CO vergiftiging voorkomen en herkennen

CO vergiftiging (of koolstofmonoxide vergiftiging) maakt elk jaar tientallen doden. Dit valt te wijten aan het 'stille' karakter van het gas. Koolstofmonoxide is een kleurloos, smaakloos en geurloos gas, onmerkbaar tenzij bij de eerste symptomen van vergiftiging. Het is belangrijk om op voorhand maatregelen te treffen om enige vergiftiging te vermijden, maar zeker ook om het op tijd te herkennen.

Wat is CO of koolstofmonoxide?

Koolstofmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding. Het is een gas dat we terug vinden bij sigarettenrook, de uitlaat van een auto, een haardvuur, ... Elk proces met verbranding zal een gevaarlijke hoeveelheid CO produceren als er te weinig zuurstof aanwezig is.

CO vergiftiging herkennen

Koolstofmonoxide wordt wel vaker 'de stille moordenaar' genoemd. Het gas is smaakloos, geurloos en kleurloos. Hierdoor kan het vergiftiging slechts opgemerkt worden bij de eerste symptomen. Chronische vergiftiging is een langdurige blootstelling, met niet direct een dodelijk gevolg.

  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Zwak voelen
  • Hoofdpijn hebben
  • Braken

Acute vergiftiging is een korte blootstelling aan een hoge concentratie CO. De persoon moet onmiddellijk de ruimte verlaten bij het vertonen van de volgende symptomen. Een opname in het ziekenhuis is noodzakelijk en er kan een directe ademstilstand volgen.

  • Zwak voelen
  • Moeite met bewegen
  • Bewusteloosheid
  • Braken
  • Comateuze toestand
  • De dood door ademstilstand

Als een luchtje scheppen de klachten doet verminderen, is er een grote kans op CO vergiftiging. Helaas is een lichte vergiftiging, zoals u wel merkt, gemakkelijk te verwarring met een doordeweekse ziekte. Andere tekens zijn te vinden in het huishouden zelf. Zo moet u vooral letten op;
  • De kleur van de vlammen in een verwarmingstoestel moet blauw zijn. Geel of oranje wijst op een onvolledige verbranding.
  • Controleer op afzetting van roet
  • Een abnormaal hoge vochtigheid kan een indicatie zijn
  • Laat uw toestel voldoende regelmatig controleren (één- of twee jaarlijks)
  • Kuis dagelijks uw kachel uit
  • Grijp in wanneer verschillende bezoekers steeds dezelfde symptomen vertonen.
  • Let op het gedrag van huisdieren

CO vergiftiging voorkomen

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen, en de levenskwaliteit daalt ook enorm. Door de steeds betere isolatie slaat koolstofmonoxide steeds vaker toe. Enkele goede tips om de koolstofmonoxide vergiftiging te voorkomen.

  • Zorg steeds voor voldoende frisse lucht.
  • Het afvoersysteem van verbrandingsgassen moet in perfecte staat zijn en rechtstreeks in verbinding staan met de buitenlucht.
  • Laat het toestel regelmatig controleren en bij het minste defect herstellen door een vakman.
  • Kuis jaarlijks de schoorsteen
  • Gebruik geen verplaatsbare kachels, tenzij elektrische.
  • Let op bij windstil weer, dan is de kans op CO vergiftiging groter.

CO intoxicatie is een zeer ernstige zaak, raadpleeg telkens een vakman als er een probleem optreedt.
© 2010 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolstofmonoxide: de stille moordenaarKoolstofmonoxide: de stille moordenaarIn België sterven jaarlijks zo’n 40 tot 50 mensen aan een CO-vergiftiging. Het merendeel van deze intoxicaties doet zich…
Koolmonoxidevergiftiging en veiligheidsmaatregelen uitlegKoolmonoxidevergiftiging en veiligheidsmaatregelen uitlegKoolstofmonoxide of koolmonoxide (CO) vroeger ook bekend als kolendamp, is een verraderlijke giftige gas dat ontstaat bi…
CO-vergiftiging: symptomen en preventieKoolmonoxide of koolstofmonoxide in onze leefomgeving is een dodelijk gas dat elk jaar de oorzaak is voor tientallen ove…

