Bloedstolsels: Oorzaken, soorten en symptomen van trombus

Bloedstolsels: Oorzaken, soorten en symptomen van trombus Bloed stroomt constant en soepel door het lichaam. Bloedstolsels zijn gezond en levensreddend wanneer ze het bloeden van een snede of verwonding stoppen. Een bloedstolsel (trombus, bloedprop, bloedklonter) is een gelachtige massa gevormd door bloedplaatjes en fibrine in het bloed om het bloeden te stoppen. Wanneer bloedproppen zich onnodig vormen, veroorzaken ze ernstige problemen, zoals een hartaanval, een beroerte of andere medische aandoeningen. Meestal treedt een bloedstolsels op in de benen (diep veneuze trombose) of de longen (longembolie), maar ook andere locaties zijn mogelijk getroffen. Nadat de diagnose is gesteld, volgt een zeer snelle behandeling om complicaties te voorkomen. Onbehandeld leiden trombi namelijk mogelijk tot de dood.

Oorzaken en soorten bloedstolsels

Bloedstolsels ontstaan wanneer schade ontstaat aan de bekleding van een bloedvat, een slagader of een ader. De schade is soms duidelijk, zoals een snede of een scheur, maar soms is het probleem niet zichtbaar voor het blote oog. Het bloed gaat stollen als het niet meer beweegt en stagneert. Ook bij een aantal ziekten gebeurt een abnormale bloedstolling waardoor sneller bloedklonters ontstaan.

Ader

Bloedstolsels in een ader (veneuze trombose) treden op wanneer een patiënt niet meer kan bewegen en de spieren niet samentrekken om het bloed terug naar het hart te duwen. Dit stilstaande bloed begint kleine stolsels langs de wanden van de ader te vormen. Deze eerste bloedstolsel groeit geleidelijk waardoor de ader gedeeltelijk of volledig geblokkeerd wordt, zodat het bloed niet meer kan terugkeren naar het hart.

Slagader

Bloedproppen in een slagader (arteriële trombi) komen voor bij patiënten met slagaderverkalking (atherosclerose). Hierbij vormen zich plaque-afzettingen langs de rand van de ader en gaan de afzettingen groeien. De slagader gaat hierdoor vernauwen. Dit ziekteproces leidt mogelijk tot een hartaanval, een beroerte of een perifere aderziekte. Als een plaque scheurt, vormt zich op de plaats van de scheur een bloedstolsel en is de bloedstroom op dat moment geheel of gedeeltelijk geblokkeerd.

Overgewicht is een risicofactor voor een bloedstolsel / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Overgewicht is een risicofactor voor een bloedstolsel / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Risicofactoren van trombus

Een aantal factoren verhogen het risico op het ontwikkelen van een bloedstolsel:

Symptomen en locatie van trombi

De symptomen van bloedstolsels hangen af van de locatie in het lichaam. Sommige bloedstolsels veroorzaken geen symptomen totdat ze scheuren of losraken en door de bloedsomloop reizen naar andere plaatsen.

Been of arm

De onderbenen zijn het vaakst aangetast door een trombus. Een diep veneuze trombose treft meestal dit gebied. Volgende tekenen komen voor bij een bloedstolsel in het been of de arm:

Darmen

Symptomen van mesenterische ischemie (bloedstolsel in een slagader die de darm voorziet) omvatten buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en bloed in de ontlasting.

Hart

Symptomen van een hartaanval (bloedstolsel in een kransslagader) zijn pijn op de borst, kortademigheid, misselijkheid, indigestie (maagklachten na het eten of drinken) en zweten. Vrouwen, patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) en ouderen ervaren soms andere niet-specifieke symptomen.

Bij een bloedstolsel in de hersenen (beroerte) ontstaat mogelijk een wazig of verminderd gezichtsvermogen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Bij een bloedstolsel in de hersenen (beroerte) ontstaat mogelijk een wazig of verminderd gezichtsvermogen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Hersenen

Bij een beroerte ontstaat een bloedstolsel in de hersenen. Symptomen van een beroerte (bloedstolsel in een slagader van de hersenen) omvatten mogelijk een verlies van spraak, een verlies van of wijzigingen in het gezichtsvermogen, duizeligheid en zwakte aan één kant van het lichaam.

