Gezondheid & hoesten en bronchiale problemen

Gezondheid & hoesten en bronchiale problemen Hoesten is niets anders dan een reflexmatige reactie van uw lichaam op irritaties van uw luchtwegen. Vele oorzaken kunnen aan de hoest ten grondslag liggen. Voor wie hoest is behandeling met antibiotica nodig zodra er een verhoogd risico is. Er kan sprake zijn van hoesten, hoesten met slijm, bronchiale problemen en bepaalde risicogroepen. Let op de verschillende symptomen bij hoest. Wat is bijvoorbeeld bronchitis. Er is acute bronchitis en chronische bronchitis? Let op de signalen van een pseudo kroep en kinkhoest.

Oorzaak van hoesten

Irritaties van de luchtwegen kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Vaak is het een een virus of toch een bacterie, maar denkt u ook aan huisstof, pollen, haren van dieren, rook of taai slijm. Allemaal kunnen ze leiden tot een irritatie van de luchtwegen met het hoesten als gevolg.

Medicijnen en hoesten

Algemene regel is dat alleen in uitzonderingsgevallen hoesten met medicijnen moeten worden onderdrukt. Bijvoorbeeld wanneer een prikkelhoest ontstaat na een buikoperatie. Beter is het om uw weerstand op peil te houden of op peil te brengen. Het homeopathisch geneesmiddel Echinaforce bijvoorbeeld kan vooraf goed werken. Wanneer de hoest eenmaal is ingetreden zijn er allerlei andere goede homeopathische middelen beschikbaar en kan rust en kruidenthee aanvullend goed werken. Lijdzaam toezien is namelijk ook weer niet nodig. Laat u goed adviseren in drogisterij of apotheek. Pas vooral op bij de besmettelijke Kinkhoest.

Bronchiale problemen

Bij bronchiale hoest is er vaak sprake van een sterke slijmvorming. Hoe taaier het slijm is, hoe lastiger het kan worden opgehoest. Er zijn verscheidene slijmoplossende middelen te koop om de last van hoesten met slijm te verminderen.

Wat is kinkhoest voor hoest?

Kinkhoest is zeer besmettelijk. Patiënten die hoesten, zijn zelfs nog 3 tot 4 weken nadat het hoesten is begonnen, besmettelijk voor anderen. Een antibioticum kuur kan ervoor zorgen dat de besmettelijke periode wordt bekort. Kinkhoest kan bij langdurig hoesten ook allerlei vervelende complicaties met zich mee brengen. De bacterie Bordetella Pertussis is de boosdoener. Een lastige bacterie die in de loop der tijd muteert. Vaccinatie vooraf met DKTP is mogelijk en aan te bevelen, maar biedt door de mogelijkheid van mutaties van de bacterie geen levenslange bescherming. Kinderen onder de twee jaar moeten bij kinkhoest zeker worden behandeld door de huisarts.

Wat is een nerveuze hoest?

Iedereen herkent dat wel: kuchen of hoesten, wanneer men zenuwachtig is of geestelijk overbelast. Een beetje rust kan dan wonderen doen.

Wat is pseudo kroep?

Bij pseudo kroep, ook wel valse kroep genoemd, veroorzaken virussen een ontsteking met een zwelling van het slijmvlies in het bijzonder in de buurt van het strottenhoofd als gevolg. De pseudo kroep leidt tot een blaffende, hese hoest, en bemoeilijkt de ademhaling. Het kan gepaard gaan met koorts en meestal zijn de klachten ’s-nachts erger dan overdag. Jongens lijken er vatbaarder voor dan meisjes. Stomen kan de klachten verminderen. Wanneer sprake is benauwdheid doet u er goed aan om direct de huisarts te waarschuwen. Een kind met pseudo kroep zal in de regel niet geweerd worden uit een kinderdagverblijf.

Wat is een rokershoest?

Ook rokershoest is een natuurlijke reactie van het lichaam bij mensen die relatief veel roken. Door het roken raken de longen langzaam bevuild, waardoor het lichaam extra slijm aanmaakt om het vuil te verwijderen. Het is natuurlijk het beste om met het roken te stoppen. Er zijn verzachtende middelen te koop, maar bij een lang aanhouden van de hoest is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Wat is prikkelhoest of kriebelhoest?