Weerstand, afweer en immuniteit tegen ziekte: een overzichtOns lichaam moet zich een leven lang verdedigen tegen indringers. Gelukkig beschikken we over een vernuftig systeem dat…
De opbouw en aanmaak van botweefselIedereen heeft een heleboel botten in zijn lichaam, zo'n 200 om precies te zijn. Maar hoe ontstaan botten eigenlijk en w…
Reacties

J. Willemse, 07-10-2015
Mijn dochter heeft al enige tijd (maanden) vage klachten als moeheid, tranende/prikkelende ogen, niet lekker voelen en sinds kort ook braken. Ze is getest op allergieën, bloedarmoede, pfeifer enz. zonder enig resultaat.
In haar keuken hangt een geiser en omdat wij vermoeden dat deze misschien de oorzaak kan zijn van de klachten is er vandaag een installateur geweest om te kijken of de geiser vervangen kan worden voor een boiler. Deze heeft de geiser meteen uitgezet en zei dat deze levensgevaarlijk is. De klachten van mijn dochter lijken dan dus inderdaad hierdoor te komen.
Mijn vraag is of zij nu toch voor behandeling naar de huisarts moet gaan of dat de klachten nu vanzelf zullen verdwijnen. Reactie infoteur, 03-01-2016
Beste J.

Wat goed om te horen dat de oorzaak van jouw dochters klachten ontdekt is. Aangezien het al enkele maanden aan de hand is, lijkt het mij geen slecht idee toch eens een arts te consulteren. Dit zeg ik puur op buikgevoel, ik zou het zekere voor het onzekere nemen.

mvg,
Bieraait

Folkers, 02-12-2014
Agelopen jaar achtereen, overdag veel last "loopnneus". Twee jaar geleden nieuwe cv remeha type xerraX. Hoesten en slijm.
Misschien niks te maken met Co. Toch vaker prikkende ogen ook. Hier wordt ook wel gerookt, maar 40 jaar geen last.
De installateur had eerst aan en afvoer niet juist aangesloten (let wel, warm/koud water)
Dus niet betreft afvoer-gassen denken we. Wel hebben we 2 co -meldertjes staan, op begane grond en ietsje hoger, van bouwmarkt. Maar 100 proc, vertrouwen hebben we er niet in, ondanks nieuw, en nieuwe batterijen.

Groeten, (komen de klachten u bekend voor,? langdurige verkoudheid al bijna jaar?
Jan. Reactie infoteur, 10-12-2014
Beste,

Ik ben uiteraard geen expert op het praktisch gebied van CO-installaties. Het artikel is geschreven om mensen die met vragen zitten in de mate van het mogelijke gerust te stellen of te alarmeren. Indien u zich ongerust maakt over de toestand van uw woning, stel ik voor meer geschikte instanties (zoals eventueel het anti-gif centrum) te contacteren. Het is alvast zeer verstandig dat u CO-melders heeft geïnstalleerd.

Groeten,
Bieraait

Ton Bosman, 26-09-2011
Ik overweeg een CO melder voor mijn caravan aan te schaffen. Als eerste dien ik er voor te zorgen dat de kachel in 100% in orde is. Een brandmelder wordt aan het plafond gemonteerd omdat de rook naar boven gaat. Maar wat is de eigenschap van CO? Is deze zwaarder als de omringende lucht waardoor ze het eerste op de grond waaneembaar is? Zo ja dan is de montage aan het plafond niet de meest voor de hand liggende oplossing.
Gaarne een reactie waar te bevestigen. Reactie infoteur, 16-10-2011
Wat is CO?

Chemische formule
C=O

Fysische eigenschappen

Koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, geurloos gas, iets lichter dan lucht. De densiteit bedraagt 0,968 ten opzichte van 1 voor lucht. CO zal dus de neiging hebben om zich in de hoogste delen van een lokaal te concentreren.

CO kan samen met lucht een explosief mengsel vormen maar dit gebeurt enkel bij concentraties die enkele malen de dodelijke dosis overtreffen (tussen 12,5 en 74,2 %).

Chemische eigenschappen

Bij normale temperatuur en druk is koolstofmonoxide metastabiel. Het reageert met enkele metalen (nikkel, ijzer, kobalt, mangaan, chroom) en vormt weinig stabiele en zeer toxische nevenverbindingen: de metaalcarbonylen.


BRON: Het Belgische antifgif centrum
-----------


Als je nog vragen hebt kan je steeds bellen naar het gratis nummer 070.245.245

Bieraait (45 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.