Oorzaken hoesten
Lang niet alle mensen die hoesten hoeven naar een huisarts, toch is het de meest voorkomende reden om een huisarts te bezoeken. De meeste hoestklachten gaan vanzelf binnen één tot drie weken over, zonder dat daar wat aan gedaan hoeft te worden. Sommige mensen die hoesten moeten juist weer wel door een huisarts onderzocht worden, meestal zijn er dan ook andere bijkomende klachten, of is die persoon al bekend met een bepaalde ziekte.
Wat is hoesten
Door te hoesten kan het lichaam zelf slijm en ander vreemd materiaal, dat niet in de longen of luchtwegen thuis hoort verwijderen. Soms is een bacterie infectie de oorzaak van het hoesten, maar meestal gaat het om een virusinfectie. Door een infectie kunnen de longen of luchtwegen slijm of vocht gaan vormen. Dit hoort er niet thuis, dus wordt er een hoestprikkel opgewekt. Vroeger dacht men dat de kleur van het uitgehoestte slijm bewees of het om een bacterie of een virus ging. Dit is allemaal achterhaalt en het maakt niet uit welke kleur slijm erop gehoest wordt. Mensen kunnen ook hoesten zonder dat er een infectie of een virus bij aanwezig is. Hier gaat het vaak om rokers, het veel schrapen van de keel, airconditioning, plotselinge klimaatsveranderingen en soms wordt een kriebelhoest veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen.
Welke mensen door een huisarts gezien moeten worden
- Baby's jonger dan drie maanden
- Kinderen ouder dan drie maanden die ook koorts hebben, een zieke indruk maken, suf zijn, huilen, versnelde ademhaling hebben of kortademig zijn
- kinderen die eerder een longontsteking hebben gehad of een aangeboren afwijking hebben aan hart, nieren of neurologische afwijkingen hebben of diabetes
- volwassenen die ernstig ziek zijn, koorts hebben, kortademig, pijn bij het hoesten of ademen, suf of verward zijn
- mensen met chronische aandoeningen zoals astma of COPD, hartpatiënten of diabetespatiënten.
- mensen met een verminderde weerstand door kwaadaardige ziekten.
Specifieke oorzaken van het hoesten
Kinkhoest
Dit is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie en veroorzaakt een ontsteking van de ademhalingsorganen met als gevolg hoestbuien. Deze ziekte komt vooral bij kinderen voor. Tijdens zo'n hoestbui is er vaak een gierende ademhaling. Door het vele hoesten kunnen ze ook gaan braken en kunnen er kleine bloedinkjes in de ogen ontstaan. Zuigelingen die deze ziekte krijgen kunnen een lange adempauze krijgen na een hoestbui of helemaal blauw aanlopen. Bijna alle kinderen in Nederland zijn geënt tegen deze ziekte. Toch kunnen ze deze ziekte wel krijgen, maar het zal minder ernstig verlopen als bij kinderen die niet geënt zijn.
Bronchiolitis
Dit is een ontsteking van de kleinste vertakkingen van de luchtwegen en wordt veroorzaakt door het RS-virus, en komt voornamelijk bij baby's voor. Vaak zijn ze verkouden, hebben koorts en zijn kortademig. Als de klachten niet zo heel erg zijn knapt het kind meestal vanzelf op tussen de drie en zeven dagen. Bij ernstige benauwdheid of vuurtdurend lange adempauzes moet het kind onderzocht worden door een huisarts. Hetzelfde geld als het kind door de klachten minder dan de helft van de normale hoeveelheid drinkt.
Pseudo- kroep of valse kroep
Hier raken de luchtwegen vernauwd door een ontsteking van de stembanden. Het treedt voornamelijk in de avonduren op. Kinderen worden wakker met een blafhoest, heesheid en een piepende inademig. Als het kind niet erg benauwd is worden de klachten binnen enkele uren vanzelf minder. Door opwinding en huilen worden de klachten vaak erger, het is dus van belang om het kind af te leiden door bv een boekje voor te lezen.
Adviezen
Hoesten gaat meestal vanzelf over binnen één tot drie weken en hoeft meestal niet met medicijnen behandeld te worden. Probeer te minderen met roken, en niet rokers moeten voorkomen dat ze meeroken. Soms wil stomen nog wel verlichting geven, er moet dan geen middelen in het water gedaan worden, want deze kunnen juist een hoestprikkel geven. Er zijn veel hoestmiddelen te krijgen bij apotheek en drogist, maar de meeste middelen hebben geen resultaat. Regelmatig iets warms drinken, een lepel honing nemen of op een dropje zuigen kunnen de hoestklachten wat verminderen.