Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?

Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in? Vitamines zijn erg gezond en natuurlijk zijn de meeste wel bekend, maar het blijft altijd denken waar het in zit en waar het goed voor is. Lees snel verder en je zult er al snel meer over weten.

Vitamine A (retinol)

Vitamine A is belangrijk voor je weerstand en ogen. Het is ook goed voor je huid en tandvlees. Vitamine A zit in lever, vis en boter. In Nederland wordt vitamine A ook toegevoegd aan boter, margarine en bak- en braadproducten.

Vitamine B1 (thiamine)

Vitamine B1 verbrandt koolhydraten en geeft je daardoor energie. Het zit in varkensvlees en in graanproducten.

Vitamine B2 (riboflavine)

Vitamine B2 zet vetten, eiwitten en koolhydraten om in energie. Het maakt rode bloedcellen aan en zorgt voor de productie van antilichamen. Je krijgt van vitamine B2 ook mooie, stevige nagels, gezond haar en een mooie huid. Vitamine B2 zit in lever, gist, melkproducten, asperges, brocolli en spinazie.

Vitamine B3 (nicotinezuur)

Vitamine B3 zit in alle lichaamscellen en bouwt spieren, huid, zenuwen en DNA op. Zonder vitamine B3 is geen goede stofwisseling mogelijk. Het zit in kip, wild, vis, paddenstoelen, melkproducten, eieren, dadels, gedroogde abrikozen en koffie.

Vitamine B5

Vitamine B5 breekt eiwitten, vetten en koolhydraten af. Ook vormt het een aantal hormonen. Vitamine B5 zit in vlees, vis, eieren, aardappelen, melkproducten, gist, groenten en fruit.

Vitamine B6 (pyridoxine)

Vitamine B6 is essentieel voor de weerstand en de spijsvertering. Het vormt goede rode bloedcellen en zorg voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en in peulvruchten.

Vitamine B8 (biontine)

Vitamine B8 breekt koolhydraten, vetten en eiwitten af en het bouwt deze ook weer op. Het zit in eieren, melk, sojaproducten, pinda's en noten.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Vitamine B11 vormt roze bloedcellen en DNA. Foliumzuur verlaagt ook de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Het wordt daarom veel aangeraden voor zwangere vrouwen. Vitamine B11 zit in groene groenten, fruit en volkoren producten.

Vitamine B12

Vitamine B12 werkt samen met vitamine B11. Het verbetert je geheugen en concentratie. Het vormt ook rode bloedcellen en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit in vlees en zuivel.

Vitamine C

Vitamine C neemt ijzer op. Dit zorgt voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Ook beschermt het je lichaam tegen vrije radicalen en zorgt ook voor de vermindering van het huidverouderingsproces. Vitamine C zit in groenten, fruit en aardappelen.

Vitamine D

Vitamine D neemt calcium op. Dit mineraal zorgt voor sterke botten en tanden. Het zorgt voor een goede weerstand en ook voor een goede werking van je spieren. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt en je doet het ook deels op via zonlicht. Vitamine D zit in dierlijke producten, al is dat niet voldoende, daarom wordt het in Nederland toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Vitamine E

Vitamine E maakt rode bloedcellen aan en zorgt voor een sterkt en elastisch spierweefsel. Het is een antioxidant, dat betekend dat het je cellen beschermt tegen bacteriën en virussen. Vitamine E zit in groenten, noten , zaden, groenten en fruit.

Vitamine K

Vitamine K stolt bloed en wordt door de bacteriën in de dikke darm aangemaakt. Vooral jonge vrouwen hebben baat bij het slikken van vitamine K, na de overgang zorgt dit namelijk voor gezonde botten. Vitamine K zit in bladgroenten, melkproducten, vlees, eieren, granen, groenten en fruit.
© 2011 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Vitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. “Vita” betekent letterlijk “leven”. Vi…
Met vitamines B minder longkankerOnderzoek door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft uitgewezen dat mensen met veel vitamine B6 in het bloed mogelijk…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…

Suiker: de stille sluipmoordenaarSuiker: de stille sluipmoordenaarSuiker is slecht voor de mens. Niet alleen omdat je dik wordt van suiker, maar ook omdat het goede stoffen afbreekt. Min…
Welke vitaminen zitten in welke voedingsmiddelen?Voldoende vitaminen in je lichaam binnenkrijgen is van levensbelang. Je krijgt ze binnen door gezond en gevarieerd te et…
Bronnen en referenties
  • Voedingscentrum
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.