Kriebelhoest is een droge, korte en stotende manier van hoesten. Het kan ontstaan bij griep, rook, stof, pollen, nervositeit en bijvoorbeeld medicijngebruik. Wat te doen om de klachten te verminderen is mede afhankelijk van de veroorzaker van de hoest. Sommigen hebben bijvoorbeeld baat bij het drinken van thee met honing of het nuttigen van het aloude dropwater. Er zijn ook middelen op de markt. In geval van hardnekkigheid doet u er altijd goed aan om uw arts te raadplegen.

Wat is acuut hoesten?

Acuut hoesten zien we bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen en ook de onderste luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door infecties. Bij de bovenste luchtwegen gaat het vaak om:
  • Een ontsteking van de voorhoofdsholte of holtes: sinusitis genaamd.
  • Neusverkoudheid door Rhinitis.
  • Ontstoken keelamandelen ofwel Tonsillitis.
  • Ontstoken keel ofwel Faryngitis.

Bij de onderste luchtwegen gaat het om:
  • Een longontsteking ofwel Pneumonie;
  • Een ontstoken luchtpijp ofwel Tracheïtis;
  • Een ontsteking die ligt tussen het longweefsel en de luchtpijp: de acute Bronchitis.

Wat is bronchitis - symptomen bronchitis?

Bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies, gelegen in de kleinere luchtwegen. Deze vertakkingen van de luchtpijp worden ook wel bronchi genoemd. Door de infectie wordt er te veel slijm geproduceerd, raken luchtwegen verstopt, waardoor de luchtinhoud wordt verkleind en benauwdheid tot ernstige benauwdheid kan ontstaan. U krijgt klachten als koorts, kortademigheid, koude rillingen, spierpijn, verstopte neus, loopneus, vermoeidheid, rugpijn, spierpijn en een vervelende keelpijn. Hierbij onderscheiden we twee soorten van bronchitis:

Acute bronchitis

Acute bronchitis zien we veel bij kinderen. Het wordt veroorzaakt door een virus, is hinderlijk, maar zal vaak vanzelf weer overgaan. Het veroorzaakt hoesten met opgeven van veel slijm, soms koorts of kortademigheid, pijn in het midden op de borst en een piepende ademhaling. Zeker bij kinderen is een consult van de dokter aan te raden. Bij een bacteriële infectie kan worden overgegaan tot een antibioticakuur. Koorts en spierpijn kunnen worden verminderd door gebruik van aspirine of ibuprofen.

Chronische bronchitis ofwel COPD

Onder chronisch verstaan we een paar maanden per jaar. COPD kan ontstaan vanuit een acute bronchitis en wordt verstrekt door vervuilde lucht of roken. U moet zeker oppassen voor complicaties, zoals een longontsteking. De ernst en hevigheid van de bronchitis bepaalt welke medicijnen voor u passend zijn. Soms gaat het om het vereenvoudigen van de ademhaling, soms om het geven van ontstekingsremmers, zoals corticosteroïden.

Wat is bronchiolitis?

Bronchiolitis is een virale ontsteking van de kleine luchtwegen. Het virus infecteert de allerkleinste luchtpijpvertakkingen in de longen. De ziekte kent aanvankelijk een mild verloop, maar verergert steeds verder. Het veroorzaakt benauwdheid en piepende longen. Veroorzaker is het respiratory syncytial virus, ook wel kortweg RS-virus of RSV genoemd. Bronchiolitis zien we vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar en dan vooral baby's van 3 tot 6 maanden oud. De belangrijkste symptomen zijn: droge hoest, snelle ademhaling, ademen met reutels, piepende ademhaling, problemen met eten of drinken. Als de huisarts een lichte vorm van bronchiolitis vast stelt, is een verdere behandeling niet nodig en treedt genezing op binnen vijf tot tien dagen. Slechts een klein percentage van de kinderen moet vervolgens worden opgenomen in een ziekenhuis, vooral om de ademhaling te ondersteunen. Let er altijd op dat uw kind genoeg vocht krijgt toegediend, want dat kan er nog wel eens bij in schieten.

Slot

Wees vooral ook goed op uw hoede bij ernstige luchtweg infecties die kunnen optreden bij mensen met een verhoogd risico, waaronder de allerjongsten, zuigelingen en oudere mensen. Verhoogde aandacht is ook nodig wanneer u gevoelig blijkt voor infecties en eerder te maken hebt gehad met een longontsteking. Of in geval van hartafwijkingen, long afwijkingen, COPD, neurologische aandoeningen en hartfalen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziekte - KinkhoestKinderen zijn veel vatbaarder voor ziektes dan volwassenen. Zij hebben nog geen sterk imuunsysteem opgebouwd. Bij jonge…
Last van een vervelende hoest?Last van een vervelende hoest?Iedereen heeft wel eens last gehad van een vervelende hoest. Soms is het een droge hoest of een kriebelhoest en soms wor…
Veel moeten hoesten, wat er aan te doen is!Heeft u dat ook wel eens? Veel en hard hoesten, een hoestbui of kortademigheid. In dit artikel komt er aan bod wat er mo…

