Medisch onderzoek: het bedrijf QPS
QPS is een bedrijf in Groningen dat medisch onderzoek doet bij nieuwe medicijnen. Ze kijken wat de uitwerkingen daarvan zijn op mensen. Daarvoor zijn ze op zoek naar proefpersonen. Dit verdient goed, terwijl de risico's niet heel hoog zijn. Het bedrijf bestaat sinds 1995. De onderzoeken kunnen duren van een dag tot wel drie weken. In die tijd zit de deelnemer in een kliniek waarbij artsen kijken hoe zijn lichaam reageert op het medicijn.
Quest Pharmaceutical Services (QPS) is een bedrijf die medicijnen testen op proefpersonen. Het bedrijf is in 1995 opgericht door Benjamin M. Chien in de Verenigde Staten. QPS heeft intussen vier vestigingen, waarvan twee in de Verenigde Staten, in Missouri en Delaware, één in Taiwan en één in het Nederlandse Groningen. De kliniek in Groningen bestond al sinds 1990, maar werd in een later stadium overgenomen door QPS. Het is voor een bedrijf als QPS handig om meerdere vestigingen te hebben in meerdere landen, zodat het medicijn dan op verschillende groepen mensen kan worden uitgeprobeerd.
Proefpersoon bij medisch onderzoek QPS
De vestiging in Groningen ligt op het terrein van het Universitair Medisch Centrum Groningen. QPS is vrijwel altijd op zoek naar vrijwilligers voor medische studies. Het doel van het bedrijf is nieuwe medicijnen te testen en te zien wat de uitwerking is op bepaalde patiënten. Soms zoeken ze hele specifieke patiënten omdat ze willen zien hoe een medicijn op een ziekte of kwaal reageert. Diabetespatiënten worden bijvoorbeeld veel gevraagd. In andere gevallen gaat het gewoon om een algemene groep omdat ze bijvoorbeeld willen zien hoe een patiënt reageert op een medicijn.
Risico's van medisch onderzoek
De onderzoeken zijn niet geheel zonder risico, ze zijn wel immers nieuw. Er wordt wel zoveel mogelijk gedaan om de risico’s uit te sluiten. Als het maar iets mis lijkt te gaan met een patiënt wordt in de meeste gevallen het onderzoek direct gestaakt of opgeschort. Ook staan deelnemers onder 24-uurstoezicht, dus het wordt meteen gemerkt als er iets mis gaat. Daarnaast is er voor iedereen een goede verzekering afgesloten in het geval dat er toch iets mis mocht gaan. Daarmee kan in ieder geval de gelede schade worden toegestaan. Het bedrijf krijgt pas toestemming voor een onderzoek als zij langs een speciale commissie zijn gegaan. Deze houden streng toezicht er op of een onderzoek niet onveilig is. Alle medicijnen worden in eerste instantie op proefdieren uitgeprobeerd om te zien hoe die reageren. Als laatste krijgen deelnemers ook vooraf een heel medisch onderzoek om te zien of ze fysiek gezond zijn. Ook mogen vrouwen die nog vruchtbaar zijn bij de meeste onderzoeken niet deelnemen.
Deelnemen als proefpersoon aan medisch onderzoek
Onderzoeken kunnen variëren van een paar bezoeken tot periodes die oplopen tot wel drie weken. De vergoeding is niet afhankelijk van het risico, maar van het lichamelijk ongemak. Bij sommige onderzoeken moeten deelnemers af en toe in een pot plassen, maar verder niet. Bij andere onderzoeken moeten deelnemers soms een langere tijd op bed liggen of worden regelmatig geprikt. In dat geval ligt de vergoeding dus ook hoger. De vergoeding loopt op van 100 euro tot maximaal 170 euro per dag. Ook krijgen deelnemers een reisvergoeding, los van de manier van vervoeren. Deze vergoeding kan ook aardig oplopen, zeker als iemand met een ov-jaarkaart gratis kan reizen en wat verder weg woont. Iemand moet minimaal drie maal naar de kliniek, eenmaal voor de voorkeuring, het onderzoek zelf en de nakeuring. In sommige gevallen zijn er meerdere nakeuringen.
Medisch onderzoek bin PRA en Kendle
Naast QPS zijn er twee andere bedrijven in Nederland waar het mogelijk is om deel te nemen als proefpersoon aan medische onderzoeken. De eerste is PRA. Deze heeft klinieken in Zuidlaren, Assen en Groningen. De tweede plek is het bedrijf Kendle in Utrecht.