Vitamine D belangrijk voor iedereen

Vitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij vitamine D. In dit stukje leest u meer over het waarom en wanneer vitamine D. Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Vitamine D halen wij uit ons eten en is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken.

Vitamine D (cholecalciferol)

Vitamine D is nodig, zodat de opname van calcium uit de moedermelk wordt bevorderd. Hierdoor groeien de botten goed en worden ze sterk. Vitamine D wordt in ons lichaam onder de huid aangemaakt door het zonlicht. De meeste mensen halen voldoende vitamine D uit hun eten. Mensen die veel binnen zijn, bijvoorbeeld nachtwerkers, en mensen die een donkere huidskleur hebben, lopen kans op een tekort aan vitamine D. Deze wordt geadviseerd extra vitamine D in te nemen. Ook zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven wordt aangeraden extra vitamine D in te nemen. Voor vrouwen boven de 50 jaar en mannen vanaf 60 jaar geld ook extra vitamine D.

Wanneer geef of neem je vitamine D

Vitamine D geef je vanaf de 14 e dag na de geboorte van je kind. Deze vitamine geef je iedere dag in druppelvorm tot en met het tweede jaar. Na het tweede jaar geef of neem je vitamine D in vaste vorm en alleen als de R in de maand is, bijvoorbeeld apRil.

In welk eten zit vitamine D

Uit onder andere welke voeding halen wij vitamine D.
  • margarine/halvarine
  • bak- en braadproducten waaraan vitamine D is toegevoegd
  • ongezouten boter
  • volle melk
  • paling
  • makreel
  • zalmmoot
  • rundertartaar
  • varkensfilet

Tekort aan vitamine D

Bij kinderen met een tekort aan vitamine D kan rachitis (Engelse ziekte) worden veroorzaakt. Bij volwassenen en ouderen kan op zeker moment botontkalking (osteoporose) ontstaan.

Te hoge dosis vitamine D

Het regelmatig innemen van een hoge dosis vitamine D kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Verder veroorzaakt een hoge dosis vitamine D misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. De nadelige effecten als gevolg van hoge doseringen aan vitamine D zijn echter zeer zeldzaam.
© 2008 - 2025 Nannie78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voel je goed met voldoende vitamine DVoel je goed met voldoende vitamine DVitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Ook voel je je beter met voldoende vitamine D in je lijf. De bela…
Vitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij onder andere de calciumstofwisseling en botvorming. Vitami…
Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Vitamines zijn erg gezond en natuurlijk zijn de meeste wel bekend, maar het blijft altijd denken waar het in zit en waar…
Tekorten aan vitamine KTekorten aan vitamine KVitamine K is een in vetoplosbare vitamine en wordt derhalve in vet opgeslagen. Deze vitamine is nog niet zo bekend. Dat…

Metabolisme versnellen, de beste afvaltip!Iedereen zou wel slank willen zijn, sommige slechts voor het uiterlijk, en anderen omdat het noodzakelijk is voor de gez…
Salie en je gezondheidSalie is een erg geneeskrachtig kruid die u gewoon thuis kunt laten bloeien. De naam Salva (botanische naam) komt van he…
Nannie78 (33 artikelen)
Laatste update: 04-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.