Bloed ophoesten (hemoptyse): Oorzaken van bloedspuwing

Bloed ophoesten (hemoptyse): Oorzaken van bloedspuwing Het ophoesten van bloed, ook wel hemoptyse genoemd, kan diverse oorzaken hebben en is vaak een aanwijzing voor een ernstiger probleem met de luchtwegen of longen. Dit symptoom varieert van milde hoeveelheden bloed tot ernstige bloedingen. Het optreden van andere symptomen, zoals piepende ademhaling en koorts, kan de arts helpen bij het stellen van een diagnose. Vroegtijdige opsporing en behandeling zijn cruciaal voor een effectieve behandeling en een betere prognose. Patiënten die behandeld moeten worden voor hemoptyse worden doorgaans in het ziekenhuis opgenomen totdat de oorzaak is vastgesteld en de dreiging van ernstige bloeding is verminderd.

Synoniemen voor bloed ophoesten

Hemoptyse wordt ook aangeduid met verschillende synoniemen:
  • bloedspuwen / bloedspuwing
  • hemoptoë
  • bloedhoest
  • haemoptysis
  • hemoptysis
  • hemoptyse

Pijn op de borst kan optreden bij het ophoesten van bloed / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst kan optreden bij het ophoesten van bloed / Bron: Pexels, Pixabay

Geassocieerde symptomen van bloedspuwen

Bij hemoptyse kunnen andere symptomen optreden, zoals:

De aanwezigheid en het type van deze symptomen zijn belangrijk voor de arts om de mogelijke oorzaak van de hemoptyse te bepalen. Soms zijn er aanvankelijk geen andere symptomen aanwezig.

Ophoesten van bloed door problemen buiten de longen

Hemoptyse kan ook voortkomen uit bloedingen buiten de luchtwegen en longen. Ernstige neusbloedingen of braken van bloed uit de maag (bijvoorbeeld door een maagbloeding) kunnen ervoor zorgen dat bloed in de luchtpijp terechtkomt en als bloedspuwing wordt opgehoest. Bij veel patiënten kan de arts geen specifieke oorzaak vinden voor hemoptyse. Bij de meeste patiënten met onverklaarde hemoptyse verdwijnen de symptomen binnen zes maanden.

Bronchiëctasieën en bloed ophoesten

Bronchiëctasieën zijn aandoeningen waarbij de luchtwegen verwijd zijn en geïrriteerd raken, wat leidt tot een verhoogde slijmproductie. Het belangrijkste symptoom is een natte hoest met veel sputum (slijm), waarbij soms ook bloed wordt opgehoest. Dit bloed is meestal in kleine hoeveelheden en komt af en toe voor. In zeldzame gevallen kan er een grote hoeveelheid bloed worden opgehoest. De oorzaken van bronchiëctasieën zijn onder andere eerdere ernstige longinfecties, erfelijke aandoeningen en andere aandoeningen die een deel van de luchtwegen beschadigen.

Bloed ophoesten door medisch ingrijpen

Bloed ophoesten kan soms optreden na medische ingrepen, zoals een bronchoscopie (kijkonderzoek van de luchtwegen), een longbiopsie (het nemen van een weefselmonster van de longen) of een katheterisatie van de longslagader.

Hart- en bloedvatproblemen en hemoptyse

Ernstig hartfalen kan leiden tot vochtophoping in de longen, een aandoening die bekend staat als longoedeem. Dit kan gepaard gaan met kortademigheid en schuimig, bloedend slijm. Sommige zeldzame bloedvatproblemen kunnen ook bloedingen in de luchtwegen of longen veroorzaken.

Infecties en ophoesten van bloed

Acute en chronische bronchitis (ontsteking van de luchtpijpvertakkingen) en longontsteking (infectie van het longweefsel) zijn veelvoorkomende oorzaken van milde hemoptyse. Andere luchtweginfecties kunnen ook hemoptyse veroorzaken, vaak vermengd met speeksel. Bij deze infecties komen vaak ook symptomen zoals koorts en hoesten voor. Gewoonlijk verdwijnt het ophoesten van bloed zodra de infectie is behandeld. Tuberculose kan eveneens hemoptyse veroorzaken.

Ingeademde voorwerpen en verwondingen (trauma)

Het inademen van vreemde voorwerpen, zoals een pindanoot of klein speeltje, kan de luchtwegen beschadigen en leiden tot hemoptyse. Trauma's aan de longen of luchtwegen, zoals schotwonden of auto-ongevallen, kunnen ook bloedspuwing veroorzaken.

Roken is een risicofactor voor longkanker / Bron: Geralt, PixabayRoken is een risicofactor voor longkanker / Bron: Geralt, Pixabay

Kanker, tumoren en bloedspuwing

Longkanker, die vaak ontstaat uit de cellen van de bronchiën (luchtpijpvertakkingen), kan zich manifesteren als het ophoesten van bloed of bloederig sputum. Dit kan soms het eerste symptoom zijn, nog voordat andere symptomen zich ontwikkelen. Longkanker komt vaker voor bij mensen boven de vijftig die roken, hoewel sommige vormen van longkanker ook bij jongere niet-rokers kunnen voorkomen. Bepaalde goedaardige longtumoren, zoals een bronchusadenoom, kunnen af en toe ook hemoptyse veroorzaken.

