Kinkhoest verschijnselen en symptomen

Kinkhoest verschijnselen en symptomen Kinkhoest is een ernstige luchtweginfectie waar je veel klachten van hebt. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen die al eerder in hun leven Kinkhoest hebben gehad kunnen voor ongeveer tien a twintig jaar beschermd blijven tegen de ziekte. Daarna kunnen zij alsnog opnieuw besmet raken. Kinkhoest kan enkele weken duren, maar ook enkele maanden. Het is uitputtend omdat er continu een prikkel is om te hoesten. De hoest is droog en blaffend en gierend. Wat zijn de symptomen? Kinkhoest wordt overgebracht door hoesten en niezen. De bacterie (Bordetella pertussis) is erg besmettelijk. De ziekte heeft een incubatietijd van minimaal één tot ongeveer drie weken. Kinkhoest is een luchtweginfectie die zich kenmerkt door drie verschillende stadia.
 • catarrale stadium.
 • paroxismale stadium.
 • convalescentie stadium.

Het catarrale stadium

Het catarrale stadium kenmerkt zich door verschijnselen van een gewone verkoudheid. De patiënt is verkouden, heeft last van prikkelhoest en heeft vaak ook wat koorts. Ook een verstopte neus, afgewisseld met een snotterende neus, en ook niezen, horen erbij. Deze verschijnselen openbaren zich ongeveer twee weken na de besmetting. Je denkt dan niet meteen aan Kinkhoest, tenzij je in aanraking bent geweest met iemand met Kinkhoest. Kinderen lopen extra risico op complicaties. Het catarrale stadium duurt ongeveer twee weken. Je verwacht dat het over gaat maar de klachten nemen vervolgens juist toe. Kinkhoest kan worden behandeld met antibiotica (azitromycine of erytromycine), maar de behandeling heeft vaak niet zoveel effect. Het hoesten neemt er niet door af en ook wordt de ziekte er niet door verkort. Daarom worden antibiotica niet altijd gegeven en vaak alleen aan mensen die al een verzwakte weerstand hebben, of die al een aandoening of andere ziekte hebben, of aan kinderen jonger dan 1 jaar.

Kinkhoest herkennen

Kort na de besmetting met de Kinkhoest bacterie wordt de ziekte niet altijd direct herkend. Dit komt omdat de klachten veel op een gewone verkoudheid en gewone luchtinfectie lijken. Ondertussen worden de klachten ernstiger. Het hoesten wordt ernstiger en er vormt zich taai slijm in de luchtwegen wat zich niet snel laat weg hoesten. De bekende blafhoest waar Kinkhoest zijn naam aan te danken heeft steekt dan ook de kop op. Ondertussen worden ook anderen gemakkelijk besmet in deze fase.

Het paroxismale stadium

In dit stadium is de zieke erg beroerd met de typische verschijnselen van Kinkhoest, zoals zware hoestbuien, piepend ademhalen, ongeremde hoestprikkel en die vreselijke blaffende hoest. Benauwdheid en veel druk op het hoofd door hoesten komen veel voor. Het hoesten is uitputtend en je hebt het gevoel dat het nooit overgaat. Deze fase kan dan ook twee tot zes weken duren. Een arts zal nu weinig moeite hebben om de symptomen te herkennen. Er wordt taai maar helder slijm opgehoest. Ook 's nachts kan het hoesten toenemen. Het hoesten kan overgaan in kokhalzen en braken. De dokter zal mogelijk antibiotica voorschrijven, om de kans dat je anderen besmet te verkleinen. Helaas heeft het medicijn minder effect op je eigen besmetting omdat de hoestbuien en het slijm de afvalstoffen zijn van de bacterie die Kinkhoest heeft veroorzaakt. Antibiotica lossen op in het bloed en in lymfevocht, maar de bacteriën in slijm worden door deze medicijnen niet goed bereikt.

Het convalescentiestadium

De Kinkhoest is in deze fase op zijn retour. Het hoesten neemt af en je voelt je weer sterker en beter. Er kan nog lange tijd sprake een droge kuch zijn.

Behandeling Kinkhoest

Kinkhoest is niet eenduidig te behandelen. Er kan antibiotica worden gegeven als er in een vroeg stadium besmetting vermoed wordt, en ook om te voorkomen dat anderen in de omgeving besmet worden. Complicaties zoals bacteriële longontsteking worden ook met antibiotica behandeld. Als Kinkhoest laat ontdekt wordt is er verder weinig te doen dan te wachten tot het lichaam het probleem zelf heeft opgelost. De ziekte gaat dan in de meeste gevallen vanzelf over.

Complicaties en onverwachtse verschijnselen

Bij Kinkhoest kunnen zeer vervelende en ook ernstige complicaties optreden. Voor kunnen komen:
 • longontsteking.
 • ernstige benauwdheid.
 • bloed ophoesten.
 • ondervoeding.
 • middenoorontsteking.
 • stikken en ademnood.
 • hersenschade na ademnood of ademhalingsstilstand.

Uiteraard verloopt het lang niet altijd zo ernstig, maar verzwakte mensen, en met nadruk kleine kinderen, lopen meer risico's. Bij Kinkhoest of een vermoeden daarvan moet je altijd een arts raadplegen. Ben je (of een van je kinderen) in aanraking geweest met iemand die (al dan niet vermoedelijk) Kinkhoest heeft, neem dan altijd contact op met je huisarts.
© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een vervelende hoest?Last van een vervelende hoest?Iedereen heeft wel eens last gehad van een vervelende hoest. Soms is het een droge hoest of een kriebelhoest en soms wor…
Kinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest is gevaarlijk voor baby´s. Als het kind jonger is dan 9 maanden loopt het extra risico´s. Bij zeer jonge kinde…
Herken jij de fasen van dementie?Herken jij de fasen van dementie?Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van anderen. Maar liefst één…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinkhoest
 • https://www.thuisarts.nl/kinkhoest/ik-heb-kinkhoest
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.