Natte (productieve) hoest: Oorzaken van hoesten met slijm

Natte (productieve) hoest: Oorzaken van hoesten met slijm Een hoest is droog (niet-productief, zonder slijm) of nat (productief, met slijm). Bij een natte hoest komt een opruimproces van de luchtwegen tot stand, hetgeen een natuurlijk reinigingsproces is. Veel voorkomende aandoeningen zijn geassocieerd met dit type hoest, zoals bronchitis of een verkoudheid. Een piepende ademhaling en pijn op de borst gaan mogelijk vergezeld met een natte hoest. Veel vocht drinken, vrij verkrijgbare geneesmiddelen tegen de hoest nemen en vocht in de lucht zijn inzetbaar om een natte hoest te behandelen.

Oorzaken van natte hoest

Chronische obstructieve longziekte (COPD) / Chronische bronchitis

Het roken van sigaretten of andere langdurige blootstelling aan luchtverontreinigende of irriterende stoffen veroorzaakt mogelijk COPD en chronische bronchitis (aanhoudende ontsteking van de luchtpijpvertakkingen). Kenmerken van deze niet-besmettelijke longaandoeningen zijn een natte hoest met slijm, kortademigheid, een benauwd gevoel op de borst en een piepende ademhaling. COPD is een levenslange aandoening en vereist medische zorg. Als de COPD-hoest verergert of als de patiënt denkt dat de hoest te wijten is aan COPD, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Verkoudheid

Een natte hoest is soms het laatste symptoom dat overblijft na een verkoudheidsinfectie. Eén van de meer dan tweehonderd besmettelijke virussen veroorzaakt een verkoudheid. Meestal is het rhinovirus (met meer dan honderd verschillende soorten) de boosdoener van deze luchtweginfectie. Rhinovirussen gedijen in de binnenkant van de neus. Bekende symptomen omvatten een natte hoest met een loopneus, niezen, tranende ogen, lichte koorts en postnasale drip (keelslijmen: slijm langs de achterkant van de keel). De symptomen houden twee tot veertien dagen aan, maar de meeste patiënten herstellen binnen de tien dagen. De behandeling bestaat uit slijmoplossende hoestmiddelen, zoals guaifenesine. De patiënt is hierdoor in staat om het slijm op te hoesten. Antitussiva (hoestremmers), zoals dextromethorphan, zijn inzetbaar om de hoest te behandelen. Omdat verkoudheden het gevolg zijn van virussen, genezen antibiotica (die bacteriën doden maar geen virussen) geen verkoudheid. Ook bij de griep komt een natte hoest tot stand.

Andere oorzaken

Andere, minder vaak voorkomende oorzaken van een natte hoest zijn:
 • bronchiëctasieën (een aandoening waarbij de luchtwegen beschadigd en abnormaal wijd zijn en een aanhoudende, natte hoest veroorzaken)
 • een longontsteking
 • mucoviscidose (een erfelijke aandoening die buitensporig dikke slijmafscheidingen in de luchtwegen veroorzaakt).
 • sinusitis

Geassocieerde symptomen bij productieve hoest

Bij een productieve hoest is produceert de patiënt slijm bij het hoesten. De patiënt voelt mogelijk druk en een ‘benauwde’ borst. De symptomen zijn vaak erger als de patiënt net uit de slaap ontwaakt en als de patiënt praat.

Afhankelijk van de oorzaak van de productieve hoest, komen nog andere symptomen voor:
 • ademloosheid
 • een piepende ademhaling
 • koorts
 • pijn en strakheid op de borst als gevolg van de slijmen
 • symptomen van een verkoudheid en de griep

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts vraagt naar alle symptomen en verricht hij een lichamelijk onderzoek. Vervolgens voert hij testen uit om de oorzaak van een hoest op de borst te diagnosticeren:

Alarmsymptomen

Medisch advies is niet altijd nodig wanneer enkel een productieve hoest optreedt. Wanneer echter één of meer van volgende tekenen optreden, is het verstandig om een arts te raadplegen:

