Vitamine K/Fytomenadion

Vitamine K/Fytomenadion Vitamines zijn belangrijk. Bij voorkeur krijgen we voldoende vitamines binnen via ons voedsel. Maar in de praktijk valt dat nog wel eens tegen, en daarom is het soms wenselijk om extra vitamines te nemen in de vorm van supplementen. Over vitamine K hoor je eigenlijk nooit zo veel praten in de wandelgangen maar ook vitamine K is een belangrijke essentiële vitaminesoort. Laten we eens verder kijken waarvoor vitamine K dient. Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die vooral van invloed is op de bloedstolling en er is een vermoeden dat vitamine K een rol speelt in de botten, en dan vooral i.v.m. osteoporose.
Wat betreft de bloedstolling is dit belangrijk voor mensen die bloedverdunners gebruiken. Want vitamine K werkt dus juist om de bloedstolling te stimuleren terwijl deze mensen juist medicijnen gebruiken om de stolling te verminderen. Dit zou elkaar dus kunnen tegenwerken wanneer de persoon heel veel vitamine K uit voeding binnen zou krijgen.

Een tekort.

Een tekort aan vitamine K komt niet snel voor. Het zou eventueel voor kunnen komen wanneer je helemaal nooit of zelden groenten eet, want ook al is vitamine K een ‘in vet oplosbare’ vitaminesoort, het lichaam raakt zonder voldoende inname al snel uitgeput. In ieder geval zou een tekort kunnen resulteren in een verminderde bloedstolling.
Ook een tekort zou kunnen ontstaan na een veelvuldig en/of langdurig gebruik van antibiotica of wanneer er sprake is van chronische diarree. Antibiotica kunnen de darmbacteriën namelijk vernietigen waardoor er onvoldoende vitamine K wordt aangemaakt.

Extra vitamine K voor zuigelingen.

Tot ongeveer zo’n 3 maanden na de geboorte hebben zuigelingen die borstvoeding krijgen een extra aanvulling van ongeveer 25 mcg vitamine K nodig. Dit komt omdat er tot die tijd nog niet voldoende darmbacteriën in de darm zijn. Ook in borstvoeding zit geen vitamine K en daarom is dan ook een extra aanvulling nodig. Aan zuigelingenvoeding (flesvoeding) is wel vitamine K toegevoegd dus baby’s die flessenvoeding krijgen hebben geen aanvulling meer nodig.

Bronnen van vitamine K zijn:

Vitamine K komt van nature vooral voor in plantaardig voedsel zoals bladgroenten maar ook het lichaam zelf maakt vitamine K aan. Ook is er d de aanvullende vitamine K (supplement) dat het lichaam kan omzetten in actieve vitamine K.

Natuurlijke voedingsbronnen zijn:

Bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, erwten, volkoren producten, raapzaadolie, mager vlees, yoghurt, alfalfa, eierdooiers, saffloerolie, sojaolie, visleverolie, waterkers, peterselie, olijfolie en kelp.

ADH

Een algemene dagelijkse hoeveelheid bestaat niet bij ons in Nederland. Maar in Amerika wordt een ADH aangehouden van 20-120 mcg per dag.

Een teveel.

Een teveel aan vitamine K is iets dat eigenlijk nooit voor komt dus er zijn ook geen nadelige effecten bekend bij een hoge inname in de vorm van voedsel of qua supplementen.

Lees verder

© 2010 - 2020 Yoan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Tekorten aan vitamine KTekorten aan vitamine KVitamine K is een in vetoplosbare vitamine en wordt derhalve in vet opgeslagen. Deze vitamine is nog niet zo bekend. Dat…
Wat is vitamine K en waarom hebben we het nodigWat is vitamine K en waarom hebben we het nodigVitamine K is een van de dertien vitamines die we kennen en is voornamelijk bekend vanwege zijn functie voor de bloedsto…
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Vitamines en mineralen; Vitamine KVitamines en mineralen; Vitamine KDe belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. Baby’s krijgen de eerste drie maanden vitamine K, daarna is…

Rode rijst, cholesterolverlager uit de natuurRode rijst, cholesterolverlager uit de natuurWe worden er dagelijks op gewe­zen dat we onze cholesterolspiegel niet te hoog mogen laten oplopen. Hierbij krijgt deze…
Het nut van functionele voedingEen zeer groot deel van de voedingsmiddelen die we in de supermarkt vinden horen thuis in de groep ‘functionele voeding’…

Reageer op het artikel "Vitamine K/Fytomenadion"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Yoan
Gepubliceerd: 26-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Vitamines
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!