Darmgeluiden: Geluiden in darmen tijdens spijsvertering

Darmgeluiden: Geluiden in darmen tijdens spijsvertering Abdominale geluiden, buikgeluiden of darmgeluiden verwijzen naar de geluiden die ontstaan tijdens de spijsvertering in de dunne en dikke darm. Deze geluiden zijn het resultaat van de peristaltiek: voortschrijdende wormvormige samentrekkingen van de maag- en darmwand die de voedselinhoud en lucht door de darmen bewegen. Omdat de darmen hol zijn, kunnen deze geluiden vergelijkbaar klinken met het geluid van een waterleiding. Normaal gesproken zijn deze buikgeluiden een normaal verschijnsel en kunnen ze optreden bij honger, enkele uren na een maaltijd of zelfs 's nachts. Echter, wanneer de geluiden overmatig of juist afwezig zijn, kan dit wijzen op een onderliggende aandoening in het spijsverteringsstelsel. Bij afwijkende buikgeluiden die gepaard gaan met andere symptomen is onmiddellijke medische aandacht vereist, omdat sommige aandoeningen levensbedreigende complicaties kunnen veroorzaken.

Oorzaken van overactieve en afwezige buikgeluiden: Ziekte

Afwijkende abdominale geluiden kunnen overactief (hyperactief), hypoactief (verminderd) of zelfs afwezig zijn. Deze veranderingen kunnen veroorzaakt worden door:

Overactieve darmgeluiden

Mechanische ileus
Ileus verwijst naar een toestand waarbij de darmen stilvallen, wat leidt tot een blokkade van de darmpassage. Mechanische ileus is specifiek een darmobstructie veroorzaakt door een afsluiting van het darmlumen. De oorzaak van deze obstructie kan variëren van een galsteen (harde afzettingen in de galblaas, vaak gepaard met buikpijn of galkoliek) tot harde brokken ontlasting. Tumoren, de ziekte van Crohn (een aandoening gekenmerkt door buikpijn, diarree en gewichtsverlies), een liesbreuk (uitstulping in de lies of balzak), verklevingen en een volvulus (darmknoop met symptomen zoals obstipatie, misselijkheid en pijn) kunnen ook een mechanische ileus veroorzaken. Bij mechanische ileus kan de arts veel gerommel in de buik horen via de stethoscoop. De patiënt kan ernstige krampen hebben, braken (soms met ontlasting), geen stoelgang of winderigheid, een opgezette buik en mogelijk een buikvliesontsteking. Chirurgische ingreep kan nodig zijn om deze situatie te verhelpen.

Andere oorzaken van overactieve darmgeluiden
Andere oorzaken van overactieve darmgeluiden zijn onder andere:
  • besmettelijke enteritis
  • colitis ulcerosa (chronische darmziekte gekenmerkt door diarree, buikpijn en pijnlijke stoelgangsdrang)
  • bloedingen in het spijsverteringskanaal
  • gastro-intestinale bloedingen
  • een inflammatoire darmaandoening (ontstekingsaandoening van de darm, zoals de ziekte van Crohn)
  • het gebruik van laxeermiddelen (geneesmiddelen tegen obstipatie)
  • infecties die leiden tot ontsteking of diarree
  • voedselallergieën
  • maagzweren

Verminderde of afwezige darmgeluiden

Paralytische ileus
Paralytische ileus is een type darmobstructie dat gekenmerkt wordt door het ontbreken van darmperistaltiek en de afwezigheid van een mechanische obstructie, doordat de zenuwen naar de darmen niet goed functioneren. Hierdoor kunnen de darmen de inhoud niet naar de anus verplaatsen, wat kan optreden na een buikoperatie, een ernstig trauma, een acute pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier met buikpijn en spijsverteringsproblemen) of een buikvliesontsteking. Bij een paralytische ileus hoort de arts geen darmgeluiden met de stethoscoop. De patiënt heeft een opgezette buik, geen stoelgang en geen winderigheid. Röntgenfoto's kunnen helpen bij het diagnosticeren van een paralytische ileus. Behandeling kan bestaan uit het inbrengen van een maagsonde en het toedienen van vocht via een ader. Vaak is rust voor de darmen noodzakelijk voordat de patiënt weer mag eten. Soms is een operatie nodig bij een darmobstructie. Medicijnen kunnen symptomen van gastro-intestinale aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa verlichten.

