Darmobstructie: Operatie in buik na verstopping in darmen

Darmobstructie: Operatie in buik na verstopping in darmen Een operatie bij een darmobstructie is nodig wanneer de patiënt een verstopping heeft bij de darmen. Een darmobstructie treedt op wanneer de inhoud van de darmen niet in staat is te passeren en het lichaam te verlaten. Een langdurende obstructie interfereert met de bloedtoevoer naar het gebied. Hierdoor sterft de darm mogelijk af. Bij een darmobstructie is er een onderscheid tussen een mechanische of paralytische ileus van de darm. Een volledige obstructie is levensbedreigend en bijgevolg een chirurgische noodsituatie. Een operatie bij darmobstructie is een grote operatie waarbij tal van risico's en mogelijke complicaties aanwezig zijn.

Synoniemen operatie bij een darmobstructie

Een operatie bij darmobstructie is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • darmobstructie – reparatie / operatie
 • ileus - reparatie / operatie
 • intestinale obstructie reparatie
 • intestinale volvulus – reparatie / operatie
 • paralytische ileus – reparatie / operatie
 • reparatie van volvulus

Oorzaken darmobstructie: Mechanische of paralytische ileus van de darm

Mechanische ileus

Het stilvallen van de darm waardoor er geen darmpassage meer is, heet in medische termen "ileus". Een afsluiting van het darmlumen (binnenste van de darm) veroorzaakt dit type de darmobstructie. De boosdoener is meestal een choleliet (medische term voor "galsteen"). Maar ook een fecaloom (harde brok stoelgang), een tumor, de ziekte van Crohn (aandoening met buikpijn, diarree en gewichtsverlies), een liesbreuk (uitstulping of zwelling in lies of balzak), een een volvulus (darmknoop: verdraaiing in darm met obstipatie, misselijkheid en pijn) veroorzaken mogelijk een mechanische ileus. Hierbij hoort de arts via auscultatie (beluistering van de darmen met behulp van de stethoscoop) veel gerommel in de buik van de patiënt. Ook heeft de patiënt erge krampen, moet hij braken (soms zelfs ook ontlasting), is er geen stoelgang of winderigheid, is de buik opgezet en is zelfs een peritonitis (ontsteking van buikvlies door infectie in de buikholte) behoort tot de mogelijkheden. Dit verhelpt de chirurg met een operatie.

Paralytische ileus

Deze darmobstructie is gekenmerkt door de afwezigheid van darmperistaltieken (darmbewegingen) en in de afwezigheid van een mechanische oorzaak van de obstructie. De darmen zijn niet in staat om de darminhoud in de richting van de anus voort te bewegen. De belemmering van darmpassage is veroorzaakt door een langdurige verhoogde tonus (spanning) en spasme (kramp) van de darm. Dit gebeurt voornamelijk na een buikoperatie, maar ook een zwaar trauma, een acute pancreatitis (plotse ontsteking van alvleesklier met buikpijn en spijsverteringsproblemen), appendicitis (ontsteking van het wormvormig aanhangsel van de blindedarm), een gastro-enteritis (buikgriep: maagdarminfectie), een buikvliesontsteking of het gebruik van bepaalde medicijnen veroorzaken mogelijk een paralytische ileus. De arts hoort bij een paralytische ileus geen darmgeluiden bij de auscultatie. De buik van de patiënt is tevens opgezet en hij heeft geen stoelgang of winderigheid. Dit diagnosticeert een arts via een röntgenfoto (radiografisch onderzoek). De eerste behandelmethode is het aanleggen van een maagsonde en het toedienen van intraveneus vocht. Helpt dit niet, dan is een operatie vereist.

Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voor de operatie: Veel onderzoeken mogelijk

Voorbereidingen

Afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en de oorzaak van de darmobstructie, krijgt een patiënt preoperatieve onderzoeken. Deze omvatten een röntgenfoto van de borstkas (thoraxfoto), een elektrocardiografie (ECG: meting van de elektrische activiteit van hart), een bloedonderzoek, en mogelijk nog aanvullende onderzoeken. Voorts krijgt de patiënt het advies om te stoppen met roken. Dit bespoedigt namelijk het herstelproces. Voorts meldt de patiënt ruim op voorhand welke vitaminen, kruiden en andere supplementen hij neemt. Ook het medicatiegebruik meldt de patiënt aan de chirurg, want mogelijk moet hij in overleg de dosis aanpassen of tijdelijk stoppen met de medicijnen.

Praktisch

De patiënt mag niet eten of drinken vlak voor de operatie en moet bijgevolg nuchter naar het ziekenhuis komen. Andere praktische voorbereidingen ontvangt hij van het desbetreffende ziekenhuis ruim voor de operatie.

Beschrijving operatie / reparatie van de buik

Anastomose

De patiënt krijgt een algemene anesthesie toegediend. Hij is met andere woorden pijnvrij en slaapt gedurende de operatie. De chirurg maakt vooreerst een snede in de buik van de patiënt. Op die manier is hij in staat om de darmen te zien. Soms voert hij deze operatie via een laparoscoop uit, wat een minimaal invasieve operatietechniek is. Hierdoor herstelt de patiënt sneller en heeft hij minder pijn na de operatie. De chirurg lokaliseert daarna het geblokkeerde darmgebied en deblokkeert het. Hij verwijdert of herstelt vervolgens beschadigde darmonderdelen (darmresectie). Hij hecht of niet daarna de gezonde delen aan elkaar (anastomose). De chirurg zorgt er tevens voor dat de bloedtoevoer naar de rest van de darm weer in orde is.

