Wat is een maagzweer

Soms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net buiten de maag, in het begin van de twaalfvingere darm. Dit wordt wel een maagzweer genoemd. Soms zit de zweer wel in de maag.

Wat zijn de verschijnselen van een maagzweer.

Iemand die een maagzweer heeft, krijgt op den duur klachten. De klachten die bij een maagzweer horen zijn:
  • pijn in de bovenbuik.
  • de pijn is s'nachts erger.
  • de pijn vermindert als je wat eet.
  • brandend maagzuur
  • misselijkheid
  • opgeblazen gevoel

Soms komt het voor dat zo'n zweer gaat bloeden. Dit bloed komt in de darmen terecht en wordt daar verteerd. Hierdoor word de ontlasting gitzwart. Ook stinkt de ontlasting heel anders dan anders.
Het kan ook voorkomen dat u bloed moet overgeven.
Als u bloed moet overgeven, of als uw ontlasting gitzwart is, moet u direkt contact openemen met een huisarts.

Hoe ontstaat een maagzweer

Een maagzweer ontstaat door verschillende factoren. Hij wordt het meest veroorzaakt door een bacterie, de Helicobacter pylori, die in het maagslijmvlies zit.
Ook door het gebruik van pijnstillers zoals, Diclofenac, Naproxen of Ibuprofen en/of bloedverdunners kunnen er maagzweren ontstaan. Deze maken het slijmvlies kwetsbaar.
Kan kan maagzuur een rol spelen in het ontstaan van een maagzweer. Roken en alcohol stimuleren de maag in de aanmaak van maagzuur. Ook dit irriteert het slijmvlies.

Adviezen bij een maagzweer

Als u een maagzweer heeft zou u moeten stoppen met roken en/of geen alcohol meer drinken. Doordat de pijn bij een maagzweer verminderd als er wat gegeten wordt, kan u het beste een aantal kleien maaltijden per dag nemen in plaats van 2 of 3 grotere maaltijden.
U hoeft geen speciaal dieet te volgen, maar als u merkt dat er bepaalde voedinngsmiddelen zijn die niet goed verdraagt kunt u deze beter vermijden. Meestal is dat het geval bij vet of sterk gekruid eten, koffie of koolzuurhoudende dranken, pepermunt of chocolade.

Medicijnen

Als u een maagzweer heeft en de Helicobacter poylori bacterie is ook aanwezig in uw maagslijmvlies, is de zweer goed met een antibiotica te behandelen. Tegelijkertijd wordt er ook een maagzuurremmer voorgeschreven.
Als de Helicobacter pylori bacterie niet is aangetroffen, en u heeft toch een maagzweer, dan wordt er alleen een maagzuurremmer voorgeshreven.

Hoe gaat het verder

Na de behandeling met medicijnen verdwijnen vaak de klachten en de zweer. Wel moet u in het vervolg rekening houden met het gebruik van bepaalde pijnstillers, zoals de Diclofenac, Ibuprofen en de Naproxen. Als de klachten aanhouden of terugkomen word er opnieuw een onderzoek ingesteld en worden er waarschijnlijk andere antobiotica's gebruikt.
© 2009 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagzweer klachten: maagpijn, rugpijn, misselijk en boerenMaagzweer klachten: maagpijn, rugpijn, misselijk en boerenIemand kan al jarenlang last van zijn maag hebben: veel pijn, het laten van boeren (oprispingen) en vaak brandend maagzu…
Een maagzweer of gewoon buikpijn?Een maagzweer of gewoon buikpijn?Buikpijn is de meest gehoorde klacht, vooral kinderen klagen hier nog al eens van. De buik bestrijkt een groot gebied en…
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn met misselijkheid, overgeven, diarree en gebrek aan eetlust duidt vaak op een maag-darminfectie, veroorzaakt do…

Wat is kinkhoestWat is kinkhoestKinkhoest geeft langdrurige en heftige hoestbuien. Het is een ziekte van de bovenste luchtwegen. Zowel volwassenen en ki…
Hersenkanker: Hersentumoren en uitzaaiingen naar de hersenenHersenkanker: Hersentumoren en uitzaaiingen naar de hersenenEr bestaan verschillende vormen van hersenkanker. Een hersentumor ontstaat in de hersenen zelf maar er bestaat ook herse…
Mirjam (91 artikelen)
Laatste update: 29-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.