Wat is kinkhoest

Wat is kinkhoest Kinkhoest geeft langdrurige en heftige hoestbuien. Het is een ziekte van de bovenste luchtwegen. Zowel volwassenen en kinderen kunnen deze ziekte krijgen.

De verschijnselen

Kinkhoest begint met een prikkelhoest, niezen, verkoudheid en lichte koort. Plotseling ontstaan er na twee weken hevige en langdurige hoestbuien, hier kun helder en taai slijm bij ophoesten. Soms zelfs tot overgeven aan toe. Zo'n bui eindigt met een gierende inademig. Baby's met zo'n hoestaanval kunnen het behoorlijk benauwd krijgen, zelfs zo benauwd dat ze blauw aanlopen. Voor baby's is het hebben van de kinkhoest erg uitputtend. De kracht om te drinken kan hierdoor afnemen. Meestal wordt na een aantal weken de hoestbuien minder, maar toch kan het hoesten nog wel drie tot vier maand aanhouden.

Hoe ontstaat kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bordetella pertussis bacterie. De bacteriën kunnen worden overgragen door aanhoesten, niezen of druppeltjes uit de mond of keel. Als je eenmaal besmet bent duurt het drie tot vier weken voor je verkouden wordt. Vanaf de verkoudheid tot ongeveer vier weken na het begin van de verkoudheid ben je besmettelijk voor anderen. Je bent dus al besmettelijk voor anderen voordat je weet dat je kinkhoest hebt.

Adviezen bij kinkhoest

In Nederland worden alle kinderen in het eerste levensjaar vier keer tegen kinkhoest geënt. Het wil niet zeggen dat je dan de ziekte helemaal niet meer krijgen kan. Het geeft geen volledige bescherming. Maar als je toch de kinkhoest krijgt, ondanks de inenting, dan verloopt de ziekte wel een stuk milder.

Kinkhoest gaat vanzelf weer over, al duurt dit soms wel maanden. Door rust te nemen kun je zorgen dat de hoestaanvallen wat minder heftig zijn.

Kinderen met kinkhoest hoeven niet thuisgehouden te worden, want op het moment dat de kinkhoest herkent wordt, is de besmettelijke periode meestal al voorbij en heeft het mogelijk ook al anderen besmet. Een kind mag dus rustig naar school.

Baby's, jonger dan een jaar, zijn nog niet volledig geënt, dus bij hen is het wel belangrijk om een besmetting proberen te voorkomen. Als er toch een besmetting plaats gevonden heeft moet er even contact opgenomen worden met de huisarts.
Dit zelfde geld als een vrouw meer dan 34 weken zwanger is.

Medicijnen

Antibiotica's worden over het algemeen niet gegeven bij kinkhoest, behalve als er in het gezin zwangere vrouwen en/of baby's zijn, dan word het hele gezin eigenlijk preventief op de antibiotica gezet. Een antibiotica zorgt er bij kinkhoest niet voor dat het sneller over is, of dat de klachten minder worden. Ook de periode van het ziek zijn wordt door een antibiotica niet verkort.
© 2009 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinkhoest of pertussis, symptomen en behandelingDe kinkhoest of pertussis is een ziekte die zeer ernstig dient genomen te worden. De bacterie die de luchtwegen besmet b…
Kinkhoest: baby en volwassenenKinkhoest: baby en volwassenenKinkhoest is een infectie van de ademhalingswegen, en wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest komt zowel bij kind…
Kinkhoest bij KinderenKinkhoest bij KinderenKinkhoest Is een typische kinderziekte die regelmatig voorkomt bij kinderen en een langdurig en onaangenaam ziektebeeld…
Wat is een maagzweerSoms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.