Pathologische leugenaarZe hebben een drang om te liegen en vaak weten ze niet meer of wat ze zeggen nou waar is of niet. Ze leven in een fantas…
Natuurgeneeskunde: Liesbreuk en obstipatieBij een verstopping of obstipatie grijpen de mensen al gauw naar een laxeermiddel. Echter zijn deze middelen meestal vol…
Reacties

John Weelink, 09-09-2020
Beste infoteur
Ik herken mezelf in het verhaal van Hans Roeling. Een langdurige kriebelhoest is ook sociaal gezien zeer vervelend. Dropjes, hete dranken zoals tijmthee helpen slechts tijdelijk en een degelijk KNO-onderzoek, gericht op de bronchiën is daarom belangrijk. Ook al zijn de longen volgens de stethoscoop o.k, dan nog kunnen er tal van andere oorzaken zijn. In de hoop dat van de duizenden reguliere of alternatieve medicijnen er tenminste één geschikt is om het probleem te verhelpen. Te vaak wordt de nadruk gelegd op een nervositeitsprobleem terwijl dit anderzijds wel medebepalend kan zijn t.a.v de frequentie der hoestprikkels. Er zou volgens medici tijdens de slaap maagzuur in de slokdarm terecht kunnen komen, er kan sprake zijn van ongezonde luchtcirculatie of andere onderliggende kwalen. Een feit is dat de bronchiën zo overprikkeld kunnen zijn dat het lijkt alsof de long in elke willekeurige slaaphouding wordt geplet. Kortom het is een uiterst vervelend probleem. Wie hier een echte oplossing, uit eigen ervaring, voor weet mag het zeggen. Reactie infoteur, 13-09-2020
Beste John Weelink,
Een aanhoudende kriebelhoest is inderdaad zeer irritant, het kan zomaar komen en de volgende dag weer weg zijn. Vaak weet men niet goed hoe het komt. De kriebel lokt een hoest uit, de hoest weer een kriebel en zo verder. Probeer dan door de neus te ademen en de stembanden te ontzien. Legio oorzaken kunnen er worden genoemd (vermijd stof, roken, droge lucht, te veel praten enz enz, het kan ook een virus zijn).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Paul P., 02-09-2020
Ik heb last van chronische bronchitis. Als 's middags ga rusten en op mijn rechterzij ga liggen, dan moet ik eerst veel slijm ophoesten. Op andere tijden van de dag heb ik daar, of bij gewoon staan, evenals op de linkerzij liggen na genoeg geen ( hoest ) last, of overdadige slijmproductie. Geeft de lighouding een extra hoestprikkel? Reactie infoteur, 05-09-2020
Beste Paul P,
De slaaphouding is inderdaad belangrijk. Als u op uw rug slaap en last hebt van slijm, kan het helpen om met uw hoofd en bovenlichaam iets hoger te liggen. Bij een zijligging wordt de rechterzijde meestal niet aangeraden. Slapen op de linkerzijde zijde is beter, want die kant geeft minder druk op uw organen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Hoecke Kim, 12-10-2016
Hallo,
Ik ben 43 en rook al van mijn 19. Nu sinds een jaar heb ik last van hevige hoestbuien en heb geen enkel last van slijm ophoesten. Mijn dokter zei dat het kinkhoest was heb er zelfs medicatie voor gehad en loop er nog mee rond. Hij zei dat het geen rokershoest is. Heb ook last van hevige hoestbuien bij het lachen en lang praten. Ook 's nachts word ik ineens wakker van die vervelende hoest (zelfs bij verslikken) heb wel al 3 dagen last van overgeven ook. Reactie infoteur, 03-07-2020
Hallo Van Hoecke Kim,
Als het kinkhoest is, hebt u een infectie van de luchtwegen en moet u oppassen voor een longontsteking. Veel hoesten hoort hierbij. Kinkhoest is besmettelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Elsa, 26-09-2016
Hallo,

