Kinkhoest (pertussis): oorzaak, symptomen en behandeling

Kinkhoest (pertussis): oorzaak, symptomen en behandeling Kinkhoest is een zeer besmettelijke, soms ernstige bacteriële infectie van de luchtwegen. De verschijnselen treden in drie stadia op, die ieder een paar weken duren. Iedereen kan besmet worden, maar bij zuigelingen en jonge kinderen kan het hoesten de ademhaling gevaarlijk belemmeren.

Kinkhoest: ik heb kinkhoest

Bij zuigelingen kan longontsteking een ernstige complicatie zijn. Sinds jonge kinderen routinematig worden gevaccineerd tegen kinkhoest, komt de ziekte veel minder voor. Het vaccin biedt geen levenslange immuniteit (de werkzaamheid neemt na 12 jaar af), maar beschermt kinderen in de jaren waarin ze het meeste risico lopen.

Symptomen kinkhoest

  • Eerste stadium (lijkt op een gewone verkoudheid en duurt 10 dagen tot 2 weken): loopneus, niezen, hoesten, verhoging, algemeen gevoel van ziek zijn.
  • Tweede stadium (4 tot 6 weken): hevige hoestaanvallen, met kenmerkende gierende uithalen aan het eind; uitpuilende ogen en gezwollen halsaderen; blauwe huidskleur tijdens een aanval door zuurstofgebrek; overgeven als gevolg van pogingen om dit sputum uit te hoesten; toevallen (dat erg zelden voorkomt).

Oorzaken kinkhoest

Een besmetting met de bacterie "Bordetella pertussis".

Kinkhoest wordt gemakkelijk via de lucht verspreid door niezen of hoesten, vooral in scholen, kinderopvangcentra en thuis. Grote bevolkingsgroepen of onhygiënische omstandigheden verhogen het risico.

Bezoek indien nodig een arts. / Bron: TukTukDesign, PixabayBezoek indien nodig een arts. / Bron: TukTukDesign, Pixabay

Preventie van kinkhoest

Een combinatievaccin dat beschermt tegen difterie, tetanus en kinkhoest beidt een aantal jaren bescherming. Kinderen worden gewoonlijk met 2, 4, 6 en 18 maanden ingeënt. Vlak voor ze naar school gaan (tussen 4 en 6 jaar) krijgen ze een booster- of rappelinjectie om de immuniteit te versterken. Kinderen die aan toevallen of andere neurologische aandoeningen lijden mogen alleen met toestemming van een arts worden gevaccineerd.

Als een kind kinkhoest heeft kunnen andere gezinsleden of schoolvriendjes een 14-daagse kuur gebruiken met preventieve antibiotica. Kinderen onder 7 jaar die 4 vaccinaties hebben gehad, kan met een rappel-injectie geven. Jongere kinderen moeten gewoon volgens het routineschema worden ingeënt.

Onderzoek en diagnose

Bij het onderzoek kan de dokter kijken naar de ziektegeschiedenis en lichamelijk onderzoek uitvoeren. Het tweede stadium bevestigt de diagnose. Het is mogelijk om een bacteriekweek uit de keel te maken en eventueel röntgenopnamen van de borst als longontsteking wordt vermoed.

Behandeling kinkhoest

Hoe wordt deze ziekte behandeld?
  • Behandeling met antibiotica in het eerste stadium om ernstige verschijnselen te beperken of te voorkomen.
  • De antibiotica moeten 14 tot 21 dagen worden gebruikt en de kuur moet worden afgemaakt.
  • Bijkomende zorg is gericht op zo weinig mogelijk ongemak voor de patiënt. Veel drinken en veel kleine maaltijden.
  • Zuigelingen van jonger dan 6 maanden moeten soms in het ziekenhuis worden opgenomen in een isolatiekamer. Soms worden zuurstof en vochtinfusen toegediend.

Naar de dokter

Raadpleeg een dokter als een kind verkouden blijft of steeds zieker wordt. Bij een spoedgeval onmiddellijk de ambulance bellen als het kind blauw wordt of stopt met ademen.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinkhoest of pertussis, symptomen en behandelingDe kinkhoest of pertussis is een ziekte die zeer ernstig dient genomen te worden. De bacterie die de luchtwegen besmet b…
Kinkhoest: baby en volwassenenKinkhoest: baby en volwassenenKinkhoest is een infectie van de ademhalingswegen, en wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest komt zowel bij kind…
Kinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest is gevaarlijk voor baby´s. Als het kind jonger is dan 9 maanden loopt het extra risico´s. Bij zeer jonge kinde…
Kinkhoest verschijnselen en symptomenKinkhoest verschijnselen en symptomenKinkhoest is een ernstige luchtweginfectie waar je veel klachten van hebt. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie…

Ziekte van Alzheimer: oorzaak en symptomenZiekte van Alzheimer: oorzaak en symptomenDe ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door een geleidelijke degeneratie (minder worden) van de belangrijke neuronen…
Wat is Münchhausen by proxy?Wat is Münchhausen by proxy?Münchhausen by proxy: het is een van die aandoeningen die bij veel mensen wel een belletje doet rinkelen. Diverse bruten…
Bronnen en referenties
Reactie

J. Sloot, 05-03-2010
Is er iets om de hoestaanvallen te stoppen, ik zie het niet meer zitten. Ik ben bang te stikken. Is er nu echt niets aan te doen? Reactie infoteur, 07-03-2010
Beste J.Sloot,
Zelf ben ik geen arts, dus daarom zou ik u aanraden even uw huisarts te bellen en te vragen hoe u een dergelijke aanval het beste kunt aanpakken.
Groet,
Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 29-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.