Kinderziekte - Kinkhoest
Kinderen zijn veel vatbaarder voor ziektes dan volwassenen. Zij hebben nog geen sterk imuunsysteem opgebouwd. Bij jonge kinderen kan het lastig zijn om te bepalen óf ze iets onder de leden hebben en wát zij dan onder de leden hebben. Kinderen kunnen dit nog niet goed aangeven. Als ouder en/of verzorger is het daarom belangrijk om te weten welke ziektes er zijn, welke symptomen zij vertonen en hoe je ze moet behandelen. In dit artikel lees je meer over de kinderziekte kinkhoest.
Kinkhoest
Kinkhoest is een acute ziekte. Acute ziektes openbaren zich plotseling. Van de ene op de andere dag treden er een aantal symptomen van de ziekte op. Acute ziektes duren vrij kort, maar kunnen zeer ernstig zijn.
Kinderen kunnen tegen kinkhoest ingeënt worden op de leeftijden 2, 3, 4, en 11 maanden en 3 ½ jaar. Ondanks deze inentingen komt de ziekte in Nederland nog met regelmaat voor.
Ziekteverwekker
Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie.
Manier van besmetten
De bacterie verspreidt zich via kleine, in de lucht zwevende vochtdruppeltjes uit de neus en mond van het zieke kind. Een kind met kinkhoest is tot ongeveer 3 weken nadat de hoestaanvallen zijn begonnen besmettelijk.
Incubatietijd
Incubatietijd is de tijd tussen de besmetting en het uitbreken van de ziekte. De incubatietijd van kinkhoest is 7 tot 10 dagen.
ZIektesymptomen
- Verkoudheid (niezen, lichte koorts en prikkelhoest)
- ’s nachts hoestaanvallen
- Hoestaanvallen waarbij gierdend ingeademd wordt (kinken)
- Opgeven van taai slijm (tijdens hoestaanval)
- Blauw aanlopen (tijdens hoestaanval)
- Overgeven (maag raakt van slag door het hoesten)
Verloop van de ziekte
Kinkhoest begint als een gewone verkoudheid. Vervolgens krijgt het kind ’s nachts last van een prikkelhoest die zich uitbereidt naar de dag. Na ongeveer een week beginnen de hoestaanvallen. Het kind haalt gierend adem tussen het hoesten door, kan blauw aanlopen en overgeven. Tijdens het hoesten wordt er taai slijm opgegeven. Deze aanvallen kunnen zo’n 2 weken aanhouden. Het hoesten gaat dan over in een losse hoest. Van deze losse hoestaanvallen kan het kind nog maanden last houden.
Bij zuigelingen kunnen de symptomen niet goed doorgroeien en voedingsproblemen een aanwijzing zijn dat de baby last heeft van kinkhoest. De typische hoestaanvallen kunnen bij de zuigeling ontbreken. Het kindje kan echter wel last krijgen van apneus met cyanose (de ademhaling stopt voor zo’n 20 seconden en het kindje loopt blauw aan).
Complicaties
- Gewichtsverlies
- Uitdroging
- Longontsteking
- Bronchitis
- Hersenontsteking
Verzorging / Behandeling
- Ga meteen bij vermoeden naar dokter
- In vroeg stadium kan er antibiotica worden voorgeschreven
- Geef het kind zacht, niet kruimelig eten
- Veel drinken
- Laat het kind tijdens een hoestaanval rechtop zitten
- Stel het kind gerust en blijf vooral ’s nachts in de buurt
Waarschuw de dokter onmiddellijk wanneer:
- Het kind er grijs-blauwachtig uitziet
- Moeilijk ademhaalt
- Een baby niet eet
- Er naast het zieke kind nog meer kinderen in het gezin zijn
Melden bij de GGD?
Kinkhoest dient gemeld te worden bij de GGD. Met de GGD moet overlegd worden over het waarschuwen van ouders van kinderen met een verhoogd risicoo op complicaties. Kinkhoest kan voor kinderen die nog niet (volledig) zijn ïngeënt en voor kinderen met ernstige hart- en longziekten erg gevaarlijk zijn.