Ik heb al bijna 4 maanden last van een vervelende hoest. Ik kan niet meer praten en lachen zonder te hoesten. Ik ben ook constant mijn stem kwijt en als ik dan hoest komt mijn stem weer terug. Ik heb ook vaak last van ademtekort. Als ik moet hoesten dan hoest ik klodders geel/groen dik slijm op en dat slijm is erg dik. Ik ben al 2x naar de dokter geweest maar die zegt steeds dat het niks is en vanzelf weer over gaat. Weet u misschien wat dit kan zijn? Reactie infoteur, 03-07-2020
Hallo Elsa,
Groen slijm betekent dat de ontsteking nog niet over is, geel slijm betekent dat u aan de beterende hand bent. Dit kan komen uit de longen, keel of luchtpijp. Vier maanden is wel erg lang. Misschien wil de arts nu voor alle zekerheid wel een kuur geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chantal, 12-03-2016
Hoi,
Ik heb al een week last van hoesten en de de kriebel komt niet vanaf mijn keel maar vanaf ongeveer mijn bronchiën. Als ik hoest doet het heel erg veel pijn in mijn luchtpijp, ook begin ik nu steken te krijgen op mijn rug en op de borst.
Er komt soms een beetje slijm naar boven. Kunt u mij misschien vertellen wat dit precies is?
Bedankt Reactie infoteur, 03-07-2020
Hoi Chantal,
Dit lijkt op een ontsteking van de bronchiën, hoesten doet dan overal zeer. Het beste gaat u naar de huisarts voor een kuur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Babs, 18-10-2015
Goedendag,
Ik heb sinds 1 week een hoest waarbij ik met name s'morgens slijm ophoest. De hoest wordt bij rusten beter.
Ik heb gelezen dat je niet teveel moet toegeven aan de hoestprikkel, omdat je hierdoor de luchtwegen nog meer irriteert.
Mijn vraag is of dit geldt voor een hoest waarbij zo nu en dan slijm naar boven komt.

Dank u. Reactie infoteur, 03-07-2020
Goedendag Babs,
Het slijm komt naar boven omdat het overtollig is, daar doe je weinig aan. Het ophoesten is een natuurlijke beweging. Dat het de luchtwegen prikkelt is nauwelijks te voorkomen, want het slijm moet er wel uit. Het kan overigens geen kwaad om even langs de huisarts te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mike, 14-10-2015
Beste lezer!
Ik heb nu al een paar weken last van een ontzettende nare hoest die sinds gister gepaard gaat met veel slijm! Maar dan ook echt een onmogelijke hoeveelheid en het is geen taai slijm maar juist helder van kleur en niet erg dik. Maar het komt dus in zo'n hoeveelheid dat als ik er geen teiltje bijhoud ik elk half uur kan dweilen. Help!help!help! Ik kan niet ophouden met hoesten en de nare keelpijn die erbij komt is ook niet echt leuk. Misschien toch kinkhoest? Terwijl dat op mijn 19-jarige leeftijd toch niet vaak voorkomt Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Mike,
Dat lijkt op een infectie aan de bovenste luchtwegen plus een ontsteking aan de neusbijholten. Dat kan na weken vanzelf voorbij gaan, maar ga even langs de huisarts. Misschien is een antibioticakuur toch een verstandigere oplossing.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Monique, 15-07-2014
Mijn man heeft ik denk nu ruim 2 jaar last van, hij staat op, en begint me dan te hoesten ( het is gewoon blaffen). Hij hoest zo hard dat iedereen er wakker van wordt. Hij gaat onder de douche, daar blijft hij ook nog hoesten. Hij komt er onderweg dan hoest hij nog een paar keer en dan is het over. Hij rookt veel, overgewicht, en over de 40. Ik heb wel zorgen, maar volgens hem is er niks aan de hand. Hij wil niet naar de huisarts. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Monique,
Dat is niet goed en wijst op een hardnekkige rokershoest. Deze verminder je alleen door niet of veel minder te roken. Trilhaartjes in de luchtpijp zijn beschadigd waardoor nog meer giftige stoffen binnenkomen. Het is ook een proces dat (anders) verder zal verergeren, van een droge hoest naar hoest met slijm, naar mogelijk een chronische bronchitis en erger.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Laura, 10-06-2014
Hoi!
Ik heb een hoest waar ik al een aantal jaar last van heb maar die niet zo vaak voorkomt. Het kan zijn dat ik de slappe lach heb (of gewoon lach) en dat ik daardoor dan begin te hoesten. Heel hard hoesten. Ik kan het geluid moeilijk omschrijven maar het is luid. Ik voel het tot in mijn longen en ribben en rug en ik moet naar adem happen.
Maar is ergste is eigenlijk: wanneer ik zeer gespannen ben dan kan ik ook beginnen hoesten en dan hoest ik soms zo hard dat ik ervan moet braken. Is dit normaal? en kan dit echt gewoon door de spanning zijn? Want ik heb het anders niet eigenlijk. En de laatste keer dat ik ervan moest braken (voor gisteren) was al 3 maanden geleden. Dus het is echt niets dagelijks… Reactie infoteur, 03-07-2020
Hoi Laura,
Wat je beschrijft lijkt op inspanningsastma, ook sporters hebben daar wel last van. Vraag je huisarts er eens naar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Twinkle, 26-12-2013
Hallo,

