Leven met een stoma

Hoe is het om te leven met een stoma? Het krijgen van een stoma is het schrikbeeld van veel darmpatienten. Maar is dit schrikbeeld terecht? Praktijkervaringen wijzen uit dat het " hebben van een stoma" in de praktijk veel meer voor- dan nadelen biedt. Soms is een darm of een deel daarvan zo ziek dat er slechts één oplossing is: het chirurgisch verwijderen van het zieke deel. Een stoma is dan vaak het gevolg. Of de stoma tijdelijk of blijvend is, hangt af van de vooruitzichten en bij hetgeen de darmspecialist aantreft bij het openen van de buik. Voor veel mensen is het krijgen van een stoma iets waar ze vreselijk tegen op zien. Er zijn verschillende redenen waarom een stoma wordt aangelegd: iemand kan de ziekte van Crohn hebben of colitis ulcerosa. De eerste is een ziekte die door het hele darmkanaal verspreid kan zijn, de laatse beperkt zich uitsluitend tot de dikke darm. Ook darmkanker kan een stoma noodzakelijk maken.

Leven met stoma, maar zónder pijn

Voor er door een arts besloten wordt tot operatief ingrijpen, is er vaak al een heel traject aan vooraf gegaan. Mensen zijn vaak al jaren ziek (ziekte van crohn of colitis ulcerosa) en hebben al tal van medicijnen met al hun bijwerkingen geprobeerd. Een stoma kan een einde maken an heel die periode van ziek zijn en pijn lijden. Kort gezegd komt het er op neer dat een stoma iemand in staat stelt weer een normaal leven te gaan leiden.

Waarom zien mensen er dan toch tegenop?

Hier is het spreekwoord "onbekend maakt onbemind" van toepassing, hoe vreemd dit wellicht ook klinkt. Mensen hebben vaak angst voor het onbekende en als ze al over stoma's hebben gehoord, zijn dat meestal gruwelverhalen over lekkende systemen en vreemde geluiden. Die verhalen kan men beter naast zich neerleggen en focussen op de voordelen. De voordelen? Jazeker, een stoma heeft ook voordelen. Denk bijvoorbeeld eens aan het niet meer afhankelijk zijn van medicatie, geen of in ieder geval een stuk minder vervelende darmonderzoeken en niet meer telkens hoeven afvragen of er een toilet in de buurt is.

Natuurlijk vergt een stoma wel wat van het aanpassings- en incasseringsvermogen van een mens: een lichaam wordt er niet fraaier op en het duurt even voor men de handigheid heeft om snel een stomaplak te wisselen. En uiteraard maakt het ook uit of het een ileostoma (dunne darm), colostoma (dikke darm) of urostoma ( urinewegen) betreft. Maar voor al deze soorten geldt dat de kwaliteit van leven er toch weer flink op vooruit zal gaan.

De operatie

De laatste jaren zijn de operatietechnieken sterk verbeterd, waardoor de operatie minder zwaar is en de herstelperiode na de ingreep korter zal zijn. Hoe snel het lichaam herstelt, is van persoon tot persoon verschillend. Maar in het algemeen geldt wel dat de patient zo snel mogelijk na de operatie weer terug in de dagelijkse routine moet, ook omdat dit de acceptatie van het stoma zal verbeteren.

Ondersteuning en goed stomamateriaal

Veel ziekenhuizen hebben tegenwoordig een stomaverpleegkundige, waar de patient met alle vragen terecht kan. Daarnaast zijn er in Nederland een aantal gespecialiseerde bedrijven die een breed scala aan stomaproducten aanbieden. Zij kunnen, in samenspraak met de verpleegkundige, het juiste materiaal voor een optimaal comfort voorstellen.
© 2011 - 2024 Teuntje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
Soorten stoma's en materialenSoorten stoma's en materialenEen stoma is een uitgang van een stuk darm of twee urineleiders op de buik, waardoor ontlasting of urine uit de buik kom…
Colitis ulcerosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseColitis ulcerosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseColitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm met vorming van zweren. De aandoening begint meestal op…
Colitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa (CU) is een ziekte waarbij het slijmvlies van de dikke darm chronisch in ontstoken. Deze ontsteking doe…

Huismiddeltjes tegen zomerse problemenHuismiddeltjes tegen zomerse problemenHet is weer zomer en de meeste mensen worden hier heel blij van. Alleen kan de zomer ook wat problemen met zich mee bren…
Ga zweet te lijfGa zweet te lijfIedereen heeft wel eens last van klotsende oksels, klamme handen en onfrisse voeten. Vooral als het zomers warm is, heb…
Teuntje (1 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.