Braken bij vergiftiging: wanneer wel en wanneer juist niet?
Hoewel je mogelijk gevaarlijke producten goed op probeert te bergen, lukt het kinderen in sommige gevallen toch om een mogelijk giftig product in te slikken, zoals waspoeder, planten, schoonmaakmiddelen en tabak. Wanneer moet je je kind nu wel laten braken, en wanneer juist niet?
Vergiftiging en braken
Braken opwekken, moet je dat nu wel of niet doen wanneer je kind of baby iets binnengekregen heeft dat mogelijk giftig is? Dit is geheel afhankelijk van hetgeen je kind binnen gekregen heeft. Bij sommige producten is braken aan te raden, terwijl je bij andere producten juist absoluut niet moet braken. Wanneer je niet weet wat je kind binnengekregen heeft, is het verstandig je kind
niet te laten braken. Ook wanneer je kind bewusteloos is of niet zelfstandig kan drinken, is het beter je kind niet te laten braken. Dit geldt ook wanneer de mogelijk
giftige stof meer dan een uur geleden ingenomen is. Wanneer geadviseerd wordt te braken, kan je het braken opwekken door met de steel van een lepel of met een vinger achter op de tong heen en weer te bewegen. Eén advies wat betreft
mogelijke vergiftiging staat centraal:
neem altijd contact op met een arts.
Schoonmaakmiddelen en zeepproducten
Schoonmaakmiddelen en zeepproducten kunnen onderverdeeld worden in schuimende en niet-schuimende producten en producten op petroleumbasis. In het geval van
inslikken van schuimende schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger, waspoeder, shampoo en wasverzachter moet je het kind niet laten braken. Geef in plaats daarvan een klontje boter of een slokje koffiemelk. Wanneer je kind een niet-schuimend schoonmaakmiddel, zoals bleekwater, spiritus of schoonmaakazijn, ingeslikt heeft, moet je het eveneens niet laten braken. Laat je kind in plaats daarvan een glas water drinken. Wanneer je kind een schoonmaakmiddel op petroleumbasis, zoals terpentine, lampolie of wasbenzine, binnengekregen heeft moet je het niet laten braken, maar de mond spoelen met water.
Geneesmiddelen en vitaminen
Wanneer je
kind geneesmiddelen ingenomen heeft, zoals pijnstillers, slaapmiddelen, hoestdranken en neusdruppels, is behandeling doorgaans niet nodig, omdat de ingenomen dosering doorgaans geen gevaar vormt. Het is verstandig om met de arts te overleggen over de eventuele behandeling. Ditzelfde geldt voor het innemen van vitaminen.
Parfums en alcohol
Wanneer je kind parfum of alcohol ingeslikt heeft, moet je het niet laten braken, maar een glas suikerwater of limonade zonder prik te drinken geven. Ook kan je je kind iets zoets te eten geven. Dit advies geldt ook voor middelen als aftershave, babyhaarlotion op alcoholbasis en toiletverstuiver.
Planten
Wanneer je kind een plant gegeten heeft, bijvoorbeeld een kamerplant of een paddenstoel, is het advies geheel afhankelijk van de soort. Daarom is het verstandig eerst de plantensoort te achterhalen en daarna contact op te nemen met de huisarts.
Tabak
Als je
kind tabak ingeslikt heeft, bijvoorbeeld een sigaret of wat shag, is het advies afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid. Wanneer je kind meer dan een hele halfzware sigaret of meer dan halve zware sigaret ingeslikt heeft, moet je je kind een glas water laten drinken en laten braken. Het geven van Norit is het overwegen waard, overleg hier even over met je huisarts.