Leven met een stoma
Een stoma, wat is het en wat doet het? Een stoma is een kunstmatig gemaakte uitmonding van de darm waar ontlasting of urine uit komt. Je krijgt een stoma als je niet meer via te natuurlijke weg kunt urineren of ontlasting kunt maken, of als dit niet mag door bijvoorbeeld een operatie of een ziekte. Er zijn verschillende soorten stoma's. De ileostoma, (dunne darm). De colostoma, (dikke darm), en de urostoma, (urinewegen).
Leven met een stoma.
Veel mensen, vooral oudere mensen, krijgen er mee te maken. Een stoma. Veel mensen voelen zich niet op hun gemak bij dit idee. Ze durven er niet met anderen over te praten, en proberen het dan ook te verbergen voor de buitenwereld. Veel mensen die een stoma krijgen, voelen zich anders, alsof er iets op het lichaam zit wat niet van hun is. Het is natuurlijk erg wennen als je net een stoma hebt, maar als je na een aantal dagen merkt wat voor voordelen het voor je heeft om met een stoma te leven, ben je juist blij dat het bestaat!
Een stoma, waarom?
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je een stoma nodig hebt. Een colostoma bijvoorbeeld. Dit is een dikke darm stoma, die krijg je als je de ontlasting niet meer via de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Als je een ontstekingsziekte of kanker hebt, kan dit ook een reden zijn om (tijdelijk) een colostoma te krijgen. Ook in het geval dat er een stuk dikke darm verwijderd moet worden, krijg je een colostoma. Een colostoma bevind zich meestal net onder de navel, meestal op de linkerzijde van de buik.
De ileostoma, is een dunne darm stoma. Deze krijg je ook als je de ontlasting niet meer via de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Een ileostoma is meestal van toepassing als de dikke darm wordt verwijderd. De ontlasting die uit de ileostoma komt, is meestal dunne ontlasting. Dit komt omdat de ontlasting niet meer wordt verdikt in de dikke darm, omdat deze is verwijderd. De ileostoma wordt meestal aan het einde van de dunne darm aangebracht.
En dan hebben we nog de urostoma, of wel de urinestoma. Je krijgt te maken met een urostoma als je de urine niet meer via een natuurlijke weg kunt verlaten, omdat de blaas is verwijderd. Bij de urostoma zijn er 2 urineleiders met een stukje dunne darm aan de buikwand vast gemaakt.
Het opvangmateriaal.
De ontlasting of urine uit het stoma komt in een zakje. Dit moet ongeveer om de 1 á 2 dagen worden verwisseld. Mensen die nog thuis wonen doen dit dus zelf, meestal op de badkamer. Ze krijgen hier uitleg over door een verzorgende/verpleegkundige. Ze vertellen hoe je het moet schoonhouden en hoe je een nieuw zakje op de stoma zet.
Er zijn verschillende soorten opvang zakjes, waar je een keuze uit kunt maken. Je kunt kiezen tussen een eendelig systeem, en een tweedelig systeem.
Een ééndelig opvangsysteem bestaat uit een dunne huidplaat, en daar zit het zakje al aan vast. Met het verwisselen moet het allemaal worden ontvangen. Dus het hele systeem moet worden vervangen. Het verwisselen gebeurd 1 tot 3 keer per dag.
Bij een tweedelig opvangsysteem worden steeds weer nieuwe zakjes bevestigd. Je hoeft dus niet het hele systeem te vervangen, maar alleen de zakjes. Er zijn verschillende systemen, vaak moet je de zakjes vast klikken, plakken of klemmen. De huidplaat mag 3 dagen blijven zitten, en de zakjes worden dagelijks verwisseld.
© 2012 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten stoma's en materialenEen stoma is een uitgang van een stuk darm of twee urineleiders op de buik, waardoor ontlasting of urine uit de buik kom…
Leven met een stomaHoe is het om te leven met een stoma? Het krijgen van een stoma is het schrikbeeld van veel darmpatienten. Maar is dit s…