Ribpijn bij inademen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ribpijn bij inademen: symptomen, oorzaken en behandeling De oorzaken van ribpijn of pijn in de ribben bij inademen kunnen liggen in een onderliggende ziekte of aandoening, maar kan ook worden veroorzaakt door externe invloeden of overmatig strekken van de ribben of tussenribspieren. De door de (huis)arts vastgestelde oorzaak vormt de basis voor de behandeling. Het verloop van de pijn kan acuut of chronisch zijn. De duur van de behandeling hangt af van de ernst van het letsel en de eventuele onderliggende ziekte.
Ribpijn bij inademen / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comRibpijn bij inademen / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Wat is ribpijn bij inademen?

Ribpijn bij inademing duidt op pijn aan de ribben bij het inademen. Deze pijn kan het gevolg zijn van een gekneusde of gebroken rib als gevolg van externe invloeden. Maar reumatische aandoeningen en een ontsteking van de pleura kunnen ook een trigger zijn. Bovendien kan het syndroom van Tietze of een beknelde zenuw in de rug en borst (intercostale zenuw) en een overrekking van de ribben de oorzaak zijn van de problemen. Als er scoliose is, kan dit ook als de oorzaak worden beschouwd. Een scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom één of twee zijwaartse krommingen vertoont en je kunt dan klachten krijgen, bijvoorbeeld pijn of moeite met ademhalen als de bocht extreem groot is.

Verschillende beeldvormingstechnieken maken een goede diagnose mogelijk. De behandeling is meestal conservatief met pijnstillers en andere medicijnen. Bacteriële longontsteking of pleuritis wordt behandeld met antibiotica. Kneuzingen en fracturen aan de rib, gaan meestal vanzelf over. Fysiotherapie kan soms ook nodig zijn.

Symptomen

De pijn kan scherp, stekend of branderig aanvoelen en kan ook worden geassocieerd met symptomen zoals:

De pijn kan plotseling en intens zijn, maar het kan ook latent aanwezig zijn. Het is belangrijk om je huisarts te raadplegen, omdat dit soort pijn kan wijzen op ernstige onderliggende aandoeningen die een snelle beoordeling en behandeling vereisen.

Pijn bij inademen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.comPijn bij inademen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.com

Oorzaken van pijnlijke ribben bij inademen

Mogelijke oorzaken

Mogelijke oorzaken van ribpijn bij het inademen zijn onder meer:

Beschrijving

Een grote verscheidenheid aan oorzaken kan verantwoordelijk zijn voor ribpijn bij inademing. Een gekneusde rib of een ribfractuur als gevolg van een impact of val kunnen bijvoorbeeld deze symptomen veroorzaken. Ribpijn bij inademen kan ook het gevolg zijn van een ontsteking van de kraakbeenverbindingen tussen een of meerdere ribben en het borstbeen. In dat geval is er sprake van het syndroom van Tietze. Er kan ook sprake zijn van costochondritis, dat veel lijkt op het syndroom van Tietze. Costochondritis is een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben. Het wordt gekenmerkt door pijn op de borst. Deze pijn kan verergeren bij hoesten of diep ademhalen.

Een andere oorzaak kan artrose zijn. Een reumatische aandoening kan ook als oorzaak worden beschouwd, net als scoliose: een zijdelingse verkromming van de rug, waardoor één of meerdere bochten in de wervelkolom ontstaan. Bij sporters of mensen die zichzelf tijdelijk hebben overbelast, kan spierpijn, bijvoorbeeld als gevolg van overstrekken, ribpijn veroorzaken bij inademing.

Een beknelde zenuw in de rug en borst (intercostale zenuw) kan ook ribpijn veroorzaken bij inademen. Pleuritis kan ook verantwoordelijk zijn voor de symptomen. Pleuritis is een ontsteking van je longvlies of borstvlies.