Longen

Een stolsel dat naar de longen reist, staat bekend als een longembolie. Tekenen van een bloedstolsel in de longen omvatten:

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van een bloedprop gebeurt op basis van de medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. De bevestiging van de aandoening gebeurt met behulp van beeldvormende onderzoeken zoals een echografie, een venografie, een elektrocardiografie (meting van de elektrische activiteit van het hart) en/of een CT-scan. Ook een bloedonderzoek is soms inzetbaar.

Behandeling

Afhankelijk van de locatie van het bloedstolsel en de oorzaak daarvan, bestaat de behandeling uit chirurgie, bloedverdunners of een combinatie van beiden.

Complicaties

Bloedstolsels verhinderen een juiste circulatie van bloed. Een diep veneuze trombose van het been of de arm veroorzaakt mogelijk permanente schade aan de aderen zelf en leidt dan tot een aanhoudende zwelling van de ledemaat (post-flebitis syndroom). De diepe aderklonters in een arm of been breken mogelijk af en komen dan terecht in de longen (longembolie) waardoor de longfunctie en zuurstofvoorziening van het bloed aangetast zijn. een arteriële trombus is vaak een levensbedreigende situatie, omdat organen en cellen niet genoeg zuurstof krijgen wanneer ze geen zuurstof krijgen. Sommige patiënten komen hieraan te overlijden.

Stoppen met roken is belangrijk / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is belangrijk / Bron: Geralt, Pixabay

Preventie

De preventie van bloedstolsels is gerelateerd met de risicofactoren voor vaatziekten. De patiënt vermijdt roken en houdt de bloeddruk, het cholesterolgehalte en eventueel diabetes mellitus levenslang onder controle.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antitrombine III-deficiëntie: Ziekte met meer bloedstolselsAntitrombine III-deficiëntie: Ziekte met meer bloedstolselsAntitrombine III-deficiëntie (AT-III deficiëntie) is een aandoening waarbij bloedstolsels ontstaan door te lage hoeveelh…
Dik bloed (hypercoagulabiliteit): Oorzaken van dikker bloedDik bloed (hypercoagulabiliteit): Oorzaken van dikker bloedHypercoagulabiliteit is een aandoening waarbij het bloed dikker en plakkeriger is dan normaal. Een patiënt met deze bloe…
Longembolie (LE), een potentieel dodelijke aandoeningLongembolie (LE), een potentieel dodelijke aandoeningEen longembolie (LE) is een aandoening waarbij een bloedstolsel (trombus of thrombus) vanuit een ader losschiet en vast…
Sinustrombose: Bloedstolsel in sinus cavernosus in hersenenSinustrombose: Bloedstolsel in sinus cavernosus in hersenenEen (caverneuze) sinustrombose is een zeer zeldzame, levensbedreigende aandoening die volwassenen en kinderen mogelijk t…

Hersenzwelling: Oorzaken en behandeling van cerebraal oedeemHersenzwelling: Oorzaken en behandeling van cerebraal oedeemEen hersenzwelling ontstaat wanneer vocht zich rond de hersenen opbouwt, waardoor de druk (intracraniale druk) verhoogt.…
Gezonde oren: Tips voor bescherming van gehoorvermogenGezonde oren: Tips voor bescherming van gehoorvermogenMensen zijn vrijwel de ganse dag blootgesteld aan allerlei erg zachte tot erg luide geluiden. Door blootstelling aan te…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 24 september 2018:
  • Blood clots, https://www.medicinenet.com/blood_clots/article.htm#blood_clot_definition_and_facts
  • Blood clots, https://www.webmd.com/dvt/blood-clots#1
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How to Tell If You Have a Blood Clot, https://www.healthline.com/health/how-to-tell-if-you-have-a-blood-clot
  • STROKE WARNING What are a blood clot’s symptoms and signs, is it most common in legs and lungs and what happened to Chico?, https://www.thesun.co.uk/fabulous/7330466/blood-clot-symptoms-signs-most-common-legs-lungs-what-happened-chico/
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.