Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijn

Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijn Buikpijn met misselijkheid, overgeven, diarree en gebrek aan eetlust duidt vaak op een maag-darminfectie, veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet (in de volksmond 'buikgriep' genoemd). Voedselvergiftiging en een andere veelvoorkomende oorzaak. De klachten kunnen evenwel ook duiden op andere aandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), een maagzweer, gastritis of de ziekte van Crohn. In dit artikel bespreken we de zojuist genoemde aandoeningen. Uiteraard zijn er veel meer mogelijke oorzaken van buikpijn met misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, diarree en gebrek aan eetlust, maar deze vallen buiten het bestek van dit artikel waarin we de meest voorkomende oorzaken bespreken.

Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijn


Buikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Diarree, braken en buikrampen door buikgriep

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een veelvoorkomende oorzaak van buikpijn, diarree, braken en vermoeidheid. Het wordt meestal veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie in het spijsverteringsstelsel.

Buikgriep moet niet verward worden met griep (influenza). Buikgriep (gastro-enteritis) is de verzamelnaam voor klachten die in veel gevallen worden veroorzaakt door maag-darmontstekingen. Griep is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt en betreft een acute infectie van de luchtwegen. Buikgriep kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen en parasieten. Symptomen van gastro-enteritis of buikgriep zijn:

Bijkomende klachten

Je kunt ook last krijgen van koorts, hoofdpijn en gezwollen lymfeklieren, afhankelijk van het micro-organisme dat de buikgriep veroorzaakt. In ernstige gevallen van gastro-enteritis, kun je zoveel lichaamsvocht verliezen dat dit leidt tot uitdroging, een levensbedreigende aandoening waarbij je direct medische hulp moet inschakelen.

Diarree en buikpijn door voedselvergiftiging

Jaarlijks worden heel veel mensen getroffen door voedselvergiftiging als gevolg van het eten van voedsel dat is besmet met bacteriën, virussen of parasieten, wat een ziekmakende verstoring van de spijsvertering tot gevolg heeft. Voedselvergiftiging ontstaat door het eten van bedorven of besmet voedsel en de symptomen variëren en zijn afhankelijk van de bron van de infectie. Veel voorkomende symptomen zijn:
  • buikpijn
  • diarree
  • braken
  • lichte koorts
  • zwakte
  • misselijkheid
  • hoofdpijn

Pijnlijke gebied bij PDS / Bron: Http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pijnlijke gebied bij PDS / Bron: Http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Het prikkelbare darm syndroom -afgekort PDS- is een chronische gastro-intestinale aandoening van onbekende oorzaak. Het kan in principe op elke leeftijd voorkomen, maar vaak begint het in de adolescentie of in de vroege volwassenheid. Veel voorkomende symptomen zijn:

Andere klachten
Je kunt ook last krijgen allerlei andere klachten zoals hoofdpijn, moeheid, onregelmatige menstruatie, pijn bij of na de seksuele gemeenschap, spierpijn en/of gewrichtsklachten, misselijkheid, enz.

Helicobacter pylori / Bron: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)Helicobacter pylori / Bron: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)

Geen eetlust en buikpijn door maagzweer

Een maagzweer (ulcus pepticum) is een zweer in de maagwand. De meeste worden veroorzaakt door een infectie met Helicobacter pylori bacterie. Een ander oorzaak is het langdurig gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's). Symptomen van een maagzweer zijn onder meer:

Maagslijmvliesontsteking (gastritis)

Maagslijmvliesontsteking of gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies. Dit slijmvlies bedekt de binnenkant van de maag. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door irritatie en beschadiging van het maagslijmvlies als gevolg van (een combinatie van):
  • overmatig alcoholgebruik
  • roken
  • chronisch braken
  • stress
  • het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals aspirine of non-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s)

Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel en buikpijn, vooral in de bovenbuik of maagstreek. Misselijkheid en braken, moeheid en verlies van eetlust komen ook voor.

Buikpijn, diarree en verminderde eetlust door ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal, waarbij zich ontstekingen van mond tot je anus voordoen. De ontstekingen doen zich echter vooral voor in de dunne en dikke darm. Iets meer vrouwen dan mannen hebben last van Crohn. De aandoening kenmerkt zich vooral door de voortdurende aanwezigheid van maagdarmklachten, zoals buikpijn, diarree, braakneigingen, misselijkheid, gewichtsverlies en verminderde eetlust.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagdarmcatarre: ontsteking van het maag-en darmslijmvliesMaagdarmcatarre: ontsteking van het maag-en darmslijmvliesMaagdarmcatarre wordt ook wel gastro-enteritis genoemd. Het is een ontsteking van het maag-darmslijmvlies. Bekende vorme…
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Een maagzweer of gewoon buikpijn?Een maagzweer of gewoon buikpijn?Buikpijn is de meest gehoorde klacht, vooral kinderen klagen hier nog al eens van. De buik bestrijkt een groot gebied en…
Diarree, overgeven, buikkrampen, koorts en hoofdpijnDiarree, overgeven, buikkrampen, koorts en hoofdpijnLast van diarree, overgeven, buikkrampen (buikpijn), koorts en eventueel hoofdpijn? Mogelijk dat je last hebt van buikgr…

Hibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddrukHibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddrukHibiscus sabdariffa (roselle, rode zuring, Jamaicazuring) is een eenjarige plant die ongeveer twee meter hoog kan worden…
Jeuk aan de voet: is het voetschimmel?Jeuk aan de voet: is het voetschimmel?Jeuk aan een of beide voeten is vervelend, zeker omdat het moeilijk is om er vanaf te komen. Wil je weten wat je er ande…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/vadimguzhva
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • Hans Koch & Peter van Druenen: Diagnosewijze - 200 aandoeningen - symptomen, diagnose en behandeling. Uitgeverij Terra Lannoo, 2009.
  • http://www.pijn-in-onderbuik-links-rechts.nl/1/pijn_in_onderbuik_oorzaken_352881.html
  • Afbeelding bron 1: Leszek Glasner/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)
Reacties

Anoniem, 22-05-2017
Ik heb al 2 weken last van buikpijn, geen eetlust, elke avond braken, hoofdpijn en moeheid. Wat is er met mijn lichaam aan de hand? Reactie infoteur, 26-05-2017
Met dergelijke klachten die al twee weken aanhouden, is het alleszins verstandig de huisarts te raadplegen. Blijf er niet mee doorlopen.

P. R. Jansen Haan, 12-07-2015
Ik heb laatste jaar veel last van buikpijn, braken, diarree en misselijkheid, alles onderzocht [maag en darm],weet er geen raad mee. Reactie infoteur, 20-07-2015
Mogelijk dat onderzoek door een gespecialiseerd centrum uitkomst kan bieden. Zo is er bijvoorbeeld het Academisch Darmcentrum. Het centrum is gespecialiseerd in opsporing en behandeling van darmaandoeningen. U zou dit kunnen bespreken met uw (huis)arts.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.