Een hartinfarct, de gevolgen achteraf
Een hartinfarct zet het leven even helemaal op zijn kop. Als je het al overleeft, betekent het dat je leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Je bent nu immers hartpatiënt, met medicijnen en de daarbij horende bijwerkingen. Maar ook de omgeving gaat een nieuwe situatie tegenkomen. Ik heb hier zo volledig mogelijk geprobeerd te omschrijven wat het leven na een hartinfarct inhoudt voor zowel het slachtoffer als de omgeving.
Het ziekenhuis
Op het moment dat je een hartinfarct krijgt is het zaak dat je zo snel mogelijk in het ziekenhuis komt. Vaak is er een operatie nodig, waarin het dichtzittende bloedvat gedotterd wordt of er wordt een by-pass (omleiding) gemaakt. Daarna ben je vaak nog een aantal dagen op de hartbewaking, waarna je rustig aan weer uit bed mag en als alles goed gaat en je kunt zelfstandig lopen, aankleden e.d. dan mag je meestal naar huis. Bij een by-pass duurt dit langer dan bij een dotteroperatie, vanwege de grotere operatieschade.
Thuis, en dan?
Tegenwoordig wordt er steeds vaker een hartrevalidatieprogramma opgesteld. Alleen begint dit vaak pas 6 weken na de operatie. In de tussenliggende weken, krijg je de tijd om weer wat aan te sterken. De reactie op een hartinfarct is zeer wisselend en is afhankelijk van de leeftijd, grootte van het infarct, de tijd tot aan de operatietafel etc. Sommige mensen hebben na hun infarct nergens meer last van en kunnen hun gewone leven hervatten. Anderen zijn echter voor de rest van hun leven beperkt. Die beperking kan zich uiten in mentale aspecten zoals concentratie, stressbestendigheid en sociale vaardigheden of in lichamelijke aspecten zoals uithoudingsvermogen, kracht en de mogelijkheid tot intensief sporten. Meestal is een hartinfarct en de daarop volgende operatie een enorme aanslag op de conditie, maar vooral ook op de geest. Al gauw komt het besef dat het zomaar over had kunnen zijn en (in de meeste gevallen) dat je het misschien wel had kunnen voorkomen als je eerder je levensstijl had aangepast. Na thuiskomst uit het ziekenhuis is het voornamelijk aansterken en voorzichtig weer wat activeren.
De hartrevalidatie
De hartrevalidatie gaat vaak uit van het ziekenhuis, maar er zijn ook steeds meer gezondheidscentra die nazorg aanbieden. Een complete hartrevalidatie bestaat uit:
- Inventarisatie van risicofactoren zoals gewicht, roken, diabetes, stress, cholesterol en bloeddruk.
- Het opbouwen van conditie en kracht door een fysiotherapeut.
- Voorlichting en/of begeleiding door een diëtiste.
- Eventueel gesprekken met een psycholoog.
Daarnaast beginnen mensen vaak weer voorzichtig met werk. In overleg met een bedrijfsarts zal het werk onder de loep genomen worden en een plan gemaakt worden voor de reïntegratie in het werk.
Gevolgen op de lange termijn
De gevolgen op de lange termijn zijn per individu zeer verschillend. Er zijn gevallen bekend, waarbij iemand gewoon weer zijn dagelijks leven op kan pakken en behalve wat medicatie geen verschil merkt met zijn leven voor het hartinfarct. De meeste mensen moeten echter hun leven in meer of mindere mate omgooien. Vaak is er na een hartinfarct een aanpassing van leefstijl nodig. Stoppen met roken, het verbeteren van het dieet en meer sporten zijn zaken die geïntegreerd moeten worden in iemands leven. Daarnaast kunnen je fysieke en mentale belastbaarheid afgenomen zijn en hebben veel medicijnen nare bijwerkingen. Dit is voor de meesten een zware periode, omdat ze hun hele leven moeten omgooien en nieuwe beperkingen moeten gaan accepteren. Ook neemt de in eerste instantie grote belangstelling van vrienden en familie snel af.
Gevolgen voor de directe omgeving
Niet alleen het slachtoffer, maar ook de omgeving kan veel merken van de lange termijn gevolgen van het infarct. Naast het feit dat je zoveel mogelijk steun wilt bieden aan een dierbare, krijg je ook te maken met het veranderen van een leven. Het kan verschrikkelijk naar zijn om te zien hoe iemand de strijd aan moet gaan met zichzelf en telkens weer terug gesmeten wordt, omdat hij/zij zijn nieuwe beperkingen niet kan accepteren. Ook is het zo dat iemand veranderd door zo'n infarct en dat is niet altijd op positieve wijze. Het is voor de omgeving dan heel erg lastig om te bepalen of iemand er nou wel of niet iets aan kan doen.
Een hartinfarct kan het hele leven overhoop gooien, maar een sterke omgeving en de motivatie om er goed uit te komen, kunnen een hoop doen.