Baby’s of kinderen jonger dan vijf jaar met een natte hoest hebben steeds medisch advies nodig. Ook sigarettenrokers bezoeken best een arts. Verder zoeken patiënten met één of meer van volgende klachten of aandoeningen ook de arts op:

Behandeling van ophoesten van slijm

Lucht bevochtigen

Vochtige lucht behandelt verschillende soorten hoest, waaronder een natte hoest. Het vocht van een luchtbevochtiger verzacht bijvoorbeeld het slijm in de keel. Eventueel hangt de patiënt een natte handdoek in de kamer of creëert hij stoom met de douche als alternatief.

Medicijnen nemen

Patiënten die langer dan een paar dagen last hebben van een natte hoest, zijn mogelijk gebaat met een slijmoplossend middel om de slijmen tegen te gaan. Hierdoor komen afscheidingen vrij uit de luchtwegen. Hoestmiddelen zijn echter niet voor iedereen geschikt. Kinderen jonger dan twee jaar mogen geen hoestsiropen gebruiken vanwege mogelijke bijwerkingen. Mogelijk helpt een nasaal decongestivum (zwelling van slijmvliezen in de neus verminderen) of een zoutoplossing om de productie van slijm te beperken. Is de natte hoest nog niet verdwenen binnen de twee weken of heeft de patiënt koorts, dan zijn mogelijk andere medicijnen nodig. Een natte hoest wijst soms ook op sinusitis of een longinfectie en dan schrijft de arts antibiotica voor.

Veel vloeistoffen drinken is belangrijk / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVeel vloeistoffen drinken is belangrijk / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Vloeistoffen drinken

Het drinken van grote hoeveelheden vloeistoffen verdunt de slijmen zodat het gemakkelijker is om de slijmen op te hoesten. Hoe meer vloeistoffen de patiënt drinkt, hoe beter. Een warme kop thee verlicht de pijn van keelpijn die gepaard gaat met de natte hoest, maar water doet het net zo goed.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt…
Last van een vervelende hoest?Last van een vervelende hoest?Iedereen heeft wel eens last gehad van een vervelende hoest. Soms is het een droge hoest of een kriebelhoest en soms wor…
Hoesten en slijmproductie in de luchtwegenHoesten en slijmproductie in de luchtwegenIedereen is wel eens verkouden en vaak gaat dit gepaard met hoesten. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam…
Hoesten: functie, oorzaken, maatregelen en medicijnenHoesten: functie, oorzaken, maatregelen en medicijnenHoesten is een natuurlijke manier om de luchtwegen schoon te maken. Aan de binnenkant van de luchtwegen zit slijmvlies.…

Man boobs: kom ervan af met trainen of een operatieMan boobs: kom ervan af met trainen of een operatieVeel vrouwen willen graag grote borsten, maar voor mannen ligt dit anders. Man boobs zijn dan wel het laatste wat je wil…
Perioculaire huidkanker: Soorten van kanker rond het oogPerioculaire huidkanker: Soorten van kanker rond het oogPerioculaire huidkanker is de medische term voor huidkanker in de buurt van de ogen. De meeste gevallen zijn basaalcel-…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kingfox, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Geraadpleegd op 18 september 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Cough: productive or 'wet' cough, http://www.mydr.com.au/respiratory-health/cough-productive-or-wet-cough
 • Dry coughs, wet coughs, mucus: Everything you need to know about coughs and phlegm, https://globalnews.ca/news/3902999/dry-cough-wet-cough-mucus-phlegm/
 • UNDERSTANDING WHAT YOUR COUGH IS TELLING YOU, https://www.robitussin.com/cough-cold-center/understanding-what-your-cough-telling-you
 • Wet Cough Remedies, https://www.livestrong.com/article/129479-wet-cough-remedies/
 • Wet cough, https://www.benadryl.co.in/wet-cough
 • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Clker Free Vector Images, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.