Verlaag je bloeddruk op natuurlijke wijze met Hibiscus

Verlaag je bloeddruk op natuurlijke wijze met Hibiscus Hibiscusthee is in diverse landen een veel gedronken verfrissend drankje. Maar behalve dat het lekker is, heeft onderzoek aangetoond dat het in veel gevallen ook een bloeddrukverlagende werking heeft. Daarnaast heeft Hibiscus, in tegenstelling tot bloeddrukverlagende medicijnen, nauwelijks tot geen bijwerkingen.

Traditioneel gebruik

Hibiscus wordt al eeuwen gebruikt in de traditionele geneeskunde. Het bevat veel vitamine C en staat bekend om zijn vochtafdrijvende eigenschappen. Daarnaast wordt hibiscus ook gebruikt om een normale lichaamstemperatuur te behouden, de gezondheid van het hart te verbeteren en om een goede bloedsomloop te bevorderen.

Onderzoek

In 1996 hebben onderzoekers uit Nigeria deze oude wijsheden bevestigd, door aan te tonen dat de Hibiscusbloemen de bloeddruk van proefdieren verlaagde. Kort daarna hebben onderzoeker in Iran dezelfde resultaten verkregen bij mensen. Nadat ze de bloeddruk hadden gemeten van 54 volwassenen met hypertensie, gaven de onderzoekers de proefpersonen of 300 ml zwarte thee, of 300 ml Hibiscusthee. De gemiddelde bloeddruk daalde licht in de zwarte theegroep, maar daalde met maar liefst 10 procent in de Hibiscusgroep.

Daarna hebben meerdere onderzoeken dezelfde effecten bevestigd. Een onderzoek van de American Heart Association uit 2008 laat zien dat thee gemaakt van Hibiscusbloemen de bloeddruk verlaagde van een groep mensen die een licht verhoogde bloeddruk hadden. Het drinken van drie koppen thee per dag had een gemiddelde verlaging van 8.1 mmHg van de systolische bloeddruk (bovendruk) tot gevolg. Dit vergeleken met een verlaging van slechts 1.3 mmHg bij de proefpersonen die een placebodrank kregen. Proefpersonen met een hoge bloeddruk (129 of hoger) hadden een nog sterkere reactie op de thee: hun systolische bloeddruk werd verlaagd met gemiddeld 13.2 mmHg.

Vergelijking met bloeddrukmedicatie

In 2010 gaven Mexicaanse wetenschappers 75 volwassenen met hypertensie of Captopril (25 milligram, twee keer per dag) of Hibiscusthee, gemaakt van gedroogde bloemen en water. Na vier weken had de thee net zo goed gewerkt als de medicatie. Beide groepen lieten een verlaging in de bloeddruk zien van 11 procent.

In een nieuw onderzoek in 2010 gaven dezelfde Mexicaanse wetenschappers 193 mensen Lisinopril (10 milligram per dag) of Hibiscus (250 milligram, als capsule). Na vier weken had het kruid bijna net zo goed gewerkt als het medicijn: de bloeddruk was bij de mensen die het medicijn hadden gekregen met 15 procent gedaald, en bij de mensen die de Hibiscuscapsules hadden geslikt met 12 procent (Journal of Ethnopharmacology, Jan. 8, 2010).

Gebruik

Het Mexicaanse onderzoek, waarbij de wetenschappers de thee vergeleken met de bloeddrukmedicijnen, werd gedaan met een thee gezet van 10 gram gedroogde Hibiscusbloemen op een halve liter water (dagelijks). Kook het water en giet het over de gedroogde bloemen en laat ongeveer 10-15 minuten trekken. Daarna kan men naar behoefte wat citroensap en/of zoetstof toevoegen. De drank kan zowel warm als koud gedronken worden.

Waarschuwing

Iedereen die bloeddrukverlagende medicatie gebruikt, dient eerst een arts te raadplegen voordat men natuurlijke bloeddrukverlagers gebruikt.
© 2014 - 2024 Winterfair, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Hoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk verlagen dat kan door je eetgewoonten aan te passen. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kun je d…
Hoge bloeddruk, olijfblad en hibiscusHoge bloeddruk? Te hoog cholesterol? Naast een gezonde voeding en een bewegende leefstijl kunnen ook geneeskrachtige pla…
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…

VoetreflextherapieVoetreflextherapieVoetreflex is al eeuwenoud, afkomstig uit het en het valt zelfs binnen het vergoedingensysteem van de zorgverzekeraars (…
Wat is thalassotherapie?Wat is thalassotherapie?Thalassotherapie is in opkomst, maar we moeten er nog vaak voor naar het buitenlandů en dan ook nog eens naar de kustgeb…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hibiscus
  • http://www.naturalnews.com/hibiscus.html
Winterfair (4 artikelen)
Laatste update: 10-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.