Andere oorzaken van verminderde of afwezige darmgeluiden
Andere oorzaken van hypoactieve buikgeluiden of afwezigheid van darmgeluiden zijn onder meer:

Symptomen van afwijkende geluiden in de darmen

Abdominale geluiden, ook bekend als "borborygmi", kunnen variëren van gorgelende tot rommelende of grommende darmen. Meestal vormen deze geluiden geen probleem. Echter, als ze gepaard gaan met andere symptomen, kan dit wijzen op een onderliggende aandoening. Enkele symptomen die aanleiding kunnen geven tot verder onderzoek zijn:
  • aanhoudende diarree of constipatie
  • bloedingen uit het rectum (endeldarm)
  • braken
  • constipatie
  • bloederige ontlasting
  • een vol gevoel
  • frequente diarree
  • maagzuur dat niet reageert op standaardbehandeling
  • misselijkheid
  • onbedoeld en plotseling gewichtsverlies
  • overtollig gas (winderigheid)

Diagnose van afwijkende darmgeluiden

Lichamelijk onderzoek

Als buikgeluiden samen met andere symptomen optreden, zal de arts eerst de patiënt ondervragen over de ernst en frequentie van de symptomen en de medische geschiedenis opvragen. Vervolgens gebruikt de arts een stethoscoop om de abnormale darmgeluiden te beluisteren, een proces dat in de medische wereld "auscultatie" wordt genoemd. Bij een darmobstructie kan de arts vaak zeer luide geluiden horen met een hoge toon, vaak zelfs zonder stethoscoop.

Diagnostisch onderzoek

Een radiografisch onderzoek (röntgenfoto) en een CT-scan kunnen beelden van het buikgebied maken en helpen bij de diagnose. Een endoscopie (inwendig kijkonderzoek van de binnenkant van het lichaam) kan eveneens nuttige informatie verschaffen. Daarnaast kan een bloedonderzoek helpen bij het uitsluiten van infecties of orgaanschade.

Behandeling van abnormale darmgeluiden

Zelfzorg

De behandeling van abnormale darmgeluiden hangt af van de oorzaak. Bij normale buikgeluiden is vaak geen specifieke behandeling nodig. Wel kan het nuttig zijn om voedingsmiddelen die gas veroorzaken te vermijden, zoals fruit, bonen, koolzuurhoudende dranken, kunstmatige zoetstoffen en volkorenproducten. Mensen met lactose-intolerantie kunnen het beste zuivelproducten vermijden. Overtollige lucht in het spijsverteringskanaal kan ook worden veroorzaakt door snel eten, het drinken met een rietje of het kauwen van kauwgom.

Professionele medische zorg

Bij ernstige gevallen zoals bloedingen, darmbeschadiging of ernstige verstopping (darmobstructie) kan ziekenhuiszorg nodig zijn. Een arts kan een buisje via de mond of neus inbrengen om de maag of darmen te legen. Eten is pas weer toegestaan nadat de darmen tot rust zijn gekomen. Soms is een operatie noodzakelijk voor een darmobstructie. Medicijnen kunnen de symptomen van gastro-intestinale aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa verlichten.

Prognose

De vooruitzichten voor afwijkende buikgeluiden zijn afhankelijk van de ernst van de onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen zijn deze geluiden niet zorgwekkend. Indien ze echter ongebruikelijk lijken of gepaard gaan met andere symptomen, is onmiddellijke medische zorg noodzakelijk om complicaties te verminderen of te voorkomen.

