Pseudokroep of valse kroep, symptomen en behandeling

Pseudokroep of valse kroep is een erg ongevaarlijke kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Een piepende stem en blaffende hoest zijn de meest voorkomende symptomen bij de pseudokroep. Een medische behandeling is niet voorhanden, een goede behandeling is echter wel aan te raden.

Inhoud


Wat is de pseudokroep of valse kroep?

De pseudokroep of valse kroep wordt ook wel laryngitis subglottica genoemd. Het is een infectie veroorzaakt door een virus waarbij de bovenste luchtwegen die zich in de omgeving van de stembanden bevinden ontsteekt. Deze ontsteking wordt meestal voorgegaan door een verkoudheid. Net als waterpokken en rode hond is ook pseudokroep een typische kinderziekte.

Wie kan de pseudokroep of valse kroep krijgen?

Pseudokroep of valse kroep komt vrijwel enkel en alleen voor bij kinderen. De gekende geïnfecteerde tieners en volwassenen zijn zeer gering. Jaarlijks krijgt ongeveer 3% van de kinderen te maken met pseudokroep. De patiënten zijn zo goed als altijd ouder dan 6 maanden en jonger dan 5 jaar.

Is de pseudokroep of valse kroep besmettelijk?

De pseudokroep of valse kroep is zeer gering besmettelijk. Het virus wordt verspreid via vochtdruppeltjes die een geïnfecteerd lichaam verlaten via de neus of mond wanneer die bijvoorbeeld niest. In tegenstelling tot pseudokroep is kroep wel erg besmettelijk.

Wat zijn de symptomen van de pseudokroep of valse kroep?

Doordat de bovenste luchtwegen ontstoken geraken treden er verschillende vervelende symptomen op. Hoewel ze wel erg vervelend zijn is geen er van gevaarlijk. De symptomen kunnen zo'n twee weken blijven duren. Nadat het kind licht verkouden geweest is treden wijzen volgende symptomen meestal op pseudokroep:
  • Kind wordt 's nachts huilend wakker doordat het slecht kan inademen
  • Piepend inademen
  • Hese stem
  • Blaffende hoest (zoals een zeehond)
  • Zo goed als geen koorts

Kan de pseudokroep of valse kroep ook complicaties veroorzaken?

De complicaties van de pseudokroep zijn zeer gering. Pas wanneer er sprake is van een aanhoudende of terugkerende pseudokroep of spasmodische kroep kunnen er problemen ontstaan en dient een huisarts gecontacteerd te worden.

Hoe wordt de pseudokroep of valse kroep behandeld en genezen?

Aangezien de pseudokroep een erg onschuldige ziekte is bestaat er geen medische behandeling voor. Wel zijn er enkele puntjes waarop gelet dient te worden wanneer een kind pseudokroep heeft:
  • Het kind kalmeren en zeker niet opjagen
  • Kalm blijven als ouder
  • Warm waterdampen inademen milderen de symptomen
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zesde ziekte of driedaagse koorts, symptomen en behandelingDe zesde ziekte wordt ook wel de driedaagse koorts of Roseola infantum genoemd. Deze ziekte komt enkel voor bij jonge ki…
Pseudokroep: oorzaken, symptomen, behandeling, prognosePseudokroep: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseEen kind wordt wakker, is benauwd, kan moeilijk inademen en heeft een blafhoest. Mogelijk is er sprake van pseudokroep.…
Pseudokroep bij kinderenPseudokroep of laryngitis subglottica wordt veroorzaakt door een virus. De slijmvliezen van de keel, luchtpijp en stemba…
Vijfde ziekte, erythema infectiosum: symptomen & behandelingDe vijfde ziekte wordt ook wel erythema infectiosum genoemd. Deze ziekte komt vooral voor bij kinderen waarbij de ziekte…

Roodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina is een erg ongevaarlijke ziekte die meestal bij kinderen voorkomt. Het is een vorm van keelontste…
Medisch onderzoek: CHDR in LeidenMedisch onderzoek: CHDR in LeidenBij CHDR in Leiden is het mogelijk om medicijnen te laten testen op je lichaam. Het gaat om nieuwe medicijnen en er word…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be
  • Wikipedia.org
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 15-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.