Kinderziekte - Kinkhoest

Kinderen zijn veel vatbaarder voor ziektes dan volwassenen. Zij hebben nog geen sterk imuunsysteem opgebouwd. Bij jonge kinderen kan het lastig zijn om te bepalen óf ze iets onder de leden hebben en wát zij dan onder de leden hebben. Kinderen kunnen dit nog niet goed aangeven. Als ouder en/of verzorger is het daarom belangrijk om te weten welke ziektes er zijn, welke symptomen zij vertonen en hoe je ze moet behandelen. In dit artikel lees je meer over de kinderziekte kinkhoest.

Kinkhoest

Kinkhoest is een acute ziekte. Acute ziektes openbaren zich plotseling. Van de ene op de andere dag treden er een aantal symptomen van de ziekte op. Acute ziektes duren vrij kort, maar kunnen zeer ernstig zijn.

Kinderen kunnen tegen kinkhoest ingeënt worden op de leeftijden 2, 3, 4, en 11 maanden en 3 ½ jaar. Ondanks deze inentingen komt de ziekte in Nederland nog met regelmaat voor.

Ziekteverwekker

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie.

Manier van besmetten

De bacterie verspreidt zich via kleine, in de lucht zwevende vochtdruppeltjes uit de neus en mond van het zieke kind. Een kind met kinkhoest is tot ongeveer 3 weken nadat de hoestaanvallen zijn begonnen besmettelijk.

Incubatietijd

Incubatietijd is de tijd tussen de besmetting en het uitbreken van de ziekte. De incubatietijd van kinkhoest is 7 tot 10 dagen.

ZIektesymptomen

 • Verkoudheid (niezen, lichte koorts en prikkelhoest)
 • s nachts hoestaanvallen
 • Hoestaanvallen waarbij gierdend ingeademd wordt (kinken)
 • Opgeven van taai slijm (tijdens hoestaanval)
 • Blauw aanlopen (tijdens hoestaanval)
 • Overgeven (maag raakt van slag door het hoesten)

Verloop van de ziekte

Kinkhoest begint als een gewone verkoudheid. Vervolgens krijgt het kind s nachts last van een prikkelhoest die zich uitbereidt naar de dag. Na ongeveer een week beginnen de hoestaanvallen. Het kind haalt gierend adem tussen het hoesten door, kan blauw aanlopen en overgeven. Tijdens het hoesten wordt er taai slijm opgegeven. Deze aanvallen kunnen zon 2 weken aanhouden. Het hoesten gaat dan over in een losse hoest. Van deze losse hoestaanvallen kan het kind nog maanden last houden.

Bij zuigelingen kunnen de symptomen niet goed doorgroeien en voedingsproblemen een aanwijzing zijn dat de baby last heeft van kinkhoest. De typische hoestaanvallen kunnen bij de zuigeling ontbreken. Het kindje kan echter wel last krijgen van apneus met cyanose (de ademhaling stopt voor zon 20 seconden en het kindje loopt blauw aan).

Complicaties

 • Gewichtsverlies
 • Uitdroging
 • Longontsteking
 • Bronchitis
 • Hersenontsteking

Verzorging / Behandeling

 • Ga meteen bij vermoeden naar dokter
 • In vroeg stadium kan er antibiotica worden voorgeschreven
 • Geef het kind zacht, niet kruimelig eten
 • Veel drinken
 • Laat het kind tijdens een hoestaanval rechtop zitten
 • Stel het kind gerust en blijf vooral s nachts in de buurt

Waarschuw de dokter onmiddellijk wanneer:
 • Het kind er grijs-blauwachtig uitziet
 • Moeilijk ademhaalt
 • Een baby niet eet
 • Er naast het zieke kind nog meer kinderen in het gezin zijn

Melden bij de GGD?

Kinkhoest dient gemeld te worden bij de GGD. Met de GGD moet overlegd worden over het waarschuwen van ouders van kinderen met een verhoogd risicoo op complicaties. Kinkhoest kan voor kinderen die nog niet (volledig) zijn ïngeënt en voor kinderen met ernstige hart- en longziekten erg gevaarlijk zijn.
© 2011 - 2024 Merelkuiper, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinkhoest of pertussis, symptomen en behandelingDe kinkhoest of pertussis is een ziekte die zeer ernstig dient genomen te worden. De bacterie die de luchtwegen besmet b…
Kinkhoest bij KinderenKinkhoest bij KinderenKinkhoest Is een typische kinderziekte die regelmatig voorkomt bij kinderen en een langdurig en onaangenaam ziektebeeld…
Kinkhoest: wat is kinkhoest en waar leidt het toe?Kinkhoest: wat is kinkhoest en waar leidt het toe?Kinkhoest, wat is dat eigenlijk? En waar leidt de ziekte toe, want veel mensen weten dat niet. Duidelijk is dat de kinkh…
Kinderziekte - De bofKinderziekte - De bofKinderen zijn veel vatbaarder voor ziektes dan volwassenen. Zij hebben nog geen sterk imuunsysteem opgebouwd. Bij jonge…

Infectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingInfectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingEen gewricht kan ontstoken raken door ziektekiemen die in het bloed terecht zijn gekomen. Dit heet een infectieuze of se…
RS-virus (RSV) bij baby of peuter: wat wil je weten?RS-virus (RSV) bij baby of peuter: wat wil je weten?Het RS-virus (RSV) komt vooral in najaar en winter voor. Het is het belangrijkste verkoudheidsvirus bij jonge kinderen:…
Merelkuiper (11 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.