Ik ben nu 19 weken zwanger, sinds de 4e week heb ik al een kriebelhoest. Helaas houd ik hier last van en m'n in de avond en ' s nachts klink ik als een zeehond. Ik drink hoestdrank wat helaas niet helpt. Hoort dit bij de zwangerschap of zijn er middelen die ik nog kan nemen? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Twinkle,
Ga even bij je huisarts langs, want ook niet elke hoestdrank is goed als je zwanger bent.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lenie, 13-11-2013
Heb 3 weken geleden kinkhoest gehad en griepspuit antibiotica kuur gehad, maar het hoesten is weer terug. overdag gaat het maar 's nachts slapeloze nachten, hoesten hoesten. zou dit weer kinkhoest zijn? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Lenie,
Kinkhoest is zeer besmettelijk, maar gaat in de meeste gevallen ook weer vanzelf over. Omdat u een antibiotica kuur hebt gehad, is het wel verstandig om langs de huisarts te gaan om resistentie te voorkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Caro, 30-09-2013
Sinds lange tijd last van hoestbuien begint met een kriebel dan hoesten tot ik bijna moet spugen slijmerig maar verder wit/doorzichtig van kleur 's nachts met liggen wel een brommende/reutelende ademhaling. ik hou dit bijna niet meer vol alles doet pijn van het hoesten. heb dit zo'n 3x per dag longfotos laten niks zien homeopatisch arts constateerde stafylokokkenbacterie in de longen sindsdien met medicatie wel iets verbeterd maar nu het idee dat het stilstaat, toch maar naar de huisarts voor een kuurtje? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Caro,
Ik zou naar de huisarts gaan. De genezing van een infectie van de longen kan een tijd duren, maar ik zou daarmee geen risico nemen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Thomas, 29-08-2013
Beste 2 weken geleden merkte ik op dan mijn keel gevoelig was. Als ik in mijn keel keek zag ik mijn huig op men tong liggen wat ik nog niet eerder heb mee gemaakt. Bij het slikken voelde het alsof ik mijn huig inslikte. Dit is over gegaan en ik ben donkergroene brokken slijm beginnen aanmaken die ik uithoestte gepaard met een verstopte neus van dat zelfde goedje. Na een 5 tal dagen is dit ook over gegaan en heb ik een droge hoest gekregen gepaard met het af toe ophoesten van kleine hoeveelheden klaar slijm. Deze hoest houd nu al enkele dagen aan en is bed zodanig fel dat ik zwart voor de ogen zie en duizelig wordt. Kan ik hier wat voor nemen? Hoestsiroop en thee werken maar voor enkele minuten. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Thomas,
Het beste gaat u even naar uw huisarts om ook naar uw longen te laten luisteren. Als de bronchiën ontstoken zijn zult u een kuurtje krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roos, 18-04-2013
Heb al een week klachten, zoals hevig hoofdpijn. Lopende neus. Enkele dagen koorts. Heb nu hevige hoestbuien, vooral bij het liggen.neus is verstopt. kortademig. pijn in borst. Slijm krijg ik niet opgehoest. En krijg het ook moeilijk weggeslikt. Volgens mijn arts waren mijn longen goed en heb codeinefosfaat 15 pch gekregen. Slaap erg slecht. Wordt vaak wakker omdat ik een droge keel heb. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Roos,
Dat uw longen goed zijn, is fijn. Codeinefosfaat 15 pch is vooral bedoeld om de hoestprikkel te dempen en het heeft een pijnstillende werking. Codeïne is in die zin niet onschuldig dat het sufheid en duizeligheid kan veroorzaken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Risenchine, 27-02-2013
Ik heb al sinds vorige week last van kortademigheid, dan een paar dagen vastzittinde hoest, liggen sinds toen nog steeds een kwelling want krijg erge hoestbuien. Nu antibiotica gekregen tegen verhoogde infectie in mijn bloedwaarden… maar wat heb ik? Ik ben er boven op ook nog eens 27 weken zwanger (mag niet alles innemen). Vorige medicatie zoals, novolizer, seretide, ventolin100, acetylcysteine, bronchosedal (niets hielp). Gisteren bloed laten trekken; een verhoogde infectiewaarde… nu heb ik amoxicilline. Sinds vandaag kan ik eindelijk sputum ophoesten met brokjes harde slijm. Herkent iemand zich hierin en moet ik me teveel zorgen maken? Aja, kleine puntjes bloed als ik hoest tot kokhalzen toe.
Vrijdag komt de huisarts weer langs om een checkup te maken. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Risenchine,
Een beetje bloed in uw sputum hoeft niet erg te zijn. Dat kan ontstaan door het harde hoesten. Verder is de kleur van uw sputum belangrijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim, 16-12-2012
Ik heb al een tijdje last van vastzittende slijmen, kort ademig en 's nacht heel de tijd hoesten. Meestal heb ik het een paar weken en dan een paar weken niet meer en dan weer terug. Bestaat er niets voor de luchtwegen vrij te maken zoals een puffer bij mensen met astma?
Met vriendelijke groeten,
Wim Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Wim,
Een arts kan u na diagnose inderdaad andere middelen voorschrijven die u met een puffer inneemt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M., 26-11-2012