Longembolie en bloedhoest

Een longembolie is een ernstige aandoening waarbij een bloedstolsel een bloedvat in de longen blokkeert. Dit kan leiden tot pijn op de borst en kortademigheid, maar ook hemoptyse kan voorkomen.

Omgevingsfactoren

Risicofactoren voor hemoptyse omvatten het gebruik van bloedverdunners (antistollingsmiddelen) en drugsmisbruik (zoals crack of cocaïne).

Onbekende oorzaak van hemoptyse

Bij ongeveer één op de acht patiënten blijft de oorzaak van het ophoesten van bloed onbekend. Dit wordt idiopathische hemoptyse genoemd. De arts sluit andere mogelijke oorzaken uit, en als er geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden, wordt de hemoptyse als idiopathisch beschouwd.

Ontsteking en abnormale weefselafzettingen

Sommige aandoeningen die ontstekingen of abnormale weefselafzettingen in verschillende delen van het lichaam veroorzaken, kunnen het longweefsel of de luchtwegen aantasten. Dit kan leiden tot bloeden en het ophoesten van bloed. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn:

Diagnose en onderzoeken

De arts stelt vragen over de aard van het bloed en andere symptomen, en voert een lichamelijk onderzoek uit. Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak kunnen aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd, zoals een röntgenfoto, een CT-scan, een bronchoscopie, een pulsoximetrie (bepaling van het zuurstofgehalte in het bloed), een urineonderzoek en/of een bloedonderzoek.

Behandeling

De behandeling van hemoptyse richt zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaak van het bloed ophoesten. Mogelijke behandelingen zijn:

Bronchiale slagaderembolisatie

Bij deze procedure wordt een katheter via een bloedvat in het been ingebracht en naar de slagaders van de longen geleid. Een kleurstof wordt geïnjecteerd om de slagaders zichtbaar te maken op een videoscherm. De arts kan vervolgens de bron van de bloeding identificeren en de slagader blokkeren met metalen spoelen of andere materialen. Deze procedure stopt meestal het bloeden, aangezien andere slagaders het geblokkeerde bloedvat compenseren.

Bronchoscopie

Met een endoscoop kan de arts in de luchtwegen kijken en bepaalde behandelingen uitvoeren, zoals het opblazen van een ballon in de luchtweg om het bloeden te stoppen.

Chirurgie

In gevallen van ernstige en levensbedreigende hemoptyse kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Dit kan het verwijderen van een long (pneumonectomie) inhouden.

Andere behandelingen voor hemoptyse zijn:

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed ophoesten: oorzaken, symptomen, griep, longontstekingBloed ophoesten: oorzaken, symptomen, griep, longontstekingBloed ophoesten: de oorzaken, symptomen, gevolgen het gevaar en ziekten als tuberculose, longontsteking en longkanker. B…
Bloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenBloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenAls je bloed moet overgeven is het belangrijk om geen tijd te verliezen. Bloed braken is een medische urgentie en moet s…
Geel of groen slijm ophoesten en bloed hoesten: oorzakenGeel of groen slijm ophoesten en bloed hoesten: oorzakenGeel of groen slijm ophoesten of bloed hoesten is een courante klacht. Hoesten is een beschermende reflex van het lichaa…
Bloed ophoesten: oorzaak en behandelingBloed ophoesten: oorzaak en behandelingBloed ophoesten is het meekomen van bloed wanneer er gehoest wordt, normaal is het bloed vermengd met slijm. Meestal is…

Mycoplasma genitalium: Seksueel overdraagbare aandoeningMycoplasma genitalium: Seksueel overdraagbare aandoeningMycoplasma genitalium is een wereldwijd aanwezige seksueel overdraagbare aandoening. Vaak treedt de besmettelijke aandoe…
Te weinig drinken: symptomen en gevolgen van een vochttekortTe weinig drinken: symptomen en gevolgen van een vochttekortTe weinig drinken leidt tot uitdroging. Dit treedt op wanneer je meer vocht gebruikt of verliest dan je opneemt en je li…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 14 juli 2018:
  • Bloed ophoesten, https://www.bloed-ophoesten.nl/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Coughing up blood (blood in phlegm), https://www.nhs.uk/conditions/coughing-up-blood/
  • Coughing Up Blood (Hemoptysis), https://www.webmd.com/lung/coughing-up-blood#1
  • Coughing Up Blood Symptoms, Causes & Treatment Options, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/coughing-up-blood/
  • Coughing up Blood, https://patient.info/health/cough-leaflet/coughing-up-blood-haemoptysis
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.