Hibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddruk
Hibiscus sabdariffa (roselle, rode zuring, Jamaicazuring) is een eenjarige plant die ongeveer twee meter hoog kan worden en in (sub)tropische gebieden veel wordt gekweekt en gebruikt als thee. De bloemen zijn niet alleen smakelijk maar blijken ook o.a een bloeddrukverlagende werking te hebben.
Mensen in landen als Mexico, de Caraïben, Iran, Egypte, Sudan, Nigeria, Thailand, India en China eten de rode vlezige bloemkelken als groente (rauw of gekookt), verwerken het in saus of jam (de bloemkelk is rijk aan citroenzuur en pectine) of gebruiken de gedroogde bloemkelken voor het maken van kruidenthee, wijn of frisdrank (met suiker en gember). Ook wordt uit de bloemkelken rode kleurstof gewonnen (anthocyanidines of E163) voor de voedingsmiddelenindustrie.
Verschillende delen van de plant (bloemen, bladeren, wortels) hebben van oudsher medicinale toepassingen. Hibiscusthee van de bloemen wordt binnen de volksgeneeskunde onder meer gebruikt bij hoge bloeddruk, een hoge cholesterolspiegel, aderverkalking, als diureticum, bij koorts, leveraandoeningen, kanker, wonden en abcessen en als tonicum voor maag en darm (het bevordert de peristaltiek en galafgifte, heeft een mild laxerende werking, maar kan ook helpen bij diarree).
Hibiscusthee tegen hoge bloeddruk
Een gewone kruidenthee die hoge bloeddruk even goed bestrijdt als het reguliere medicijn captopril; dit is opmerkelijk te noemen. Het Mexicaanse onderzoek dat dit aantoont en is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Phytomedicine, bevestigt hiermee resultaten uit eerder klinisch onderzoek en dierstudies en laat zien, dat de traditionele toepassing van hibiscusthee bij (essentiële) hypertensie verre van onzin is.Het resultaat van het onderzoek was opmerkelijk: hibiscusthee verlaagde de gemiddelde systolische bloeddruk van 139 naar 124 mm Hg en de gemiddelde diastolische bloeddruk van 91 naar 80 mm Hg en was daarmee even effectief als de standaardtherapie captopril. Er was geen significant verschil tussen de resultaten van beide behandelingen. De diastolische bloeddruk daalde door gebruik van hibiscusthee met gemiddeld 12,3%. Hibiscusthee verhoogde de uitscheiding van natrium met de urine, terwijl de uitscheiding van chloride en kalium en de zuurgraad van de urine onveranderd bleven.
Ook een Iraanse studie met 54 patiënten met essentiële hypertensie (systolische bloeddruk boven 160 mm Hg en/of diastolische bloeddruk boven 100 mm Hg) duurde maar 12 dagen en de gemiddelde bovendruk daalde van 158 naar 140 mm Hg (daling van 11,2%), de gemiddelde onderdruk van 101 naar 90 mm Hg (daling van 10,7%).6 In deze studie namen de deelnemers twee theelepels hibiscusbloem (of gewone thee) dat ze lieten trekken in gekookt water. De bloeddruk was sterk significant gedaald door het drinken van hibiscusthee vergeleken met de controlethee. Bijwerkingen werden niet waargenomen. Na het stoppen van het drinken van de thee nam na drie dagen de systolische bloeddruk weer toe met gemiddeld 5,6% en de diastolische bloeddruk met 6,2%.
Mogelijke invloed op vetstofwisseling (overgewicht), leverbeschermend...
Maar er is meer: uit in-vitro en dierstudies blijkt dat de rode hibiscusthee de vetstofwisseling verbetert, aderverkalking en overgewicht mogelijk tegengaat, de lever beschermt en een krachtige antioxidantactiviteit en anticarcinogene werking heeft. Vooral de (pro)anthocyanidines en andere polyfenolen in hibiscus worden voor deze effecten verantwoordelijk gehouden. Hibiscusthee kan wel eens van groot nut zijn voor mensen met metabool syndroom. Dit is goed nieuws, ook omdat hibiscusthee geen bijwerkingen heeft, een uiterst lage toxiciteit kent, goed verkrijgbaar en bovendien goedkoop is.