Chronisch hoesten: Oorzaken aanhoudende (hardnekkige) hoest

Chronisch hoesten: Oorzaken aanhoudende (hardnekkige) hoest Hoesten is een veelvoorkomend symptoom dat iedereen wel eens ervaart. Voor sommige patiënten kan hoesten echter hardnekkig worden, met variërende ernst en mogelijk meerdere oorzaken. Indien onbehandeld, kan dit symptoom leiden tot verstoring van dagelijkse activiteiten en complicaties als gevolg van het onderliggende probleem dat de chronische hoest veroorzaakt. Gelukkig kunnen de meeste patiënten met een chronische hoest goed worden behandeld, vaak met zelfzorgtechnieken. Voor sommige patiënten met chronische hoest kan een ernstigere aandoening aanwezig zijn, wat medische behandeling vereist. Onbehandeld aanhoudend hoesten kan bovendien leiden tot complicaties.

Oorzaken van aanhoudende hoest

Aspiratie

Aspiratie doet zich voor wanneer voedsel of speeksel per ongeluk door de luchtwegen terechtkomt in plaats van via de voedselpijp. Dit kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en in sommige gevallen tot een longontsteking.

Astma

Astma ontstaat wanneer de luchtwegen bijzonder gevoelig zijn voor prikkels zoals koude lucht, irriterende stoffen of lichaamsbeweging. Een specifieke vorm van astma, bekend als hoestvariant-astma, kan leiden tot chronisch hoesten.

Een aanhoudende hoest kan soms worden veroorzaakt door medicatiegebruik / Bron: Stevepb, PixabayEen aanhoudende hoest kan soms worden veroorzaakt door medicatiegebruik / Bron: Stevepb, Pixabay

Bloeddrukverlagende medicijnen

ACE-remmers (angiotensine-converting enzyme-remmers) kunnen bijdragen aan een aanhoudende hoest bij sommige patiënten. Deze medicijnen worden voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen. Als patiënten last hebben van hoesten door ACE-remmers, kan de arts alternatieve medicatie overwegen.

Bronchiëctasieën

Een overmatige productie van slijm kan leiden tot verwijdde en geïrriteerde luchtwegen, wat resulteert in een chronische hoest.

Bronchiolitis

Bronchiolitis is een veelvoorkomende luchtweginfectie bij kinderen, veroorzaakt door een virus dat een ontsteking van de bronchiolen (de kleinere luchtwegen in de longen) veroorzaakt, wat leidt tot ademhalingsproblemen.

Bronchitis

Chronische bronchitis, een ontsteking van de luchtpijpvertakkingen, resulteert in een langdurige ontsteking van de luchtwegen, wat leidt tot hoesten. Chronische bronchitis kan een onderdeel zijn van chronisch obstructief longlijden (COPD), vaak als gevolg van roken, wat kan resulteren in rokershoest.

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

GERD treedt op wanneer maagzuur terugvloeit in de keel, wat leidt tot chronische irritatie. Dit kan resulteren in een hardnekkige hoest. Aanpassingen in levensstijl en medicatie kunnen de effecten van maagzuur verminderen:
  • Medicijnen, zoals ranitidine (Zantac), cimetidine (Tagamet) of famotidine (Pepcid)
  • Slaap met het hoofd hoger dan de benen
  • Wacht tot twee uur na het eten voordat je gaat liggen
  • Eet meerdere kleine maaltijden per dag
  • Vermijd voedingsmiddelen die bekend staan om GERD uit te lokken, zoals cafeïne, citrusvruchten, voedingsmiddelen op basis van tomaten, vetrijke voedingsmiddelen, chocolade of pepermunt

Hartziekte

Hoesten en kortademigheid kunnen wijzen op een hartaandoening of hartfalen (slecht functioneren van het hart bij het rondpompen van bloed). De hoest kan verergeren wanneer de patiënt volledig plat ligt.

Infectie

Ernstige infecties, zoals een longontsteking of de griep, kunnen ook leiden tot een aanhoudende hoest. Hoewel de meeste symptomen na verloop van tijd verdwijnen, kunnen de luchtwegen langdurig geïrriteerd blijven.

Longkanker

Zeer zelden kan een aanhoudende hoest een teken zijn van longkanker. Kenmerken zoals pijn op de borst en het ophoesten van bloedige slijm kunnen wijzen op kanker in de longen.

Mucoviscidose

Mucoviscidose (taaislijmziekte) veroorzaakt overmatige slijmproductie in de longen en luchtwegen, wat kan leiden tot een chronische hoest.

Postnasale drip

Bij postnasale drip (postnasale infusie) druipt slijm langs de achterkant van de keel (keelslijmen), wat de keel irriteert en een aanhoudende hoestreflex veroorzaakt. Artsen kunnen decongestiva (om zwelling van de slijmvliezen in de neus te verminderen) of antihistaminica (voor de behandeling van allergische reacties) voorschrijven. Deze geneesmiddelen helpen bij het opdrogen van slijm en verminderen ontstekingen die mogelijk bijdragen aan postnasale drip. Ook steroïde neussprays kunnen nuttig zijn.

