Darmobstructie: Operatie in buik na verstopping in darmen
Een operatie bij een darmobstructie is noodzakelijk wanneer de patiënt een verstopping in de darmen heeft. Deze obstructie kan voorkomen wanneer de darminhoud niet meer kan passeren en het lichaam niet kan verlaten. Een langdurige obstructie verstoort de bloedtoevoer naar het gebied, waardoor het darmweefsel kan afsterven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een mechanische en een paralytische ileus. Een volledige obstructie is levensbedreigend en vereist onmiddellijke chirurgische interventie. Een operatie bij darmobstructie is een ingrijpende procedure met diverse risico's en mogelijke complicaties.
Synoniemen operatie bij een darmobstructie
Een operatie bij darmobstructie is ook bekend onder de volgende synoniemen:
- []darmobstructie – reparatie / operatie
- []ileus - reparatie / operatie
- []intestinale obstructie reparatie
- []intestinale volvulus – reparatie / operatie
- []paralytische ileus – reparatie / operatie
- []reparatie van volvulus
Oorzaken darmobstructie: Mechanische of paralytische ileus van de darm
Mechanische ileus
Een mechanische ileus, waarbij het darmlumen wordt afgesloten, kan veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals een
galsteen, een fecaloom (harde brok stoelgang), een tumor, de
ziekte van Crohn, een
liesbreuk of een
volvulus. Symptomen zijn onder andere ernstige buikkrampen,
braken (soms zelfs fecaal braken), opgeblazen buik, en
peritonitis. Deze vorm van ileus vereist meestal een chirurgische ingreep.
Paralytische ileus
Bij een paralytische ileus ontbreekt de normale darmperistaltiek zonder een mechanische oorzaak. Dit kan ontstaan na een buikoperatie, zwaar trauma,
acute pancreatitis,
appendicitis,
gastro-enteritis of het gebruik van bepaalde medicijnen. De symptomen zijn een opgeblazen buik en het ontbreken van stoelgang of winderigheid. Een röntgenfoto is nodig voor de diagnose. De behandeling begint meestal met het aanleggen van een maagsonde en intraveneus vocht. Als dit niet helpt, is een operatie noodzakelijk.
Diagnose en voorbereidingen voor de operatie
Preoperatieve onderzoeken
Afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en oorzaak van de obstructie ondergaat de patiënt diverse preoperatieve onderzoeken, zoals een röntgenfoto van de
borstkas,
elektrocardiografie (ECG) en een
bloedonderzoek. Het stoppen met
roken en het melden van medicatie, vitaminen, kruiden en andere supplementen is essentieel voor een vlot herstel.
Praktische voorbereiding
De patiënt moet nuchter naar het ziekenhuis komen en mag niet eten of drinken vlak voor de operatie. Specifieke praktische instructies worden door het ziekenhuis verstrekt.
Beschrijving van de operatie
Anastomose
Tijdens de operatie krijgt de patiënt algemene
anesthesie en is daardoor pijnvrij. De chirurg maakt een snede in de buik of voert de operatie via een laparoscoop uit. De geblokkeerde darm wordt gedeblokkeerd en eventueel beschadigd weefsel wordt verwijderd of hersteld (
darmresectie). De gezonde delen van de darm worden vervolgens aan elkaar gehecht (anastomose).
Ileostomie of colostomie
Wanneer een anastomose niet mogelijk is, creëert de chirurg een ileostomie of colostomie. Hierbij maakt hij een opening van de dunne of dikke darm door de buitenwand, waardoor afval via een kunstmatige opening (stoma) het lichaam verlaat en wordt opgevangen in een zakje.
Postoperatieve zorg en herstel
Ziekenhuisverblijf
Na de operatie verblijft de patiënt in een verkoeverkamer totdat de vitale functies stabiel zijn. De patiënt heeft een slang in de neus die doorloopt tot in de maag en helpt bij het verwijderen van vocht. Het gemiddelde ziekenhuisverblijf is zeven dagen.
Bijwerkingen na de ingreep
De patiënt kan een zere keel hebben door de buis die tijdens de operatie in de luchtpijp is geplaatst.
Risico’s en bijwerkingen van de chirurgische ingreep
Algemene anesthesie
Risico's van anesthesie omvatten onder andere bloedingen,
ademhalingsproblemen, infecties en allergische reacties op medicatie.
Operatie bij darmobstructie
Specifieke risico's van de operatie zijn onder meer ademhalingsproblemen, bloedingen in de buik,
bloedstolsels, darmlekkage,
beroerte, een nieuwe darmobstructie, hartaanval, infecties, tijdelijke verlamming van de darm (paralytische ileus),
wondinfectie, schade aan organen, problemen met het stoma en littekenweefsel (
verklevingen). Een anastomotisch lek kan levensbedreigend zijn en meer littekenweefsel kan leiden tot toekomstige obstructies.
Prognose na de operatie
De prognose is meestal goed als de obstructie wordt behandeld voordat er weefselschade optreedt. Patiënten die veel abdominale operaties hebben ondergaan, hebben een verhoogd risico op toekomstige darmobstructies door littekenweefsel.
Preventie en zelfzorg na een darmoperatie
Voeding en hydratatie
Na de operatie is het belangrijk om geleidelijk weer te beginnen met eten en drinken. Start met vloeibaar voedsel en bouw dit langzaam op naar vaster voedsel. Drink voldoende water om de darmbewegingen te ondersteunen.
Beweging en revalidatie
Regelmatige, lichte beweging helpt om de darmperistaltiek te stimuleren en complicaties te voorkomen. Vermijd echter zware inspanning totdat de chirurg goedkeuring geeft.
Medicatie en controles
Volg de medicatie-instructies van de arts nauwkeurig op en zorg voor regelmatige controles om het herstelproces te monitoren.
Complicaties herkennen
Wees alert op tekenen van complicaties zoals aanhoudende buikpijn, koorts, braken of geen ontlasting. Neem bij deze symptomen direct contact op met een arts.
Door de bovenstaande informatie op te volgen en nauw samen te werken met de behandelend arts, kan de patiënt het herstel na een darmobstructieoperatie optimaliseren en complicaties minimaliseren.
Lees verder