Medisch onderzoek: CHDR in Leiden
Bij CHDR in Leiden is het mogelijk om medicijnen te laten testen op je lichaam. Het gaat om nieuwe medicijnen en er wordt gekeken of deze veilig zijn om op de markt te brengen. Daarvoor is CHDR regelmatig op zoek naar deelnemers voor medische onderzoeken. Proefpersonen ontvangen daar een vergoeding voor. De onderzoeken zijn meestal zonder groot risico. Er wordt daar streng toezicht op gehouden.
Centre for Human Drug Research (CHDR) is een centrum dat medisch onderzoek verricht. Zijn testen medicijnen op mensen op te zien wat de uitwerking daarvan is. CHDR is gevestigd in Leiden en bestaat sinds 1994. Het CHDR kwam voort uit de behoefte van het Academisch Ziekenhuis Leiden om medisch onderzoek beter te structureren. Tot dan toe ging veel kennis die werd opgedaan met medisch onderzoek toch terloops verloren, meestal omdat er verder geen navolging aan werd gegeven. Er werd in Leiden veel medisch onderzoek verricht. Dat had ook te maken met de aanwezigheid van de Rijksuniversiteit Leiden. Door het onderzoek meer de structureren kon er ook beter navolging worden gegeven en kon de opgedane kennis beter worden gebruikt.
Medisch onderzoek in Leiden
De locatie van het CHDR is het Bio Science Park in Leiden. Het is daardoor goed bereikbaar vanaf het Centraal Station, maar ook vanaf het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het CHDR heeft een zelfstandige status, maar werkt wel veel samen met het LUMC en de Universiteit van Leiden.Veel onderzoeken die worden verrichtten gebeuren in opdracht van de Europese Unie of de Nederlandse regering. Andere onderzoeken gebeuren weer in opdracht van farmaceutische bedrijven. Bij die onderzoeken wordt ook veel samengewerkt met het TNO.
Medicijnonderzoek bij CHDR
Het CDHR is een relatief kleine instelling als het gaat om medisch onderzoek. Het heeft een klinische onderzoeksafdeling met 16 bedden. Daaraan zijn ook een laboratorium en verschillende onderzoeksruimten verbonden. Het CHDR zoekt regelmatig proefpersonen die medicijnen op hun lichaam willen laten testen. Op die manier wordt gekeken of het wel veilig is om een bepaald medicijn op de markt te brengen. De meeste medicijnen zijn vooraf getest op proefdieren. Voordat een onderzoek mag worden verricht moet het CHDR toestemming hebben van een speciale commissie die bekijkt of het onderzoek wel veilig is. Ook staan vrijwilligers onder regelmatig toezicht van artsen die hun toestand in de gaten houden. Daarnaast krijgen alle vrijwilligers vooraf een uitgebreide medische keuring om te zien of zij wel gezond zijn.
Proefpersoon voor medisch onderzoek in Leiden
Vrijwilligers en deelnemers aan de onderzoeken ontvangen een bepaalde vergoeding voor het onderzoek. De hoogte van deze vergoeding hangt niet af van het risico dat mensen lopen, maar vooral van het ongemak dat zij ervaren tijdens een onderzoek. Bij sommige onderzoeken is het mogelijk om vrij te bewegen en krijgt de deelnemer alleen maar af en toe een prik. In andere gevallen moeten deelnemers soms hele dagen in bed blijven. Dan is het ongemak groter en de vergoeding dus ook. De lengte van een onderzoek kan ook behoorlijk verschillen. Sommige onderzoeken duren een dag, andere zoeken weer drie weken. In Leiden worden vooral korte onderzoeken gehouden.
Proefpersoon voor medisch onderzoek in Nederland
In Nederland is het naast CHDR ook mogelijk om bij verschillende andere plaatsen mogelijk om als proefpersoon te functioneren voor bij medisch onderzoek. Een bekende plek is PRA in Groningen en Zuidlaren. Twee andere plaatsen zijn QPS, ook in Groningen, en Kendle, een bedrijf dat in Utrecht gevestigd is.