Complicaties van abdominale geluiden

In zeldzame gevallen kunnen complicaties levensbedreigend zijn als ze niet tijdig worden behandeld. Darmobstructies kunnen leiden tot necrose van het darmweefsel als de bloedtoevoer naar een deel van de darm wordt afgesneden. Dit kan resulteren in een scheur in de darmwand en infecties in de buikholte, wat levensbedreigend kan zijn. Andere aandoeningen zoals tumoren of de ziekte van Crohn kunnen soms langdurige behandeling en controle vereisen.

Preventie van abdominale geluiden

Gezonde voeding

Een evenwichtige voeding kan helpen om darmproblemen te voorkomen. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels, zoals groenten, fruit en volkorenproducten. Beperk de inname van gasvormende voedingsmiddelen zoals bonen, koolzuurhoudende dranken en kunstmatige zoetstoffen.

Regelmatige beweging

Lichaamsbeweging bevordert een gezonde spijsvertering en helpt bij het voorkomen van constipatie. Streef naar minimaal 150 minuten matige aerobe activiteit per week, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

Voldoende hydratatie

Drink voldoende water gedurende de dag om een goede darmfunctie te ondersteunen en constipatie te voorkomen. Richt je op ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag, afhankelijk van je persoonlijke behoeften en activiteitsniveau.

Beperk stress

Stress kan invloed hebben op je spijsverteringssysteem en leiden tot spijsverteringsproblemen. Probeer technieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen om stress te verminderen.

Vermijd onnodig gebruik van laxeermiddelen

Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan de normale darmfunctie verstoren. Gebruik deze middelen alleen zoals voorgeschreven door een arts en probeer in plaats daarvan natuurlijke manieren om de spijsvertering te ondersteunen.

Gezond eetgedrag

Eet langzaam en kauw je voedsel goed om overmatige luchtinname te voorkomen. Vermijd het drinken met een rietje en het veelvuldig kauwen van kauwgom, wat ook kan bijdragen aan luchtinslikken.

Regelmatige medische controle

Voor mensen met bestaande spijsverteringsproblemen of een familiegeschiedenis van darmziekten, kunnen regelmatige medische controles helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van problemen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maaggeluiden en darmgeluiden: oorzaken borrelende geluidenMaaggeluiden en darmgeluiden: oorzaken borrelende geluidenMaaggeluiden en darmgeluiden verwijst naar geluiden die afkomstig zijn uit de maag en de darmen en tijdens de spijsverte…
Knorrende maag: hoe kun je een rommelende maag stoppen?Knorrende maag: hoe kun je een rommelende maag stoppen?Een knorrende maag is een normaal verschijnsel dat iedereen kan treffen. Een rommelende maag wordt geassocieerd met hong…
Rommelende darmen: oorzaak gerommel en geborrel in de buikRommelende darmen: oorzaak gerommel en geborrel in de buikLast van rommelende darmen en darmgeluiden? Als je darmen rommelende geluiden maken, kan dat komen door overmatig gas in…
Borrelende darmen: oorzaken van borrelingen in de darmenBorrelende darmen: oorzaken van borrelingen in de darmenBorrelende darmen is een veel voorkomend verschijnsel. De meeste mensen hebben wel eens een borrelend geluid in hun buik…

Abcesdrainage: behandeling door drainage van een abcesAbcesdrainage: behandeling door drainage van een abcesEen abcesdrainage is een manier waarop een abces in je lichaam behandeld wordt. Een abces is een met pus (etter) gevulde…
Het herstellen van de darmen na inname van antibioticaHet herstellen van de darmen na inname van antibioticaAntibiotica is uitsluitend inzetbaar tegen bacteriën en dus niet tegen virussen. Een langdurige inname van antibiotica v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Abdominal (Bowel) Sounds, http://healthtools.aarp.org/health/abdominal-sounds, geraadpleegd op 6 juli 2016
  • Abdominal Sounds, http://www.healthcentral.com/mhc/top/003137.html, geraadpleegd op 6 juli 2016
  • Abdominal sounds, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003137.htm, geraadpleegd op 6 juli 2016
  • Cursus Medische Wetenschappen, opleiding: Medical Management Assistant, academiejaar 2012-2013, Thoms More Turnhout, docente: Dr. Hilde Vandenhoudt
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.