Ik ben sinds twee weken trotse mama van een prachtige zoon. Alleen hij heeft een kort droog hoestje sinds 2/3 dagen. We hebben het nu drie keer gehoord. Twee keer in de avond en een keer in de middag. Wat zou dit kunnen zijn? Gewoon dat de longetjes nog moet rijpen/wennen aan de nieuwe situatie buiten de baarmoeder. Of is er wat ergers aan de hand? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste M,
Ik zou bij een baby altijd even contact met de arts opnemen. Als er geen koorts is en als het maar twee dagen aan de gang is, kan het ook weer vanzelf voorbij gaan, maar zekerheid hebben omtrent uw prachtige zoon waarbij ook even naar de longen geluisterd wordt, is ook belangrijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Natasja, 12-09-2012
Ik heb eeb dochter van 9 en die hoest al haast 7 maanden, is begonnen met kinkhoest in feb/mrt en hoest nog steeds ze had van de week een voorhoofdontsteking en daar hoorde het hoesten ook bij zei dokter. Kan je zo lang last hebben van de nasleep van kinkhoest of is er wat anders aan de hand? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Natasja,
1. Dat de verkoudheid enkele maanden aanhoudt is niet vreemd, maar het hoesten duurt wel erg lang. Een voorhoofdsholteontsteking leidt tot een verstopping wat weer tot benauwdheid en hoesten aanleiding kan geven. Ik denk dan ook dat de hoest eerder daarmee te maken heeft dan met de aanvankelijke kinkhoest.
2. Dan zijn er nog verschillende soorten van hoest. Nat, droog, vanuit de keel, vanuit de bronchiën. Het is wel iets om goed in de gaten te houden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jennifer, 16-04-2012
Ik hoest al 3 maanden! Zo erg zelfs dat mijn ribben ervan gekneusd geraakt zijn! Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Jennifer,
U kunt het beste even naar de huisarts gaan. Hier zijn goede middelen tegen, eventueel met een inhaler voor uw longen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anita, 04-01-2012
Ik heb al 5 weken last van zwarehoest, soms het gevoel dat ik stik in de slijm die ik ophoest. Als ik slik dan voelt het enorm droog aan, ik ben er zelf ook verkouden bij maar de klachten gaan ook maar niet over, heb er ook slaap probemen bij, ook benauwdheid speelt heir een rol, mede dankzij het hoesten. Kan ook een bepaalde voedsel eten, dit maakt het probleem maar erger, zelf ook keel pastieles maken het probleem er niet minder op. Zou het hier kunnen gaan om acute alergie? Wat voor een opties kan kan ik nog meer proberen om deze klachten te verminderen en uiteinderlijk stoppen er mee, ik moet toegeven dat ik plus minus 14 jaar was, maar heb nooit klachten gehad van het roken, zou het kunnen dat de klachten van roken nu dan toch komen en dat deze klachten toch door het roken komt? graag eerlijk antwoord, en niet, jaaa dit komt door het roken, wat er meestel wel gezegt word terwijl de klachten niet door het roken komt. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Anita,
Dat roken niet goed voor u is, wist u natuurlijk al. Dat kan ook tot extra slijm leiden en een droge hoest. En die slijmproductie kan inderdaad ook een acute allergieaanval zijn, maar ik zou naar de huisarts gaan. Die kent u, kent uw situatie, kan in de keel kijken, naar de longen luisteren en dergelijke.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bianca, 16-05-2011
Ik ben sinds 10april verkouden 17 april knapte ik op maar 2 dagen werd ik weer beroerd en zo erg dat ik 22 april naar de huisarts ben gegaan.Veel hooppijn, keelpijn en pijn in kaak kiezen en jukbeenderen.ging die dag een paar dagen op vakantie en kreeg van de huisarts antibiotica.knapte na 2 dagen beetje op.maar blijf verkouden verstopte neus en in de ochtend veel hoofdpijn en sind 2 weken alleen maar aan het hoesten en vooral in de avond en in de nacht.het blijft mmar kriebelen en krijg niks los gehoest.zeer vermoeiend.ik weet niet of ik nu weer naar de huisarts moet.slik 'savonds codeine maar helpt niet echt. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Bianca,
U kunt beter nog eens naar de huisarts gaan. Dan kan hij naar uw longen luisteren en uw keel bekijken. Antibiotica helpen niet, als het om een virus gaat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 09-05-2011
Ik heb nu al een tijdje last van hoesten (een maand of 2), dit vooral 's nachts en 's ochtends. Het komt ook vaak voor wanneer ik in een benauwde ruimte kom of ik een ruimte met droge lucht.
Soms is het hoesten zo erg, dat het maar niet ophoudt en ik bijna moet braken. Doordat het vooral 's nachts is heb ik weinig nachtrust.
Is het verstandig om naar de dokter te gaan? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Sandra,
Ja, het is verstandig om naar de dokter te gaan. Het hoesten kan ontstaan door een virus, een bacterie of een allergie. De dokter zal bovendien naar uw longen luisteren. Vraag de arts wat het is en wat te doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wendy, 04-03-2011
Ja de dokter heeft naar mijn longen geluisterd en die waren 'goed' volgens haar, en heb bronichtes. Terwijl ze dat op vroegere leeftijd wel bij me hebben geconstateerd. Maar ze hoorde me niet piepen zei ze.

