Ribpijn bij hoesten: oorzaken, diagnose en behandeling
Als ribpijn of pijnlijke ribben optreedt tijdens het hoesten, dan zijn deze twee symptomen meestal aan elkaar gerelateerd. Door het hoesten kun je bijvoorbeeld last krijgen van een gekneusde rib, vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen. Hoesten kan ook pijn veroorzaken bij het syndroom van Tietze. Dit is een aandoening van het kraakbeen dat je ribben aan je borstbeen verbindt. De pijn in het ribgebied compliceert het lijden van de getroffen persoon, die lijdt aan de drang om te hoesten, aanzienlijk. De oorzaken moeten vroegtijdig worden onderzocht door je huisarts om ernstige ziekten uit te sluiten.
Ribpijn door chronische hoest /
Bron: Ljupco/Istock.comWat is ribpijn bij hoesten?
Ribpijn
Met
ribpijn wordt in het algemeen een klacht in het ribgebied genoemd. Zowel de linker ribbenboog en de rechter ribbenboog als het gehele ribgebied kunnen worden beïnvloed. Niet alleen de locatie van de
pijn verschilt, maar de pijn zelf kan ook verschillende facetten hebben: van stekende pijn tot zeurende pijn. De duur van de pijn kan ook variëren; soms treedt de pijn alleen op tijdens het hoesten, soms blijft de pijn bestaan, zelfs na een hoestbui.
Hoest
Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam waardoor het ervoor zorgt dat de luchtwegen en de longen schoon blijven. De hoest wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door irritatie van de luchtwegen en kan zowel chronisch als acuut van aard zijn.
Ribpijn bij hoesten
Zowel de ribpijn als de hoest zijn geen afzonderlijke ziekten, maar een symptoom van een onderliggende aandoening. Als de pijn in de ribben wordt veroorzaakt door de hoest of optreedt tijdens de hoest, kan het zowel chronische als acute pijn betreffen.
Normale thoraxfoto van een jong persoon (slank, goede inspiratiestand) /
Bron: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Oorzaken van pijnlijke ribben bij hoesten
Mogelijke oorzaken
Mogelijke oorzaken van ribpijn tijdens het hoesten zijn onder meer:
Beschrijving
Ribpijn kan worden veroorzaakt door de hoest (wat weer een symptoom kan zijn van wat anders) of pijn in de ribben is een onafhankelijk symptoom dat door de hoest wordt verergerd. Als de ribpijn een symptoom is dat optreedt door hoesten, is er vaak sprake van een overmatige belasting van de tussenribspieren. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de beweging van de borst tijdens het ademen. Door de overbelasting van de spieren kunnen zich pijnlijke spieren ontwikkelen, wat leidt tot pijn tijdens het hoesten.
Als de pijn in de ribben alleen een begeleidend symptoom is dat optreedt naast de hoest, is het vaak een ontsteking van het borstvlies of maar ook syndroom van Tietze kan pijn bij het hoesten veroorzaken. Tietze is een pijnlijke aandoening aan het ribkraakbeen. Bij dit syndroom veroorzaken diep inademen, zuchten, niezen of hoesten pijn. De oorzaak van de ribpijn bij het hoesten kan ook te wijten zijn aan organische symptomen. Bovenal kan linkszijdige ribpijn symptomen zijn van een aandoening van de milt, het
hart, de alvleesklier of de dikke darm.
Als de ribpijn optreedt tijdens hoesten, kan dit ook een
beknelde zenuw zijn.
Huisarts raadplegen bij ribpijn bij hoesten /
Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen
Regelmatig voorkomende ribpijn bij het hoesten dient door je huisarts te worden onderzocht. Er kan orgaanschade zijn die moet worden opgehelderd zodat het optreden van orgaanfalen wordt tegengegaan. Orgaanfalen treedt op als een orgaan zijn normale fysiologische functie niet langer naar behoren kan vervullen. Als de symptomen verschijnen na een ongeval of val, kunnen de ribben of luchtwegen zijn beschadigd. Een arts moet worden geraadpleegd, zodat de omvang van de interne schade kan worden beoordeeld met behulp van beeldvormingstechnieken en snel aangevangen kan worden met de behandeling.
Als de pijn zich uitbreidt of in intensiteit toeneemt, moet een arts worden geraadpleegd. Een bezoek aan je huisarts is ook noodzakelijk voor andere symptomen, zoals
benauwdheid of
kortademigheid.
Keelpijn,
koorts of
loopneus duiden op
verkoudheid of
griep.
Als je last hebt van een
chronische hoest, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een aanhoudende hoest, onder meer roken,
astma en COPD. Bij mensen met
COPD, een
longziekte waarbij de longen zijn beschadigd, kunnen met enige regelmaat exacerbaties, ook wel longaanvallen genoemd, optreden. Deze longaanvallen kenmerken zich door een toename van benauwdheid en hoesten en zijn verantwoordelijk voor een flinke toename van de ziektelast, die soms weken tot maanden kan duren. Een spoedige behandeling van een exacerbatie kan de duur en de ernst verkorten.
Arts onderzoekt patiënt met stethoscoop /
Bron: Monkey Business Images/ShutterstockOnderzoek en diagnose
Afhankelijk van of de ribpijn acuut of chronisch is, moet zo snel mogelijk je huisarts worden geraadpleegd, vooral acute pijn in de ribben is meestal een alarmsignaal van het lichaam dat dringend moet worden onderzocht. In dit geval is het vaak een gekneusde rib die de klachten veroorzaakt. Het kan ook gaan om een gebroken rib. De huisarts stelt vragen over je klachten en hij neemt je medische geschiedenis in ogenschouw. Vaak zal de arts ook een röntgenfoto laten maken. Kortom, als de ribpijn gedurende een lange periode aanhoudt of zeer plotseling optreedt, moet een arts worden gecontacteerd om complicaties te voorkomen.
Behandeling van ribpijn bij hoesten
De behandeling van ribpijn bij hoesten hangt volledig af van de onderliggende oorzaak. Bij chronische pijn worden meestal hoestonderdrukkers voorgeschreven om de pijn zoveel mogelijk te voorkomen. Het middel
codeïne dempt de hoestprikkel. Pijnstillers worden ook vaak voorgeschreven om het genezingsproces te vergemakkelijken. Als de ribpijn optreedt bij hoesten als gevolg van een bacteriële longontsteking, moet dit ook worden behandeld met antibiotica.
In geval van een longaanval bij COPD en je hebt nog geen actieplan in huis? Neem dan contact op met je huisarts of longarts en bespreek wat je moet doen. Mogelijk dat je medicijnen worden aangepast of dat je langs moet komen.
Kneuzingen en breuken van de ribben komen vaak voor en treden meestal op bij een val of ongeval. Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd en bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib en beide aandoeningen genezen meestal vanzelf zonder medische interventies.
Pleuritis wordt op dezelfde manier behandeld als longontsteking. Een antibioticum wordt hier toegediend, maar pijnstillers, hoestonderdrukkers en antipyretica (een koortsverlagend middel) kunnen ook worden toegediend, afhankelijk van de symptomen.
Lees verder