Slaapmedicatie gebruiken zonder verslaafd te raken

Slaapmedicatie gebruiken zonder verslaafd te raken Slecht slapen komt bij veel Nederlanders voor. Het is frustrerend om na een drukke dag niet in slaap te kunnen komen. Nog veel frustrerender is het om nachtenlang wakker te liggen en zonder energie op te staan om de dagelijkse werkzaamheden te gaan doen. Slecht slapen kan je leven zeer negatief beïnvloeden. Slaapmedicatie is niet direct aan te raden, maar wil je er wel gebruik van maken dan beschrijft dit artikel hoe je het kunt doen zonder verslaafd te raken.

Wat is de reden van slechte slaap?

Als eerste is belangrijk om de reden te achter halen waarom je slecht slaapt. Het slecht slapen is meestal een symptoom van een achterliggend probleem. Belangrijk is om dat probleem in kaart te brengen en daar een oplossing voor te zoeken. Ervaar je veel stress op je werk of in je huishouden? Dan is het belangrijk om te kijken hoe je de stress kan verminderen. Lig je wakker omdat je veel aan het piekeren bent? Dan is het belangrijk om te kijken hoe je naar bed kunt gaan en je hoofd leeg hebt. Breng in kaart wanneer je slecht slaapt en zoek de achterliggende oorzaak van dat probleem. Bij het oplossen van die problemen kan de rust weerkeren en kunnen de nachten weer zorgeloos zijn.

Wat als je wakker ligt zonder een oorzaak?

Er kan ook geen directe aanleiding zijn om wakker te liggen. Je bioritme kan van slag zijn van eerder slecht slapen, maar sinds de problemen weg zijn blijf je slecht in slaap kunnen komen. Slaapproblemen maakt het steeds moeilijker voor je en bij het belanden in de vicieuze cirkel is het lastig om eruit te kunnen stappen. Elke nacht kan een probleem zijn, omdat je weet dat je waarschijnlijk ook de komende nacht slecht gaat slapen. Dit geeft dat je steeds minder energie hebt voor je dagelijkse werkzaamheden en ook dat je psychisch achteruit gaat. Door slecht slapen verminderen je prestaties en raak je prikkelbaar voor je medemens. Te lang rondlopen met slaapproblemen brengt gevaar met zich mee!

Wanneer naar de huisarts?

Als het slechte slapen problemen met zich mee brengt voor de dagelijkse werkzaamheden dan is het aan te raden om je huisarts op te gaan zoeken. Slecht slapen kan van invloed zijn op je gedrag in het verkeer, je concentratievermogen en je humeur. Ook kan het zover komen dat je depressief kunt worden van een lange tijd slecht slapen. Hou een dagboek bij met hoeveel slaap je hebt gehad en hoe jij je voelt. Laat aan je huisarts zien dat het een groot probleem is en dat je er tijd insteekt om een oplossing te zoeken.

Slaapmedicatie gebruiken zonder verslaafd te raken

Het belangrijkste bij het gebruik van slaapmedicatie is dat er wordt gezocht naar het onderliggende probleem en dat het probleem wordt opgelost. Als het probleem niet wordt opgelost dan bestrijd je alleen de symptomen en zul je niet kunnen werken aan het slaapprobleem. Een huisarts kan verschillende medicijnen uitschrijven voor slaapproblemen. Het grootste probleem bij deze medicatie is dat het verslavend is! Het is dus erg oppassen met het gebruik van deze medicijnen. Het voordeel is dat deze medicijnen kunnen helpen bij een nieuw bioritme en het lichaam de rust geven die ze nodig heeft. Aan te raden is om de slaapmedicatie twee weken te gebruiken en zo je lichaam te laten wennen aan een nieuw ritme. Gebruik je het langer dan ligt verslaving op de loer en heb je alleen maar meer nodig om in slaap te kunnen komen. Gaat het na een paar weken iets slechter of heel slecht dan kun je het gaan herhalen. Zorg dat er wel een flink aantal weken tussen zit!

Belangrijk bij een goede nachtrust

Bij het gebruik van slaapmedicatie is het belangrijk om de volgende stappen in acht te nemen om ook na het gebruik van de medicatie goed door te kunnen slapen:
  • Ga op dezelfde tijden naar bed en kom om dezelfde tijden uit bed, smokkel hier niet mee!
  • Neem melatonine voor het slapen gaan en dit kun je ook na je medicatie blijven gebruiken (is niet verslavend)
  • Gebruik een ritme voor het slapen gaan, bijvoorbeeld opruimen, tanden poetsen, wassen en een boek lezen
  • Ga twee uur voor het slapen gaan niet achter een tv, computer, smartphone of andere elektronica zitten, het licht wat deze elektronica uitstraald en de beelden zorgen voor veel onrust en gaan de aanmaak van melatonine tegen
  • Dim de lichten en lees rustig een krant, boek of tijdschrift, door het dimmen van de lichten maak je melatonine aan
  • Zorg voor voldoende verduistering in de slaapkamer door bijvoorbeeld het dragen van een oogmasker
  • Zorg ervoor dat geluiden gedempt worden door bijvoorbeeld het gebruik van een oordopje
  • Eet en drink weinig voor het slapen gaan, vermijd vooral suikers, cafeïne en alcohol
  • Zorg ervoor dat je lichamelijk moe bent, door overdag een lange wandeling te maken of een stuk te fietsen
  • Gebruik de slaapmedicatie twee weken, stop dan alleen de medicatie, maar blijf de andere rituelen onderhouden

Lig je daarna nog wakker?

Het kan zijn dat je toch af en toe nog een paar uur wakker ligt. Dan is het belangrijk om een afspraak met jezelf te maken om na een half uur of drie kwartier uit bed te gaan. Ga bijvoorbeeld naar de keuken en drink een glas melk met honing, lees een boekje of een krant en kom tot rust. Begin je weer moe te worden? Dan is het tijd om het weer te proberen. Meestal lukt het dan veel beter om in slaap te vallen. Vermijd altijd een computer, smartphone of laptop! Deze blijven je wakker houden.

Kortom

Zorg bij slaapproblemen voor Rust, Reinheid en Regelmaat. Wees streng voor jezelf en let goed op alles wat je doet in de uren voordat je naar bed gaat. Waak ervoor dat je niet verslaafd raakt aan slaapmedicatie! Bij verslaving kost het nog veel langer om weer in een goede slaap terecht te komen.
© 2012 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaappillen: Het gevaar van slaapmiddelenSlaappillen: Het gevaar van slaapmiddelenSlaappillen of slaapmiddelen worden door veel mensen gebruikt om in slaap te komen. Ze hebben dan ook zeker een positief…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Zes tips om beter te slapenZes tips om beter te slapenLig je uren naar het plafond te slapen, en lukt het maar niet om in slaap te vallen? Slaapproblemen zijn vervelend en he…
20 slaaptips voor een betere nachtrust20 slaaptips voor een betere nachtrustSlapen is voor velen een geliefde bezigheid. We slapen dan ook een derde deel van ons leven. Slapen kan echter frustrere…

Een hartinfarct, de gevolgen achterafEen hartinfarct, de gevolgen achterafEen hartinfarct zet het leven even helemaal op zijn kop. Als je het al overleeft, betekent het dat je leven nooit meer h…
Leven met een stomaEen stoma, wat is het en wat doet het? Een stoma is een kunstmatig gemaakte uitmonding van de darm waar ontlasting of ur…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.