Huisarts raadplegen

Als ribpijn optreedt bij het inademen tijdens of na het sporten, is er vaak sprake van een verkeerde ademhalingstechniek. Dit kan worden veranderd door bewuste oefeningen. Als dit niet voldoende soelaas biedt, moet het advies van een (sport)arts of fysiotherapeut worden ingewonnen. Als een val, impact of ongeval de ribpijn veroorzaakt bij het inademen, moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. De ribben zijn beschadigd en er moeten mogelijk tegenmaatregelen worden genomen.

Als de ribpijn bij inademing angst of paniek veroorzaakt, moet een arts worden geraadpleegd. De emotionele toestand kan de komende uren of dagen verslechteren. Ook als de ribpijn meerdere dagen aanhoudt, is een doktersbezoek noodzakelijk. Dit geldt ook als de pijn blijft toenemen.

CT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.comCT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Een grondig onderzoek begint met een vraaggesprek met de huisarts, waarbij de arts vragen stelt over aard, duur en ernst van de klachten. De arts zal tevens je medische geschiedenis is ogenschouw nemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek. Een echografie of röntgenonderzoek of een computertomografie (CT-scan) of beeldvorming met magnetische resonantie (MRI-scan), behoren tot de beeldvormingsmethoden om de huidige status en eventuele oudere verwondingen zichtbaar te maken.

Met behulp van botscintigrafie wordt informatie verkregen over de doorbloeding en/of stofwisselingsactiviteit van (delen van) je skelet. Dit onderzoek maakt het bijvoorbeeld mogelijk om degeneratieve letsels als gevolg van poly-osteoartrose op te sporen, een aandoening waarbij vooral het kraakbeen en onderliggend bot van gewrichten worden afgebroken.

Behandeling van pijn aan ribben bij inademing

Pijnbestrijding

De diagnose is bepalend voor de verdere behandeling. Als de oorzaak echter niet kan worden weggenomen of het effect ervan alleen kan worden verminderd, blijft er meestal alleen pijnbehandeling over. Dit wordt eerst gedaan met pijnstillers die oraal worden ingenomen. Als de pijn ondraaglijk wordt voor de getroffenen, kan lokale pijnbehandeling van het ribgebied dat de pijn veroorzaakt, worden uitgevoerd. Dit heeft het voordeel dat de bloedcirculatie wordt verbeterd en het ontstekingsproces wordt geremd.

Gekneusde rib

Ribkneuzingen worden bijna uitsluitend behandeld met orale pijnstillers. In tegenstelling tot andere botbreuken wordt een ribfractuur niet gefixeerd door een gipsverband. Een gekneusde of gebroken rib gaat meestal vanzelf over. Dit duurt vaak een paar weken, alhoewel je nog langere tijd pijn voelen bij bepaalde bewegingen, diep inademen of hoesten.

Overbelasting van de ribben

Als de pijn te wijten is aan een overbelasting van de ribben, is bescherming van de ribben en rust belangrijk. Dit is de enige manier om de spieren te ontspannen. Warmtebehandelingen en massages kunnen dit proces positief ondersteunen. Als er een andere ziekte de klachten veroorzaakt, zal de behandeling zich richten op het behandelen van de onderliggende ziekte te behandelen. Scoliose wordt orthopedisch en fysiotherapeutisch behandeld. Alleen als er een hoge mate van vervorming is, wordt een operatie met een lang herstel- en nazorgtraject overwogen.

Bacteriële pleuritis

Bacteriële pleuritis is vaak goed te behandelen met antibiotica en de virale variant door een afwachtend beleid of met ontstekingsremmers. Een bacteriële longontsteking wordt doorgaans behandeld met antibiotica. Antibiotica werken niet bij virale longontsteking. Een virale infectie is vaak een kwestie van uitzieken.

Syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze kun je gewoon bewegen, ook al doet het soms pijn. De klachten verdwijnen meestal na enkele maanden en tegen de pijn kun je paracetamol nemen.

