Vitamine K noodzakelijk bij baby’s, darmziekten en ouderen

Vitamine K noodzakelijk bij baby’s, darmziekten en ouderen Voldoende vitaminen innemen zorgt ervoor dat veel processen in het lichaam optimaal worden ondersteund en gestimuleerd. Het zorgt ervoor dat vele klachten en onverklaarbare aandoeningen niet voorkomen. Denk aan de functie van bloedstolling en de instandhouding van botten. Wat voor invloed heeft vitamine K1 en K2 op het lichaam en waarom is de inname voor pasgeborene, ouderen en patiënten met een darmziekte noodzakelijk?

Vitamine K1 en K2


Twee verschillende vitaminen

Voor een goede ontwikkeling van de baby is gezonde voeding met de juiste vitamine-samenstelling noodzakelijk. Binnen de groep K vitaminen vallen twee soorten te onderscheiden namelijk K1 en K2 en zijn belangrijk voor het groeiende kind. Wat voor functies hebben deze vitaminen in het lichaam?

Vitamine K1

Fytomenadion (K1) is noodzakelijk voor een goede bloedstolling. Het zorgt ervoor dat de bloedplaatjes beter aan elkaar hechten, zodat een bloeding snel kan stoppen. Een tekort kan leiden tot langdurige inwendige bloedingen.

Vitamine K2

Menaquinon (K2) is verantwoordelijk voor de aanmaak van botten door het parathormoon uit te schakelen, zodat osteocalcine wordt gestimuleerd. Dit is verwant aan het hormoon calcitonine en is een lichaamssignaal, waarmee juist bot-aanmaak wordt bevorderd.

Waar wordt vitamine K aangemaakt?

Er zijn twee belangrijke bronnen voor deze vitamine. Enerzijds kan het via voeding worden ingenomen, waarbij standaard voedsel praktisch altijd voldoende vitamine bevat voor het volwassen lichaam (MK-4 K2 vitamine). Anderzijds wordt het door bacteriën aangemaakt (MK-7 K2 vitamine). Omdat in de darmen de grootste concentratie aan bacteriën voorkomt, vormt het de grootste aanmaakplek van deze essentiële vitaminen. Bij de pasgeboren baby duurt het circa drie maanden voordat de darmflora volledig op gang is gekomen, waardoor het via die weg nog geen vitaminen kan aanmaken.

Borstvoeding versus de fles krijgen

Omdat bacteriën nog niet in de darmen aanwezig zijn, worden K vitaminen nog niet aangemaakt. Bij de baby kan dus een tekort ontstaan. Een tekort ontstaat snel als het kind borstvoeding krijgt, waardoor bloedingen zoals een hersenbloeding kunnen worden veroorzaakt. Het is dus noodzaak om aanvullend K-vitaminen in te nemen. Dit kan door aanvullende voeding te geven. Geef je echter melk via de fles dan is er standaard de benodigde hoeveelheid vitamine reeds aan toegevoegd, waardoor het opgroeiende kind voldoende vitaminen binnenkrijgt om de bloedstolling te ondersteunen.

Darmziekten zoals Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking, waarbij slijmvliezen zijn aangetast en zweren van keel tot rectum in het verteringskanaal kunnen voorkomen. Het betekent dat voedingsstoffen minder effectief kunnen worden opgenomen. Bacteriën kunnen minder effectief floreren en maken daardoor minder vitaminen aan. Ook omdat er sprake is van bloedende zweren dient de bloedstolling te worden geactiveerd door voldoende vitamine K1 binnen te krijgen. Het is noodzakelijk dat de persoon aanvullende vitamine supplementen inneemt om kwalijke aandoeningen te voorkomen.

Een verzuurd lichaam

Nadat de persoon het veertigste levensjaar is gepasseerd daalt het aandeel natriumbicarbonaat, waardoor zuur minder effectief wordt afgevoerd. Heeft men een gespannen lichaam door werkdruk, angsten of stress dan ontstaat er een zuuropbouw, waardoor pijnen en krampen kunnen ontstaan. Daarnaast onttrekt zuur calcium aan het skelet, waardoor osteoporose in de kaart wordt gespeeld. Het is noodzaak om effectief zuren af te voeren (drink berkenblad- of brandnetelthee) en botgroei stimulerende vitaminen in te nemen. Denk aan voldoende zuivel in combinatie met vitamine D3 en K2. Wat houdt de MK-7 suppletie in?

Botontkalking tegengaan: MK-7 suppletie

Een variant op vitamine K2 betreffen de MK-7 supplementen. Binnen een nieuw onderzoek naar osteoporose bij vrouwen in de overgang is gebleken dat een combinatie van D3 vitamine met de MK-7 K2 vitamine variant een zeer gunstige werking heeft op de instandhouding van de botten. Er wordt namelijk een signaal aan het lichaam gegeven, waardoor juist de bouw van botten met dichte structuur wordt gestimuleerd. Dat houdt in dat de suppletie geschikt is voor iedereen met aanleg voor botontkalking. Neem voldoende vitamine K2 in zodat je skelet sterk is en blijft. Uiteraard moet je het combineren met voldoende aanvoer van calcium waarnaast je ervoor moet zorgen dat voldoende zuren worden afgevoerd.

Volg bij het hebben van botontkalking altijd de adviezen van de behandelend arts zodat de botstructuur optimaal intact wordt gehouden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekorten aan vitamine KTekorten aan vitamine KVitamine K is een in vetoplosbare vitamine en wordt derhalve in vet opgeslagen. Deze vitamine is nog niet zo bekend. Dat…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Vitamine K/FytomenadionVitamine K/FytomenadionVitamines zijn belangrijk. Bij voorkeur krijgen we voldoende vitamines binnen via ons voedsel. Maar in de praktijk valt…
Voel je goed met voldoende vitamine DVoel je goed met voldoende vitamine DVitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Ook voel je je beter met voldoende vitamine D in je lijf. De bela…

Overgevoeligheid voor etenOvergevoeligheid voor etenJe zult het maar hebben… overgevoelig zijn voor voedingsmiddelen die er voor moeten zorgen dat je blijft leven. Misschie…
Geïrriteerde ogen: wat kun je hieraan doenGeïrriteerde ogen: wat kun je hieraan doenAls je ogen geïrriteerd zijn, komt dat omdat hele kleine bloedvaatjes in het oogwit uitzetten. Vaak voel je het ook jeuk…
Bronnen en referenties
  • http://www.springfieldnutra.com/newsitem.php?id=123
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-k.aspx
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Fytomenadion.aspx?mId=10704&rId=1265
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parathormoon
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.