Hibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddruk

Hibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddruk Hibiscus sabdariffa (roselle, rode zuring, Jamaicazuring) is een eenjarige plant die ongeveer twee meter hoog kan worden en in (sub)tropische gebieden veel wordt gekweekt en gebruikt als thee. De bloemen zijn niet alleen smakelijk maar blijken ook o.a een bloeddrukverlagende werking te hebben. Mensen in landen als Mexico, de Caraïben, Iran, Egypte, Sudan, Nigeria, Thailand, India en China eten de rode vlezige bloemkelken als groente (rauw of gekookt), verwerken het in saus of jam (de bloemkelk is rijk aan citroenzuur en pectine) of gebruiken de gedroogde bloemkelken voor het maken van kruidenthee, wijn of frisdrank (met suiker en gember). Ook wordt uit de bloemkelken rode kleurstof gewonnen (anthocyanidines of E163) voor de voedingsmiddelenindustrie.

Verschillende delen van de plant (bloemen, bladeren, wortels) hebben van oudsher medicinale toepassingen. Hibiscusthee van de bloemen wordt binnen de volksgeneeskunde onder meer gebruikt bij hoge bloeddruk, een hoge cholesterolspiegel, aderverkalking, als diureticum, bij koorts, leveraandoeningen, kanker, wonden en abcessen en als tonicum voor maag en darm (het bevordert de peristaltiek en galafgifte, heeft een mild laxerende werking, maar kan ook helpen bij diarree).

Hibiscusthee tegen hoge bloeddruk

Een gewone kruidenthee die hoge bloeddruk even goed bestrijdt als het reguliere medicijn captopril; dit is opmerkelijk te noemen. Het Mexicaanse onderzoek dat dit aantoont en is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Phytomedicine, bevestigt hiermee resultaten uit eerder klinisch onderzoek en dierstudies en laat zien, dat de traditionele toepassing van hibiscusthee bij (essentiële) hypertensie verre van onzin is.Het resultaat van het onderzoek was opmerkelijk: hibiscusthee verlaagde de gemiddelde systolische bloeddruk van 139 naar 124 mm Hg en de gemiddelde diastolische bloeddruk van 91 naar 80 mm Hg en was daarmee even effectief als de standaardtherapie captopril. Er was geen significant verschil tussen de resultaten van beide behandelingen. De diastolische bloeddruk daalde door gebruik van hibiscusthee met gemiddeld 12,3%. Hibiscusthee verhoogde de uitscheiding van natrium met de urine, terwijl de uitscheiding van chloride en kalium en de zuurgraad van de urine onveranderd bleven.

Ook een Iraanse studie met 54 patiënten met essentiële hypertensie (systolische bloeddruk boven 160 mm Hg en/of diastolische bloeddruk boven 100 mm Hg) duurde maar 12 dagen en de gemiddelde bovendruk daalde van 158 naar 140 mm Hg (daling van 11,2%), de gemiddelde onderdruk van 101 naar 90 mm Hg (daling van 10,7%).6 In deze studie namen de deelnemers twee theelepels hibiscusbloem (of gewone thee) dat ze lieten trekken in gekookt water. De bloeddruk was sterk significant gedaald door het drinken van hibiscusthee vergeleken met de controlethee. Bijwerkingen werden niet waargenomen. Na het stoppen van het drinken van de thee nam na drie dagen de systolische bloeddruk weer toe met gemiddeld 5,6% en de diastolische bloeddruk met 6,2%.

Mogelijke invloed op vetstofwisseling (overgewicht), leverbeschermend...

Maar er is meer: uit in-vitro en dierstudies blijkt dat de rode hibiscusthee de vetstofwisseling verbetert, aderverkalking en overgewicht mogelijk tegengaat, de lever beschermt en een krachtige antioxidantactiviteit en anticarcinogene werking heeft. Vooral de (pro)anthocyanidines en andere polyfenolen in hibiscus worden voor deze effecten verantwoordelijk gehouden. Hibiscusthee kan wel eens van groot nut zijn voor mensen met metabool syndroom. Dit is goed nieuws, ook omdat hibiscusthee geen bijwerkingen heeft, een uiterst lage toxiciteit kent, goed verkrijgbaar en bovendien goedkoop is.
© 2013 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verlaag je bloeddruk op natuurlijke wijze met HibiscusVerlaag je bloeddruk op natuurlijke wijze met HibiscusHibiscusthee is in diverse landen een veel gedronken verfrissend drankje. Maar behalve dat het lekker is, heeft onderzoe…
Hoge bloeddruk, olijfblad en hibiscusHoge bloeddruk? Te hoog cholesterol? Naast een gezonde voeding en een bewegende leefstijl kunnen ook geneeskrachtige pla…
Hibiscusthee, een mediterrane weldoenerHibiscusthee, een mediterrane weldoenerHibiscusthee kent vele gezondheidsvoordelen en wordt onder andere aanbevelen bij een hoge bloeddruk en een te hoge chole…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…

Veel zon en voldoende vitamine D3 en K2 bij botontkalkingVeel zon en voldoende vitamine D3 en K2 bij botontkalkingIn ons land kampen veel mensen botproblemen door osteoporose. Het aandeel personen dat ervan last heeft of zal krijgen n…
Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn met misselijkheid, overgeven, diarree en gebrek aan eetlust duidt vaak op een maag-darminfectie, veroorzaakt do…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sarangib, Pixabay
  • Hirunpanich V, Utaipat A, Morales NP et al. Antioxidant effects of aqueous extracts from dried calyx of Hibiscus sabdariffa Linn. (Roselle) in vitro using rat low-density lipoprotein (LDL). Biol Pharm Bull. 2005;28(3):481-4.
  • Akindahunsi AA, Olaleye MT. Toxicological investigation of aqueous-methanolic extract of the calyces of Hibiscus sabdariffa L. J Ethnopharmacol. 2003;89(1):161-4.
  • Brunold C, Deters A, Knoepfel-Sidler F, et al. Polysaccharides from Hibiscus sabdariffa flowers stimulate proliferation and differentiation of human keratinocytes. Planta Med 2004;70:370–3.
  • Muller BM, Franz G. Chemical structure and biological activity of polysaccharides from Hibiscus sabdariffa. Planta Med. 1992;58:60–7.
  • Onyenekwe PC, Ajani EO, Ameh DA et al. Antihypertensive effect of roselle (Hibiscus sabdariffa) calyx infusion in spontaneously hypertensive rats and a comparison of its toxicity with that in Wistar rats. Cell Biochem Funct. 1999;17(3):199-206.
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.