Ribpijn bij hoesten: oorzaken, diagnose en behandeling

Ribpijn bij hoesten: oorzaken, diagnose en behandeling Als ribpijn of pijnlijke ribben optreedt tijdens het hoesten, dan zijn deze twee symptomen meestal aan elkaar gerelateerd. Door het hoesten kun je bijvoorbeeld last krijgen van een gekneusde rib, vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen. Hoesten kan ook pijn veroorzaken bij het syndroom van Tietze. Dit is een aandoening van het kraakbeen dat je ribben aan je borstbeen verbindt. De pijn in het ribgebied compliceert het lijden van de getroffen persoon, die lijdt aan de drang om te hoesten, aanzienlijk. De oorzaken moeten vroegtijdig worden onderzocht door je huisarts om ernstige ziekten uit te sluiten.
Ribpijn door chronische hoest / Bron: Ljupco/Istock.comRibpijn door chronische hoest / Bron: Ljupco/Istock.com

Wat is ribpijn bij hoesten?

Ribpijn

Met ribpijn wordt in het algemeen een klacht in het ribgebied genoemd. Zowel de linker ribbenboog en de rechter ribbenboog als het gehele ribgebied kunnen worden beïnvloed. Niet alleen de locatie van de pijn verschilt, maar de pijn zelf kan ook verschillende facetten hebben: van stekende pijn tot zeurende pijn. De duur van de pijn kan ook variëren; soms treedt de pijn alleen op tijdens het hoesten, soms blijft de pijn bestaan, zelfs na een hoestbui.

Hoest

Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam waardoor het ervoor zorgt dat de luchtwegen en de longen schoon blijven. De hoest wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door irritatie van de luchtwegen en kan zowel chronisch als acuut van aard zijn.

Ribpijn bij hoesten

Zowel de ribpijn als de hoest zijn geen afzonderlijke ziekten, maar een symptoom van een onderliggende aandoening. Als de pijn in de ribben wordt veroorzaakt door de hoest of optreedt tijdens de hoest, kan het zowel chronische als acute pijn betreffen.

Normale thoraxfoto van een jong persoon (slank, goede inspiratiestand) / Bron: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Normale thoraxfoto van een jong persoon (slank, goede inspiratiestand) / Bron: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaken van pijnlijke ribben bij hoesten

Mogelijke oorzaken

Mogelijke oorzaken van ribpijn tijdens het hoesten zijn onder meer:

Beschrijving

Ribpijn kan worden veroorzaakt door de hoest (wat weer een symptoom kan zijn van wat anders) of pijn in de ribben is een onafhankelijk symptoom dat door de hoest wordt verergerd. Als de ribpijn een symptoom is dat optreedt door hoesten, is er vaak sprake van een overmatige belasting van de tussenribspieren. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de beweging van de borst tijdens het ademen. Door de overbelasting van de spieren kunnen zich pijnlijke spieren ontwikkelen, wat leidt tot pijn tijdens het hoesten.

Als de pijn in de ribben alleen een begeleidend symptoom is dat optreedt naast de hoest, is het vaak een ontsteking van het borstvlies of maar ook syndroom van Tietze kan pijn bij het hoesten veroorzaken. Tietze is een pijnlijke aandoening aan het ribkraakbeen. Bij dit syndroom veroorzaken diep inademen, zuchten, niezen of hoesten pijn. De oorzaak van de ribpijn bij het hoesten kan ook te wijten zijn aan organische symptomen. Bovenal kan linkszijdige ribpijn symptomen zijn van een aandoening van de milt, het hart, de alvleesklier of de dikke darm.

Als de ribpijn optreedt tijdens hoesten, kan dit ook een beknelde zenuw zijn.

Huisarts raadplegen bij ribpijn bij hoesten / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij ribpijn bij hoesten / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Regelmatig voorkomende ribpijn bij het hoesten dient door je huisarts te worden onderzocht. Er kan orgaanschade zijn die moet worden opgehelderd zodat het optreden van orgaanfalen wordt tegengegaan. Orgaanfalen treedt op als een orgaan zijn normale fysiologische functie niet langer naar behoren kan vervullen. Als de symptomen verschijnen na een ongeval of val, kunnen de ribben of luchtwegen zijn beschadigd. Een arts moet worden geraadpleegd, zodat de omvang van de interne schade kan worden beoordeeld met behulp van beeldvormingstechnieken en snel aangevangen kan worden met de behandeling.

Als de pijn zich uitbreidt of in intensiteit toeneemt, moet een arts worden geraadpleegd. Een bezoek aan je huisarts is ook noodzakelijk voor andere symptomen, zoals benauwdheid of kortademigheid. Keelpijn, koorts of loopneus duiden op verkoudheid of griep.

Als je last hebt van een chronische hoest, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een aanhoudende hoest, onder meer roken, astma en COPD. Bij mensen met COPD, een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd, kunnen met enige regelmaat exacerbaties, ook wel longaanvallen genoemd, optreden. Deze longaanvallen kenmerken zich door een toename van benauwdheid en hoesten en zijn verantwoordelijk voor een flinke toename van de ziektelast, die soms weken tot maanden kan duren. Een spoedige behandeling van een exacerbatie kan de duur en de ernst verkorten.

