Vergiftiging bij kinderen

Je kan op verschillende manieren vergiftigd raken. Via de luchtwegen en longen, denk maar eens aan het inademen van rook, damp of gassen. Via de mond en je kan zelfs vergeiftigd raken door de huid of de ogen. Via de huid kunnen sommige stoffen wel in het lichaam opgenomen worden die een wat heftigere reactie geven. Hieronder een aantal veel voorkomende vergiftigingen die veel bij kinderen voorkomen.

Aardoliedistilaten

Hierbij kun je denken aan benzine, terpentine en lampolie. Hier is niet alleen het inslikken ervan schadelijk, maar het kan zelfs een druppel inademen kan erg schadelijk zijn. Daarom moet braken worden voorkomen, omdat anders de kans dat er iets in de longen terecht komt groter is.

Tabak of nicotine (kauwgom)

Het komt vaak voor dat kleine kinderen een sigaret of peuk vinden en deze opeten. Een halve sigaret of peuk is onschadelijk. Voor een kind van één jaar is er een vergiftigingsgevaar bij het opeten van vier sigaretten ( uit een pakje) of acht peuken, Twee zelf gedraaide shag of vijf peuken hiervan of één zelfgemaakte sigaret van zware shag of drie peuken hiervan.
Nicotine kauwgom is gevaarlijker voor ze dan sigaretten.
Je kan het kind laten braken door de achterwand van de keel te prikkelen.

Staaltabletten

Afhankelijk van het gewicht van het kind kunnen enkele ijzerpillen tot zeer ernstige vergitigingen lijden die soms fataal af kunnen lopen. Probeer het kind meteen te laten braken, verder is het raadzaam om direkt een arts te waarschuwen want een verdere behandeling in het ziekenhuis is nodig.

Salicylaten ( aspirine)

Bij kleine kinderen kan de inname van een paar tabletten al ernstige vergiftigingsverschijnselen vertonen. Ook hier is het afhankelijk van hoeveel het kind heeft gehad en hoe zwaar het is.
Probeer het kind te laten braken en licht een arts in. Verdere behandeling in het ziekenhuis is nodig.

Paracetamol

Ook hier kunnen een aantal tabletten ernstige vergiftigingen lijden. Ook hier is het afhankelijk van hoeveel tabletten het kind heeft gegeten en hoe zwaar het kind is. Probeer ook hier het kind te laten braken en waarschuw een arts. Verdere behandeling in het ziekenhuis is vaak nodig.

Vergiftiging via de longen

Na het inademen van giftige gassen of dampen kunnen er ook vergiftigingsverschijnselen optreden. Deze verschijnselen kunnen in de longen zelf of ergens anders in het lichaam optreden. Dit gebeurt vaak na het inademen van chloor, amoniak, zoutzuur of zwaveldioxide.
Vaak is niet na te gaan hoeveel ze hier van ingeademd hebben en is observatie in een ziekenhuis nodig.

Vloeistof in de ogen

Wanneer je giftige vloeistoffen in het oog zijn gekomen moet je meteen ten minste je oog tien minuten gaan koelen met water. Het kan hier gaan om loog, zuur, zeep of chloor.
Daarna moet je in ieder geval even met een arts overleggen over het nemen van de volgende stappen.

NIET schadelijke producten.

Er is ook een groep producten die niet schadelijk zijn als ze ingenomen worden. Ze kunnen hooguit wel wat misselijkheid, buikpijn en braken veroorzaken, maar er is geen verdere behandeling nodig.

  • inkt, van balpen, viltstift of vulpen
  • cosmetica
  • gum
  • kaarsen
  • kleikorrels ( zitten vaak in plantenbakken)
  • krijt
  • behanglijm
  • lucifers
  • schoensmeer
  • silicagel
  • stijfsel
  • waterverf

Tot slot

Bij een mogelijke vergiftiging, ook als je als ouder zijnde niet precies weet hoeveel je kind van een bepaald product heeft ingenomen of niet zeker weet of een bepaald product giftig is, kun je het beste altijd met een arts overleggen. Wacht niet tot het kind eerst ziek wordt, en denk als ouder ook niet te gauw dat je het nog wel even afwachten kan.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen aspirine en paracetamolAspirine en paracetamol worden beiden gebruikt als bestrijders van pijn en koorts. Aspirine werkt koortsverlagend is pij…
De traditionele behandeling van hoofdpijnDe conventionele geneeskunde schrijft ons een aantal middelen voor die we kunnen aanwerven voor de behandeling van hoofd…
Braken bij vergiftiging: wanneer wel en wanneer juist niet?Braken bij vergiftiging: wanneer wel en wanneer juist niet?Hoewel je mogelijk gevaarlijke producten goed op probeert te bergen, lukt het kinderen in sommige gevallen toch om een m…
Paracetamol en Aspirine niet zonder risicoParacetamol en Aspirine niet zonder risicoWorden Paracetamol en Aspirine binnenkort verboden? Deskundigen zouden een dergelijke maatregel erg op prijs stellen wan…

Oorzaken hoestenLang niet alle mensen die hoesten hoeven naar een huisarts, toch is het de meest voorkomende reden om een huisarts te be…
Kinderen met oorpijnKinderen met oorpijnKinderen kunnen erg vaak oorpijn hebben. Oorpijn doet dan ook erg pijn en kinderen kunnen soms niet meer stoppen met hui…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.