Sarcoïdose

Sarcoïdose is een ontstekingsaandoening die kleine gezwellen kan veroorzaken in de longen, lymfeklieren, ogen en huid. Sommige patiënten met sarcoïdose ervaren ook een chronische hoest.

Chronisch hoesten wordt vaak verergerd door roken en blootstelling aan rook / Bron: Geralt, PixabayChronisch hoesten wordt vaak verergerd door roken en blootstelling aan rook / Bron: Geralt, Pixabay

Risicofactoren van chronische hoest

Het roken van sigaretten verhoogt het risico op het ontwikkelen van een chronische hoest. Roken kan leiden tot rokershoest. Ook blootstelling aan passief roken is een risicofactor voor aanhoudend hoesten, aangezien rook de luchtwegen irriteert en schade aan de longen kan veroorzaken. Daarnaast kan blootstelling aan chemische stoffen in de lucht, bijvoorbeeld door werken in een fabriek of laboratorium, bijdragen aan langdurig hoesten. Het gebruik van ACE-remmers is ook een belangrijke risicofactor voor hoesten; ongeveer één op de vijf patiënten die dit medicijn gebruiken, lijdt aan een hardnekkige hoest.

Soorten Aanhoudend Hoesten

Hoesten kan nat of droog zijn.

Droge hoest

Een droge hoest (niet-productieve hoest) veroorzaakt geen slijmvorming. Patiënten ervaren voornamelijk een kriebelige keel. Rokers en patiënten die ACE-remmers gebruiken, hebben vaak een droge hoest.

Natte hoest

Een natte hoest gaat gepaard met slijmvorming (sputum). Dit type hoest kan worden veroorzaakt door postnasale drip of mucoviscidose.

Symptomen

Naast aanhoudend hoesten kunnen patiënten vaak last hebben van een of meer van de volgende symptomen:

Pijn op de borst is een alarmsignaal / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een alarmsignaal / Bron: Pexels, Pixabay

Alarmsignalen bij Chronisch Hoesten

Medisch noodgeval

Een chronische hoest kan soms duiden op een medisch noodgeval. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als de patiënt een van de volgende symptomen vertoont in combinatie met de aanhoudende hoest:
  • Bloed ophoesten
  • Hoge koorts
  • Kortademigheid of ademhalingsproblemen
  • Pijn op de borst

Afspraak maken bij arts

In sommige gevallen kan een chronische hoest de dagelijkse activiteiten van een patiënt belemmeren. Als de volgende tekenen optreden naast de chronische hoest, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak door een arts te laten onderzoeken:

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch criterium
Een hoest wordt als chronisch beschouwd wanneer deze langer dan acht weken aanhoudt bij volwassenen, of vier weken bij kinderen.

Vraaggesprek
De arts zal vragen stellen over het begin van het hoesten en welke factoren de hoest mogelijk verbeteren of verergeren. Daarnaast zal de arts informatie willen over de medische geschiedenis en levensstijl van de patiënt.

Lichamelijk onderzoek
De arts voert een auscultatie uit door met een stethoscoop naar de ademhalingsgeluiden van de patiënt te luisteren, om de gezondheid van de longen te beoordelen.

Diagnostisch onderzoek
Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig om de oorzaak van de chronische hoest te achterhalen:

Behandeling van hardnekkige hoest

Zelfzorg

Een gezonde levensstijl, waaronder het vermijden van roken en voldoende hydratatie, is essentieel. Het zuigen op harde snoepjes kan helpen bij het verlichten van een droge hoest en het kalmeren van een geïrriteerde keel. Het gebruik van een luchtbevochtiger of het nemen van een warme douche kan ook nuttig zijn.

Professionele medische Zorg

De behandeling van chronische hoest is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vaak kunnen symptomen worden verminderd met medicijnen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om het onderliggende probleem op te lossen.

Antibiotica
Als een bacteriële infectie de oorzaak is van de aanhoudende hoest, kan de arts antibiotica voorschrijven.

Antihistaminica, Glucocorticoïden en Decongestiva
Deze medicijnen zijn standaardbehandelingen voor allergieën en postnasale drip.

Geïnhaleerde astmamedicijnen
Voor hoest gerelateerd aan astma zijn glucocorticoïden en bronchodilatoren (luchtwegverwijders) de meest effectieve behandelingen. Deze medicijnen verminderen ontstekingen en openen de luchtwegen door inhalatie.

Hoestonderdrukkende middelen
Als de oorzaak niet kan worden vastgesteld, kan de arts hoestonderdrukkende middelen voorschrijven om de patiënt te helpen slapen en dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Maagzuurremmers
Maagzuurremmers worden gebruikt voor de behandeling van gastro-oesofageale reflux door de productie van maagzuur te remmen.