Arts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/ShutterstockArts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

Afhankelijk van of de ribpijn acuut of chronisch is, moet zo snel mogelijk je huisarts worden geraadpleegd, vooral acute pijn in de ribben is meestal een alarmsignaal van het lichaam dat dringend moet worden onderzocht. In dit geval is het vaak een gekneusde rib die de klachten veroorzaakt. Het kan ook gaan om een gebroken rib. De huisarts stelt vragen over je klachten en hij neemt je medische geschiedenis in ogenschouw. Vaak zal de arts ook een röntgenfoto laten maken. Kortom, als de ribpijn gedurende een lange periode aanhoudt of zeer plotseling optreedt, moet een arts worden gecontacteerd om complicaties te voorkomen.

Behandeling van ribpijn bij hoesten

De behandeling van ribpijn bij hoesten hangt volledig af van de onderliggende oorzaak. Bij chronische pijn worden meestal hoestonderdrukkers voorgeschreven om de pijn zoveel mogelijk te voorkomen. Het middel codeïne dempt de hoestprikkel. Pijnstillers worden ook vaak voorgeschreven om het genezingsproces te vergemakkelijken. Als de ribpijn optreedt bij hoesten als gevolg van een bacteriële longontsteking, moet dit ook worden behandeld met antibiotica.

In geval van een longaanval bij COPD en je hebt nog geen actieplan in huis? Neem dan contact op met je huisarts of longarts en bespreek wat je moet doen. Mogelijk dat je medicijnen worden aangepast of dat je langs moet komen.

Kneuzingen en breuken van de ribben komen vaak voor en treden meestal op bij een val of ongeval. Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd en bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib en beide aandoeningen genezen meestal vanzelf zonder medische interventies.

Pleuritis wordt op dezelfde manier behandeld als longontsteking. Een antibioticum wordt hier toegediend, maar pijnstillers, hoestonderdrukkers en antipyretica (een koortsverlagend middel) kunnen ook worden toegediend, afhankelijk van de symptomen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ribpijn: Oorzaken van pijn aan ribbenRibpijn: Oorzaken van pijn aan ribbenDiverse oorzaken liggen mogelijk aan de basis van ribpijn (ribbenpijn) of pijn in de borstwand die afkomstig lijkt te zi…
Tietze-syndroom: Reumatische aandoening met pijn op de borstTietze-syndroom: Reumatische aandoening met pijn op de borstHet syndroom van Tietze is een zeldzame aandoening waarbij een chronische ontsteking en zwelling van de kraakbeenverbind…
Hoestmiddelen: behandelen van hoestenHoestmiddelen: behandelen van hoestenIedereen heeft er weleens last van: hoesten. Hoesten wordt veroorzaakt door prikkeling van het slijmvlies van de luchtpi…
Huismiddeltjes tegen hoestenHuismiddeltjes tegen hoestenHoesten is een verschijnsel dat regelmatig voorkomt en gepaard kan gaan met een geïrriteerde keel en andere klachten. Hu…

Nachtelijke voetkrampen: Oorzaken spierkrampen tijdens nachtNachtelijke voetkrampen: Oorzaken spierkrampen tijdens nachtVeel patiënten hebben ooit al wel eens te maken gekregen met nachtelijke krampen in de voeten. De voetkrampen tijdens de…
Speeksel (saliva): Functies en problemen met productieSpeeksel (saliva): Functies en problemen met productieSpeeksel (saliva) is een heldere vloeistof gemaakt door verschillende klieren in het mondgebied. Speeksel bestaat voorna…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: InesBazdar/Shutterstock.com
 • https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/96/syndroom-van-tietze
 • https://tietze.nl/tietze-en-costochondritis/signalen-en-symptomen/
 • https://www.summitmedicalgroup.com/library/adult_health/sma_rib_injury/
 • https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/tietze-syndroom-van/
 • https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/95/costochondritis
 • https://www.efarma.nl/pages/zelfzorg.htm?IND=16
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/318115.php
 • http://www.gezondheidstips.ybema.org/html/tussenribspierverwonding.htm
 • https://www.tietzebehandeling.nl/syndroom-van-tietzecostochondritis/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Orgaanfalen
 • https://www.hzd.nu/zorgprogrammas/copd/instabiele-behandelfaseexacerbaties
 • https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-copd
 • http://chiropractiestaphorst.nl/2015/10/06/borstpijnribpijn/
 • https://www.your.md/condition/rib-injuries
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/codeine?product=codeine
 • https://www.hetacuteboekje.nl/hoofdstuk/longgeneeskunde/exacerbatie_copd.html
 • https://www.longfonds.nl/copd/leven-met-copd/longaanval
 • https://www.thuisarts.nl/gekneusde-of-gebroken-rib
 • https://www.stjansdal.nl/folders/gekneusde-of-gebroken-ribben
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Antipyreticum
 • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/rib-pain-worse-breathing-coughing-sneezing-or-laughing/
 • Afbeelding bron 1: Ljupco/Istock.com
 • Afbeelding bron 2: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Michaeljung/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Monkey Business Images/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 26
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.