Ik hoest wel slijm hoor, maar dat is wel iets minder geworden, de slijm is gewoon wit, want ze wilde weten wat voor een kleur het was, anders zou ik een longonsteking hebben *mocht het groen zijn* maar dat is ook niet het geval. Merk nu wel dat als ik hoest dat ik pijn in mijn buik heb, en heb last van spierpijn. Vooral bij mijn armen aan de binnekant van mijn Elleboog. Kan hem wel strekken maar het doet wel zeer. En ben daarnaast ook heel erg verkouden waarvan er steeds groene snot *sorry* eruit komt, en soms een beetje bloed. Maar dat is niet zo heel veel. Ook heb ik al een hoest drank geprobeerd en thijmsiroop maar dat lijkt ook allemaal niet te helpen. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Wendy,
1. Erg goed dat u naar de huisarts bent gegaan. Dit is dan waarschijnlijk een kwestie van uitzieken, hoe vervelend dan ook.
2. Hoesten kan een enorme druk en dus pijn in het lichaam geven. Blijf het wel in de gaten houden. Als het erger wordt moet u weer naar de huisarts.
3. Ik wens u een snelle beterschap toe.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wendy, 04-03-2011
Ik heb nu al een week last van hoesten. Ik had vorige week een griep en dat is overgegaan in hoesten. Had het al dat hoesten maar sinds vorige week vrijdag is dat alleen maar erger en erger geworden. Zo erg dat ik er niet eens van kan slapen. Ik had dus eerst een griep, en daarna die hoest, en in de tussen tijd had ik ook onwijs last van keelpijn. Zo erg dat eten heeeel moeilijk ging. ik ben donderdag naar de dokter geweest die heeft me pillen voorgeschreven ''codeinefostaat''maar merk nog niet enig verschil. Op de dag lijkt het wel iets minder te worden maar snachts lig ik hier nog zo goed als wakker van. Leuke dingen doen zit er voor mij momenteel niet in. Ik ben een fantatieke bioscoop bezoeker, maar met die hoest ga ik daar niet zitten. Is er misschien een ander middel wat wel werkt? Of wat kan ik er tegen doen? Mijn dokter geeft aan dat het geen bronchites is. En ik rook niet. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Wendy,
Codeïne is een pijnstiller en een krachtige kriebelhoestonderdrukker. De vraag is of de hoest niet dieper zit en vanuit de bronchiën komt. Ik weet ook niet of u slijm ophoest. Als het viraal is zal een antibioticakuur niet helpen. Ik zou toch nog eens naar de huisarts gaan, dan kan hij ook naar uw longen luisteren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lauren, 08-04-2010
Ik rook nu ongeveer 4 jaar (20-25 sigaretten per dag):-p en vorige week begon ik 's ochtends te hoesten. Dat krijg je natuurlijk als je rookt. Afgelopen maandag kreeg ik buigriep (24 uur niet gerookt) en toen ik wakker werd kreeg ik kriebelhoest. Ik niet meer ziek, maar ik hoest heel de dag! Soms zo erg dat ik moet braken. Dat is al 2 dagen zo. Ik had Bisolvon ingenomen en dan braak ik gewoon puur slijm. Echt smerig en heel vervelend. Heb nu ook echt hoodspijn als ik hoest. Mijn keel zelf doet niet zeer, maar moet echt even van die hoest afkomen. Hoe kan ik hier het beste van afkomen, zonder dat ik stop met roken? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Lauren,
De slijmophoping en het vele hoesten kunnen tot hoofdpijn en tot druk op het hoofd leiden. U moet van het slijm zien af te komen. Alleen kan ik zo niet zien waar de slijm vandaan komt. Een bezoekje aan de huisarts lijkt me dan ook verstandig. Ik zou niet zeggen dat u wel wilt blijven roken :).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lotte, 25-01-2010
Al enige tijd heb ik last van hoesten, vooral in de ochtend, en het gaat maar niet over. Ik heb het heel snel warm, en soms heb ik ook hevige hoofdpijn. Mijn keel doet ook erg zeer, en verder slaap ik heel slecht, word vroeg wakker, en kan dan niet meer verder slapen. Ik ben ook erg verkouden erbij. Ik heb het gevoel alsof mijn keel heel rauw is, en mijn hoofd die bonkt soms zo erg. ik denk eraan om naar de huisarts te stappen, is dit verstandig? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Lotte,
Zeker doen. Hoe eerder u ervan af bent hoe beter. Doet me denken aan opgezwollen slijmklieren in hoofd en bijholtes, met daarbij verhoging. De huisarts zal u zeker verder helpen.
Groetjes,
Zeemeeuw

