Kinkhoest of pertussis, symptomen en behandeling

De kinkhoest of pertussis is een ziekte die zeer ernstig dient genomen te worden. De bacterie die de luchtwegen besmet bij kinkhoest of pertussis is erg besmettelijk. Het behandelen van deze ziekte verloopt niet zoals verschillende andere kinderziektes waarbij de ziekte vaak vanzelf overgaat. Kinkhoest of pertussis dient goed behandeld te worden door een arts.

Inhoud


Wat is kinkhoest of pertussis?

Kinkhoest of pertussis is net als mazelen of bof een kinderziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, namelijk de Bordetella pertussis-bacterie. De bacterie laat van zich horen in die zin dat mensen die drager zijn van deze bacterie sowieso ziek zijn. Sommige andere bacteriën kunnen in het lichaam zitten zonder dat ze een ziekte of infectie veroorzaken. Wanneer de Bordetella pertussis-bacterie dus in het lichaam zit zal ze steeds een infectie veroorzaken, met name op de luchtwegen.

Wie kan kinkhoest of pertussis krijgen?

De bacterie slaat het vaakst in bij baby's en erg jonge kinderen. Hoe jonger een kind is, hoe ernstiger de ziekte dient genomen te worden. Het is namelijk niet onmogelijk dat een kind door slechte behandeling sterft aan de ziekte. Kinderen die voor kinkhoest of pertussis opgenomen worden in het hospitaal hebben 99% overlevingskans. De behandeling van kinderen jonger dan 9 maanden mag echter nog zo goed zijn, voor hen is de ziekte steeds levensbedreigend. Ook volwassenen kunnen getroffen worden door de infectie die de bacterie veroorzaakt maar de symptomen zullen veel minder zichtbaar zijn alsook de complicaties. De kans dat een volwassen persoon echter getroffen wordt door de bacterie is bijzonder klein.

Is kinkhoest of pertussis besmettelijk?

Kinkhoest of pertussis is erg besmettelijk. De bacterie kan overgedragen worden door het inademen van vochtdruppeltjes die een geïnfecteerd persoon verlaten hebben, bijvoorbeeld wanneer die hoest of niest. Wanneer de bacterie het lichaam binnengedrongen is zal het echte nog niet meteen toeslaan. Pas na één tot zelfs twee weken nadat de bacterie het lichaam binnengedrongen is zal de infectie optreden. Vanaf dan is kinkhoest of pertussis 3 tot vier weken besmettelijk.

Wat zijn de symptomen van kinkhoest of pertussis?

Kinkhoest of pertussis verloopt in twee stappen waarbij het meestal van kwaad naar erger gaat:
 1. Klassieke verkoudheid, niezen, koorts en prikkelende hoest.
 2. Plots opkomende hoestbuien met een gierend geluid, deze zijn het frequentst na het eten en 's nachts. Ook overgeven van taai slijm waarbij de zieke blauw van huid kan worden is mogelijk. Deze tweede fase kan 3 tot 4 maanden aanhouden.

Kan kinkhoest of pertussis ook complicaties veroorzaken?

Kinkhoest of pertussis kan verschillende vervelende tot erg gevaarlijke complicaties of gevolgen veroorzaken. Deze zijn vaak het ernstigst bij kinderen jonger dan 6 maanden. Hoe jonger een kind is, hoe behoedzamer men moet zijn. Slechte behandeling van de infectie kan in sommige gevallen de dood als gevolg hebben. Mogelijke complicaties zijn:
 • Ondervoeding door braken
 • Uitputting door de nachtelijke hoestbuien
 • Benauwdheid, gevoel van stikken
 • Ophoesten van bloed door het hevige hoesten
 • Blijvende schade aan de longen of longontsteking door de hoestbuien
 • Hersenbeschadiging bij zuurstoftekort door de hoestbuien

Hoe wordt kinkhoest of pertussis behandeld en genezen?

Preventief

Kinkhoest of pertussis kan preventief behandeld worden door het toedienen van een vaccinatie die reeds bestaat sinds 1960. De vier dosissen worden meestal toegediend op 2, 3, 4 én 13 maanden. Aangezien de complicaties van de kinkhoest zo ingrijpend zijn bij jonge kinderen is het erg aangeraden het kind in te enten.

Behandeling tijdens de ziekte

Wanneer iemand de symptomen van kinkhoest of pertussis vertoont dient meteen een arts gecontacteerd te worden. Erg jonge kinderen zullen opgenomen worden in het ziekenhuis, oudere kinderen en volwassenen zullen antibiotica voorgeschreven krijgen om verdere besmetting tegen te gaan. De hoestaanvallen kunnen echter niet verminderd worden, ook niet door hoestsiroop. Daarom zijn volgende handelingen aangeraden:
 • De patiënt dient ten alle tijde rustig te zijn zodat de ademhaling beter verloopt tijdens een hoestaanval.
 • Eventueel rechtop slapen.
 • Meerdaags kleine porties eten.
 • Erg licht verteerbaar voedsel eten.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinkhoest (pertussis): oorzaak, symptomen en behandelingKinkhoest (pertussis): oorzaak, symptomen en behandelingKinkhoest is een zeer besmettelijke, soms ernstige bacteriële infectie van de luchtwegen. De verschijnselen treden in dr…
Kinderziekte - KinkhoestKinderen zijn veel vatbaarder voor ziektes dan volwassenen. Zij hebben nog geen sterk imuunsysteem opgebouwd. Bij jonge…
Kinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest is gevaarlijk voor baby´s. Als het kind jonger is dan 9 maanden loopt het extra risico´s. Bij zeer jonge kinde…
Kinkhoest bij KinderenKinkhoest bij KinderenKinkhoest Is een typische kinderziekte die regelmatig voorkomt bij kinderen en een langdurig en onaangenaam ziektebeeld…

Zesde ziekte of driedaagse koorts, symptomen en behandelingDe zesde ziekte wordt ook wel de driedaagse koorts of Roseola infantum genoemd. Deze ziekte komt enkel voor bij jonge ki…
Medisch onderzoek: het bedrijf QPSMedisch onderzoek: het bedrijf QPSQPS is een bedrijf in Groningen dat medisch onderzoek doet bij nieuwe medicijnen. Ze kijken wat de uitwerkingen daarvan…
Bronnen en referenties
 • Gezondheid.be
 • Wikipedia.org
 • Gezondheid.nl
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 15-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.