Vitamine K/Fytomenadion

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die vooral van invloed is op de bloedstolling en er is een vermoeden dat vitamine K een rol speelt in de botten, en dan vooral i.v.m. osteoporose.
Wat betreft de bloedstolling is dit belangrijk voor mensen die bloedverdunners gebruiken. Want vitamine K werkt dus juist om de bloedstolling te stimuleren terwijl deze mensen juist medicijnen gebruiken om de stolling te verminderen. Dit zou elkaar dus kunnen tegenwerken wanneer de persoon heel veel vitamine K uit voeding binnen zou krijgen.
Een tekort.
Een tekort aan vitamine K komt niet snel voor. Het zou eventueel voor kunnen komen wanneer je helemaal nooit of zelden groenten eet, want ook al is vitamine K een ‘in vet oplosbare’ vitaminesoort, het lichaam raakt zonder voldoende inname al snel uitgeput. In ieder geval zou een tekort kunnen resulteren in een verminderde bloedstolling.Ook een tekort zou kunnen ontstaan na een veelvuldig en/of langdurig gebruik van antibiotica of wanneer er sprake is van chronische diarree. Antibiotica kunnen de darmbacteriën namelijk vernietigen waardoor er onvoldoende vitamine K wordt aangemaakt.
Extra vitamine K voor zuigelingen.
Tot ongeveer zo’n 3 maanden na de geboorte hebben zuigelingen die borstvoeding krijgen een extra aanvulling van ongeveer 25 mcg vitamine K nodig. Dit komt omdat er tot die tijd nog niet voldoende darmbacteriën in de darm zijn. Ook in borstvoeding zit geen vitamine K en daarom is dan ook een extra aanvulling nodig. Aan zuigelingenvoeding (flesvoeding) is wel vitamine K toegevoegd dus baby’s die flessenvoeding krijgen hebben geen aanvulling meer nodig.Bronnen van vitamine K zijn:
Vitamine K komt van nature vooral voor in plantaardig voedsel zoals bladgroenten maar ook het lichaam zelf maakt vitamine K aan. Ook is er d de aanvullende vitamine K (supplement) dat het lichaam kan omzetten in actieve vitamine K.Natuurlijke voedingsbronnen zijn:
Bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, erwten, volkoren producten, raapzaadolie, mager vlees, yoghurt, alfalfa, eierdooiers, saffloerolie, sojaolie, visleverolie, waterkers, peterselie, olijfolie en kelp.