Hoofdpijn, uitputting en slaapproblemen kunnen complicaties zijn van hardnekkige hoest / Bron: Concord90, PixabayHoofdpijn, uitputting en slaapproblemen kunnen complicaties zijn van hardnekkige hoest / Bron: Concord90, Pixabay

Complicaties van hardnekkig hoesten

Chronisch hoesten kan aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven van een patiënt. Mogelijke complicaties zijn onder andere:

Preventie van aanhoudende hoest

Hoewel niet alle oorzaken van een chronische hoest volledig kunnen worden voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die patiënten kunnen nemen om het risico te verminderen en de gezondheid van de luchtwegen te beschermen:

Roken en blootstelling aan rook vermijden

Roken is een belangrijke oorzaak van chronische hoest en kan de luchtwegen ernstig irriteren. Het vermijden van roken en het beschermen tegen blootstelling aan passief roken kan helpen bij het voorkomen van een chronische hoest en andere luchtwegaandoeningen.

Blootstelling aan irriterende stoffen beperken

Beperk de blootstelling aan chemische stoffen, stof, en andere luchtverontreinigende stoffen. Gebruik indien mogelijk een mondkapje in omgevingen waar deze stoffen aanwezig zijn en zorg voor goede ventilatie in gesloten ruimtes.

Allergieën beheren

Allergieën kunnen bijdragen aan chronische hoest door postnasale drip of luchtwegontsteking. Het beheersen van allergieën door het vermijden van triggers en het gebruik van antihistaminica kan helpen om een chronische hoest te voorkomen.

Luchtwegen gezond houden

Houd de luchtwegen gezond door regelmatig de luchtbevochtiger te gebruiken, vooral in droge klimaten of tijdens de wintermaanden. Hydratatie is ook belangrijk; drink voldoende water om slijm in de luchtwegen dun te houden.

Medische aanbevelingen volgen

Volg de aanbevelingen van de arts bij het gebruik van medicijnen zoals ACE-remmers. Bij bijwerkingen zoals een aanhoudende hoest is het nodig dit met de arts te bespreken. Mogelijk kan een alternatieve medicatie worden voorgeschreven.

Gezondheid van de maag ondersteunen

Als je last hebt van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), neem dan maatregelen om de symptomen te beheersen. Eet kleinere maaltijden, vermijd voedingsmiddelen die reflux kunnen veroorzaken en neem de aanbevolen medicatie indien nodig.

Immuunsysteem sterk houden

Een gezond immuunsysteem kan helpen bij het voorkomen van infecties die kunnen leiden tot chronische hoest. Eet een evenwichtig dieet volgen, voldoende slaap en fysiek actief blijven zijn nodig om de algehele gezondheid te ondersteunen.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunnen patiënten helpen bij het verminderen van het risico op een chronische hoest en de gezondheid van hun luchtwegen verbeteren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronisch hoesten: oorzaken aanhoudende hoest, kriebelhoestChronisch hoesten: oorzaken aanhoudende hoest, kriebelhoestChronisch hoesten is een vervelende klacht die meerdere oorzaken kent. Hoesten beschermt de luchtwegen door slijm en vre…
Hoesten: functie, oorzaken, maatregelen en medicijnenHoesten: functie, oorzaken, maatregelen en medicijnenHoesten is een natuurlijke manier om de luchtwegen schoon te maken. Aan de binnenkant van de luchtwegen zit slijmvlies.…
Ribpijn bij hoesten: oorzaken, diagnose en behandelingRibpijn bij hoesten: oorzaken, diagnose en behandelingAls ribpijn of pijnlijke ribben optreedt tijdens het hoesten, dan zijn deze twee symptomen meestal aan elkaar gerelateer…
Hoestpoli helpt mensen met chronische hoestHoestpoli helpt mensen met chronische hoestEen droge kriebelhoest of een stevige rochel. Bulderen als een zeehond of een akelig kuchje. De ene hoest is de andere n…

Pijnlijke anus: symptomen, oorzaak en behandeling anale pijnPijnlijke anus: symptomen, oorzaak en behandeling anale pijnEen pijnlijke anus duidt op pijn in de anus (poepgaatje). Deze pijn kan steeds aanwezig zijn of intermitterend. Een pijn…
Oorzaken en behandeling van evenwichtsklachten bij ouderenOorzaken en behandeling van evenwichtsklachten bij ouderenVeel ouderen hebben last van evenwichtsklachten. Ze hebben last van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, draaier…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kingfox, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Geraadpleegd op 24 april 2018:
  • Chronic Cough & Chronic Throat Clearing, https://ukhealthcare.uky.edu/services/otolaryngology-head-neck-surgery/cough
  • Chronic cough in adults: what’s the diagnosis?, https://www.guidelinesinpractice.co.uk/chronic-cough-in-adults-whats-the-diagnosis/454041.article
  • Chronic cough, https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/conditions-dictionary/chronic-cough
  • Chronic Cough: Evaluation and Management, https://www.aafp.org/afp/2017/1101/p575.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/diagnosis-treatment/drc-20351580
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/symptoms-causes/syc-20351575
  • That nagging cough, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/that-nagging-cough
  • What causes a chronic cough?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321597.php
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.