnen werken door een ziekte of letsel, o…

Absence epilepsie: plotselinge kortdurende bewustzijnsdalingAbsence epilepsie: plotselinge kortdurende bewustzijnsdalingAbsence betekent afwezigheid en wordt wel omschreven als kortstondige bewustzijnsdaling of kortstondig bewustzijnsverlie…
Ehlers-Danlos syndroom (EDS): hypermobiliteit, rekbare huidEhlers-Danlos syndroom (EDS): hypermobiliteit, rekbare huidHet syndroom van Ehlers-Danlos of het Ehlers-Danlos syndroom (EDS) is de benaming voor een groep erfelijke bindweefselaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Cursus Medische Wetenschappen, opleiding: Medical Management Assistent, Thomas More Turnhout, docente: Dr. Hilde Vandenhoudt, academiejaar 2012-2013
  • http://lasaludfamiliar.com/familieleren/diverse-themas/de-operatie-voor-een-darmobstructie.php
  • http://www.healthgrades.com/procedures/bowel-obstruction-repair
  • http://www.healthgrades.com/right-care/digestive-health/bowel-obstruction-repair--what-to-expect
  • http://www.healthgrades.com/right-care/digestive-health/bowel-obstruction-repair--how-to-prepare
  • http://www.healthgrades.com/right-care/digestive-health/bowel-obstruction-repair--how-its-done
  • http://www.healthgrades.com/right-care/digestive-health/bowel-obstruction-repair--why-its-done
  • http://www.surgeryencyclopedia.com/Fi-La/Intestinal-Obstruction-Repair.html
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002927.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.