Veel zon en voldoende vitamine D3 en K2 bij botontkalking

Veel zon en voldoende vitamine D3 en K2 bij botontkalking In ons land kampen veel mensen botproblemen door osteoporose. Het aandeel personen dat ervan last heeft of zal krijgen neemt met de jaren nog gestaag toe. Het RIVM verwacht dat er tot 2025 een groei wordt doorgezet van 50%, waardoor tegen die tijd circa 1,2 miljoen mensen wegens botontkalking problemen hebben. Dit heeft te maken met de vergrijzing van de bevolking, verkeerde voeding in combinatie met een toenemende gevoeligheid voor de aandoening. Vaak wordt het pas te laat ontdekt, waarna een voorzichtige periode van herstel volgt. Welke vitaminen en hormonen hebben invloed op de ontwikkeling van osteoporose?

Vitamine D3 en K2 bij botontkalking


Invloed op parathormoon bijschildklier

Zit er relatief voldoende D vitamine in het bloed dan zorgt de bijschildklier ervoor dat er minder tot geen parathormoon wordt aangemaakt. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de uitwisselsnelheid van calcium uit het bot en hoe effectief met calcium wordt omgegaan. Indien er relatief weinig vitamine aanwezig is dan bestaat de kans dat er versneld botontkalking ontstaat. Indien de persoon weinig van de vitamine krijgt via voedsel of de huid kan er een proces in gang worden gezet, waarbij calcium uit het eigen skelet wordt gehaald. Stoot men zich per ongeluk ongelukkig dan kan het veel schade veroorzaken.

Combinatie met schildklierproblemen

Veel mensen hebben een trage schildklier, waardoor de stofwisseling wordt beïnvloed. Het kan een reeks aan klachten geven, omdat er een ontregelde T3 en T4 hormoonspiegel aanwezig is. Bijkomstigheid is eveneens dat het hormoon calcitonine in verminderde mate wordt aangemaakt. Het hormoon is de tegenhanger van de eerder genoemde parathormoon. Meer calcitonine in het bloed zorgt ervoor dat de aanmaak van parathormoon wordt beperkt, waardoor de botstructuur intact wordt gehouden. Diegene met schildklierproblemen hebben sneller kans op minder goede ontwikkeling of afbraak van botten, waardoor breuken bij vallen of stoten eenvoudig kunnen voordoen.

In de overgang en vitamine K2

Naar aanleiding van een baanbrekend driejarig onderzoek zijn begin 2013 de resultaten bekend geworden aangaande de inname van vitamine K2 oftewel menaquinone-7 bij botontkalking. Het heeft de primaire taak om het parathormoon tegen te werken door osteocalcine te activeren. Het vormt een biochemisch signaal voor de aanmaak van bot. Dit is dus het tegenovergestelde van osteoporose. Zeker bij vrouwen in de overgang, waarbij een hormonale onbalans kan leiden tot versnelde afbraak van calcium is de inname van vitamine D met K2 noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat de botten sterk blijven, waarbij het botaandeel kan toenemen of stabiel blijft.

Voorzichtigheid, beweging en sterke spieren

Bij personen met osteoporose wordt het pas herkend als er reeds sprake is van een botbreuk. Er is een verminderde botconcentratie aanwezig door onttrekking van calcium aan bot. Uiteraard moet de botbreuk herstellen, waarnaast men voorzichtig moet zijn. Drempels, dorpels etcetera moeten worden verwijderd om struikelgevaar te verminderen. Daarnaast is het verstandig om het lichaam aan te sterken. Sterke spieren vormen eveneens een buffer voor de botten, waarnaast geregelde beweging ook bot-aanmaak kan stimuleren. Wat kun je verder doen?

Invloed van de zon via de huid

Door buitenshuis meer te bewegen ontvang je relatief meer UV straling van de zon. Normaal wordt die straling door verkleuring van het pigment opgevangen, waardoor je een kleurtje krijgt. Daarnaast wordt aanvullend vitamine D aangemaakt, welke de basis vormt van bot-aanmaak doordat parathormoon aanmaak wordt verminderd. Ga dus vaker buiten lopen om je spieren te trainen en om de aanmaak van vitamine D te bevorderen. Het zorgt ervoor dat je lichaam aansterkt, zijnde zowel de spieren en botten.

Vitamine D en K2 inname tegen botontkalking

Naast voldoende zon kun je de vitamines ook extra innemen. Standaard zit er voldoende vitamine D in alle voedingsmiddelen. Indien je reeds osteoporose hebt is het noodzakelijk om aanvullende vitamine D supplementen in te nemen. Het vitamine K2 wordt in hoge concentraties gevonden in het Japanse voedsel gekookte Natto. Daarnaast zit het in ganzenlever en harde pittige kaas. Neem aanvullend K2 supplementen in om de aanmaak van de botstructuur te bevorderen.

Volg altijd de adviezen van de behandelend arts op, zodat je optimaal werkt aan een sterk lichaam door bot-aanmaak te bevorderen. Heb je geen last van botontkalking dan moet je het K2 vitamine in normale hoeveelheden innemen. Het kan toxisch werken als je het in verhoogde mate binnenkrijgt.

Lees verder

© 2013 - 2025 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calcitonine: invloed op nagel-, haar-, botsterkte en kankerCalcitonine: invloed op nagel-, haar-, botsterkte en kankerDoor de schildklier worden belangrijke stofwisselingshormonen afgeven, als ook calcitonine. Een tekort aan calcitonine k…
Hormoonstelsel onder de loep – de bijschildklierenHormoonstelsel onder de loep – de bijschildklierenDe bijschildklieren zijn zeer klein, maar de invloed ervan op het lichaam is enorm. Deze orgaantjes wegen nog geen 2 gra…
Hoog zuurgehalte speelt botontkalking in de kaart. De tips!Hoog zuurgehalte speelt botontkalking in de kaart. De tips!Bij het ouder worden stijgt het aandeel ongewenste zuren in het lichaam, waardoor vele aandoeningen kunnen worden veroor…
Osteoporose, wat is het en wat doe je er tegen?Osteoporose, wat is het en wat doe je er tegen?Osteoporose of botontkalking heb je vaak zonder dat je het zelf weet.. Veelal heb je er geen klachten van, pas als je ee…

Likdoorns of eeltknobbels aan de voeten behandelenLikdoorns of eeltknobbels aan de voeten behandelenLikdoorns of ook wel bekend als eeltknobbels zijn verdikte harde dode huidlagen. Je huid vormt deze pijnlijke knobbels o…
Hibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddrukHibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddrukHibiscus sabdariffa (roselle, rode zuring, Jamaicazuring) is een eenjarige plant die ongeveer twee meter hoog kan worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Melodi2, Rgbstock
  • http://www.osteoporoseplein.nl/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K#Vitamin_K2_.28MK-4.29_and_bone_health
  • http://www.osteoporoseplein.nl/news/displaynewsitem.asp?SEARCH=&PAGE=1&NEWSID=%7B972BD565-099D-4F4E-B33A-BFA5B02ACABE%7D
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Osteocalcin
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Calcitonine
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.