Anita, 16-06-2009
Heb keelonststeking gehad en ben grieperig geweest met koorts. Daarna verkouden geworden. Eerst verstopte neus waar ik neusspray voor gebruikt heb en nu hoest ik al ruim een week. Vooral 's ochtends en 's avonds. Ook is het erger na koffie drinken. Soms krijg ik zo'n hoestaanval dat er geen eind aan lijkt te komen. Er zit zo'n zaag van binnen die je eruit wilt hoesten. Wat moet ik hiermee, naar de dokter? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Anita,
Ja, zou ik zeker doen. Dan kan hij naar je longen luisteren en wat aan je klachten doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans Roeling, 30-10-2008
Ik heb al jaren last van een (kriebel) hoest. Dit komt meestal in de herfst/winterperiode op. Er zijn periodes dat het weken duurt en soms langer (momenteel al een paar maanden). Ik ben al een paar keer bij mijn huisarts geweest maar daar werd ik ook niet veel wijzer van. Hij luisterde altijd even naar mijn longen en zei dat alles in orde is/was. Ik heb dit jaar ook mijn bloed laten onderzoeken in het ziekenhuis op een of andere allergie maar daar kwam ook niets uit.
Ik heb al een aantal keer codeine gehaald en dit helpt wel. Ik begin het ondertussen een beetje zat te worden en wil weten waarom deze hoest elke keer terugkomt. Is dit een of andere bronchie? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Hans Roeling,
Als bij het hoesten nauwelijks slijm vrijkomt, spreken we van een droge hoest of kriebelhoest. Dit kan ondermeer samenhangen met een droge lucht (airco bijvoorbeeld) of jaargetijde. Wat wel helpt om de keel te smeren is een lepel honing, een dropje of iets warms drinken. Vermijd vooral ook om te roken. In het algemeen zijn aanvullende medicijnen niet nodig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Corrie, 21-10-2008
Ik moet iedere keer hoesten bij een boterham of een koekje, s´morgens met opstaan ik kom er niet vanaf kan iemand bij een middel aanbieden Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Corrie,
Wellicht veroorzaken de broodkruimels, koekkruimels, zaadjes en dergelijke de irritatie. Helpt het, als je er tegelijkertijd voorzichtig iets bij drinkt, of het bijvoorbeeld in een beetje koffie doopt?
Groetjes,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.