Preventie

Het is relatief moeilijk om ribpijn te voorkomen bij het inademen, omdat het ongemak in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door externe invloeden. Goed getrainde en daarom sterke rugspieren kunnen de functie van de borst en ademhalingsspieren ondersteunen. Dit kan het risico op letsel verminderen. Aangezien osteoporose bekend staat als een triggerende ziekte doordat de botten dunner en minder stevig zijn, moet dit zoveel mogelijk worden vermeden door passende maatregelen te nemen. Gezond eten, beweging en genoeg vitamine D en calcium houden je lichaam gezond en de botten stevig en sterk.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pseudokroep of valse kroep, symptomen en behandelingPseudokroep of valse kroep is een erg ongevaarlijke kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Een piepende stem…
Ribpijn: Oorzaken van pijn aan ribbenRibpijn: Oorzaken van pijn aan ribbenDiverse oorzaken liggen mogelijk aan de basis van ribpijn (ribbenpijn) of pijn in de borstwand die afkomstig lijkt te zi…
Heesheid: oorzaken en behandelingHeesheid: oorzaken en behandelingHeesheid is iets wat de meeste mensen wel eens of zelfs vrij vaak ervaren. Je kunt hees worden doordat je verkouden bent…
Vergiftiging bij kinderenJe kan op verschillende manieren vergiftigd raken. Via de luchtwegen en longen, denk maar eens aan het inademen van rook…

Droge tong: Oorzaken en behandeling van uitgedroogde tongDroge tong: Oorzaken en behandeling van uitgedroogde tongEen gezonde tong is roze van kleur en heeft smaakpapillen (kleine bultjes). De tong moet goed worden bevochtigd met spee…
Droge mond tijdens de nacht: Oorzaken en behandelingDroge mond tijdens de nacht: Oorzaken en behandelingEen goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. Sommige patiënten kampen echter regelmatig met slaapproblem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Phugunfire/Shutterstock
  • https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/124/scoliose
  • https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/96/syndroom-van-tietze
  • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/rib-pain-worse-breathing-coughing-sneezing-or-laughing/
  • https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/scoliose-correctie-bij-kinderen/wat-is-scoliose
  • https://www.catharinaziekenhuis.nl/files/Patient/Patientenfolders/_ScreensPages/Algemeen/CHI-064-Thoracic_Outlet_Syndroom.pdf
  • https://www.catharinaziekenhuis.nl/patient/behandelcentra/51-catharina-hart-en-vaatcentrum/aandoeningen/938-thoracic-outlet-syndroom-tos.html
  • https://www.rugzorgkliniek.nl/chiropractie/blog/costochondritis.htm
  • https://www.hetwkz.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Scoliose
  • https://www.longfonds.nl/pleuritis/wat-is-pleuritis
  • https://monozorg.nl/zorginformatie/gekneusde-ribben/
  • https://www.healthline.com/health/rib-cage-pain
  • https://www.ghz.nl/aandoening-en-behandeling/onderzoeken/botscintigrafie/
  • https://www.imelda.be/professionelen/nucleaire-geneeskunde/skeletscintigrafie/indicaties-skeletscintigrafie
  • https://www.uzleuven.be/nl/osteoartrose
  • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/anesthetica__lokaal__parenteraal
  • https://www.thuisarts.nl/gekneusde-rib/ik-heb-gekneusde-of-gebroken-rib
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pleuritis
  • https://www.nhs.uk/conditions/broken-or-bruised-ribs/
  • https://www.isala.nl/patientenfolders/6198-longontsteking-pneumonie/
  • https://www.longfonds.nl/alle-longziekten/longontsteking-bij-kinderen
  • https://www.thuisarts.nl/syndroom-van-tietze
  • https://www.khealth.ai/article/rib-pain-symptoms-diagnosis
  • https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/osteoporose-botontkalking/wat-is-osteoporose
  • Afbeelding bron 1: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Photographee.eu/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Anekoho/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 27
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.