Kinkhoest bij Kinderen
Kinkhoest Is een typische kinderziekte die regelmatig voorkomt bij kinderen en een langdurig en onaangenaam ziektebeeld kan veroorzaken. In dit artikel kunt u meer lezen over kinkhoest.
Kinkhoest bij kinderen
Kinkhoest komt bij kinderen regelmatig voor en vooral bij kinderen beneden de leeftijd van 1 jaar kan kinkhoest een ongunstig verloop hebben. Kinkhoest is vooral in het beginstadium een zeer besmettelijke ziekte,
Kinkhoest heeft een incubatietijd van 5 tot 10 dagen en de eerste symptomen zijn:
De hoestbuien komen vaak voornamelijk 's nachts voor en kunnen zo hevig zijn dat het kind erg benauwd wordt en soms zelfs moet braken. Vervolgens zullen de hoestbuien steeds heviger worden en elkaar ook sneller opvolgen. Hierdoor zal het kind nog meer moeite krijgen met inademen en kan zelfs blauw worden. Daarnaast krijgt het kind het erg benauwd, soms zelfs zo erg dat het bijna niet meer kan hoesten.
Dit beeld zal zich gedurende de aanval herhalen en na zo'n aanval valt het kind vaak meteen in slaap.
Door het hoesten en slechte ademhalen kunnen er nog andere verschijnselen optreden zoals:
- Braken
- Neusbloedingen
- Bloedingen in het oog
- Het kind kan er bol uit gaan zien
Uiteindelijk genezen de meeste kinderen vanzelf van kinkhoest, meestal is dit na ongeveer 5 á 6 weken. Wel kan het zo zijn dat het kind nog een lange tijd last houd van hoesten, dit zal na verloop van tijd vanzelf overgaan.
Kinkhoest bij zuigelingen
Kinkhoest bij zuigelingen is een zeer ernstige ziekte en soms kan het zelfs fataal zijn. Wanneer kinkhoest bij een zuigeling optreedt is het vaak lastig te herkennen omdat het niet dezelfde verschijnselen geeft als bij oudere kinderen. De hoestbuien bijvoorbeeld zullen bij zuigelingen niet optreden. De aanvallen kunnen herkend worden doordat de zuigeling gaat braken en een ademstilstand krijgt. Wanneer er vermoedt wordt dat een zuigeling besmet is met kinkhoest is het dan ook erg belangrijk dat deze zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis gebracht wordt.
Zuigelingen die besmet zijn met kinkhoest zullen vaak behandeld worden. Het kindje zal dan ook van andere kinderen afgezonderd worden om besmetting te voorkomen.
Verwikkelingen bij kinkhoest
Wanneer een kind besmet is met kinkhoest kan het zijn dat er complicaties optreden. Soms komt het bijvoorbeeld voor dat er een bronchopneumonie optreedt. Dit kan zowel in het beginstadium als in een later stadium optreden en wordt veroorzaakt door Streptococcen, Pneumococcen, Stafylococcen en Haemophilus influenza.
Daarnaast kan het zijn dat er een hersenontsteking optreedt maar gelukkig komt dit maar heel zelden voor. Als er een hersenontsteking optreedt gebeurt dit altijd vrij laat, meestal in de derde week van de ziekte.
De behandeling van kinkhoest
In eerste instantie is het erg belangrijk dat het kind zoveel mogelijk bij andere kinderen vandaan gehouden wordt om besmetting te voorkomen. Daarnaast is het voor het besmette kind belangrijk dat het zo veel mogelijk rust krijgt. Verder worden de mondholte en de keelholte ontsmet door mondspoelingen en gorgelen. Er zullen nooit kalmerende middelen voorgeschreven worden omdat de kans op het remmen van de ademhaling dan erg groot is. Gezonde kinderen zullen het in principe zelf moeten uitzieken. Antibiotica werkt niet tegen kinkhoest en dit wordt dan ook alleen voorgeschreven wanneer er een andere infectie optreedt. Oudere kinderen met kinkhoest hoeven niet op bed te blijven liggen maar het is wel erg belangrijk dat ze gedurende de ziekteperiode voldoende rust nemen.