Ileostomie (stoma) of colostomie

Bij sommige patiënten is een anastomose is niet mogelijk vanwege de omvang van het zieke weefsel. Nadat de obstructie en het zieke weefsel zijn verwijderd, creëert een chirurg dan een ileostomie of stoma. Een ileostomie is een chirurgische ingreep waarbij de chirurg een opening van de dunne darm door de buitenwand maakt. Vervolgens verlaat afval het lichaam door een kunstmatige opening (stoma). Het afval is verzameld in een zak die vastgemaakt is met plakband aan de huid. Een colostomie is een soortgelijke operatie. Hierbij maakt de chirurg een nieuwe blijvende uitmonding van de dikke darm.

Na de operatie: Patiënt heeft slang in de neus

Ziekenhuisverblijf

Na de operatie verblijft de patiënt nog in een verkoeverkamer. Hij blijft daar tot zijn vitale functies stabiel zijn, hij alert is en zijn ademhaling goed is. De patiënt heeft een slang in de neus die doorloopt tot in de maag via de keel. De patiënt krijgt via deze buis lucht ingebracht, en het vocht gaat ook uit de maag. De arts verwijdert dit buisje wanneer het lichaam weer in staat is deze stoffen zelf te verwerken. De hersteltijd is afhankelijk van de algemene conditie en leeftijd van de patiënt en de aard van de operatie. Het gemiddelde ziekenhuisverblijf bedraagt zeven dagen.

Bijwerkingen net na de ingreep

De patiënt heeft vaak tijdelijk een zere keel na de operatie. De chirurg heeft namelijk tijdens de operatie een buis in de luchtpijp geplaatst.

Risico’s en bijwerkingen van chirurgische ingreep bij verstopping van darmen

Algemene anesthesie

Risico's voor anesthesie en chirurgie zijn onder andere: bloedingen, ademhalingsproblemen en een infectie. Ook reageert een patiënt mogelijk allergisch op medicatie.

Operatie bij darmobstructie

Risico's van deze operatie omvatten ademhalingsproblemen, bloedingen in de buik, bloedstolsels in de benen die zich verspreiden naar de longen, darmlekkage, een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen), een darmobstructie na een operatie, een hartaanval, een infectie (met inbegrip van de longen, urinewegen en de buik), een tijdelijke verlamming van de darm (paralytische ileus), een wondinfectie, nevenschade aan organen in het lichaam, problemen met het colostoma of ileostoma en vorming van littekenweefsel (verklevingen). Ook een opening van de darmranden die de chirurg aan elkaar hecht (anastomotisch lek) is mogelijk. Dit veroorzaakt mogelijk levensbedreigende problemen. Een ander risico is het ontwikkelen van meer littekenweefsel in de buik. Dit leidt tot een verstopping van de darmen.

Prognose operatie darmobstructie

Het resultaat van deze operatie is meestal goed als de chirurg de obstructie behandelt voordat weefselschade is opgetreden of de darm is afgestorven. Patiënten die veel abdominale chirurgie hebben gehad, hebben mogelijk veel littekenweefsel. Deze patiënten hebben meer kans om een darmobstructie te krijgen in de toekomst.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Colectomie: Dikke darmresectie (operatie aan dikke darm)Colectomie: Dikke darmresectie (operatie aan dikke darm)Bij een dikke darmresectie verwijdert de chirurg de zieke secties van de dikke darm. De chirurg brengt op het einde van…
Stoma: soorten stoma's en postoperationele zorgIn de medische wereld staat een stoma voor een opening welke een lichaamsholte verbindt met een zakje, waarin lichaamsvl…
Darmafsluiting: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDarmafsluiting: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakOp het moment dat een darm helemaal of voor een deel is afgesloten spreekt men van een darmafsluiting. Het eten kan de d…
Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken duidt op het overgeven van ontlasting via de mond. Dit komt voor bij een abnormale verbinding tussen de ma…

Absence epilepsie: plotselinge kortdurende bewustzijnsdalingAbsence epilepsie: plotselinge kortdurende bewustzijnsdalingAbsence betekent afwezigheid en wordt wel omschreven als kortstondige bewustzijnsdaling of kortstondig bewustzijnsverlie…
Ehlers-Danlos syndroom (EDS): hypermobiliteit, rekbare huidEhlers-Danlos syndroom (EDS): hypermobiliteit, rekbare huidHet syndroom van Ehlers-Danlos of het Ehlers-Danlos syndroom (EDS) is de benaming voor een groep erfelijke bindweefselaa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • Cursus Medische Wetenschappen, opleiding: Medical Management Assistent, Thomas More Turnhout, docente: Dr. Hilde Vandenhoudt, academiejaar 2012-2013
 • http://lasaludfamiliar.com/familieleren/diverse-themas/de-operatie-voor-een-darmobstructie.php
 • http://www.healthgrades.com/procedures/bowel-obstruction-repair
 • http://www.healthgrades.com/right-care/digestive-health/bowel-obstruction-repair--what-to-expect
 • http://www.healthgrades.com/right-care/digestive-health/bowel-obstruction-repair--how-to-prepare
 • http://www.healthgrades.com/right-care/digestive-health/bowel-obstruction-repair--how-its-done
 • http://www.healthgrades.com/right-care/digestive-health/bowel-obstruction-repair--why-its-done
 • http://www.surgeryencyclopedia.com/Fi-La/Intestinal-Obstruction-Repair.html
 • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002927.htm
 • Afbeelding bron 1: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.