Vitamine | Functie | Bron |
A | Weerstand, groei, huid, haar, tandvlees, gezichtsvermogen | Vis, lever, melkproducten (vla, yoghurt), halvarine, margarine |
B1 | Energie (verbranding van koolhydraten), werking hart- en zenuwstelsel | Varkensvlees, graanproducten, peulvruchten, aardappelen |
B2 | Spijsvertering, huid, haar | Melkproducten, graanproducten, vlees, groente, fruit |
B3 | Haalt energie uit suiker, vet en eiwit, werking zenuwstelsel | Vlees, vis, noten, graanproducten, groente, fruit |
B5 | Afbreken van eiwitten, koolhydraten, vetten; aanmaak van anti-stresshormonen en afweerstoffen | Bijna alle voedingsmiddelen |
B6 | Spijsvertering, weerstand, aanmaak rode bloedcellen, werking zenuwstelsel, houdt geslachtshormonen in evenwicht | Vlees, vis, ei, peulvruchten, aardappels, volkoren producten |
Biotine | Huid, haar, aanmaak vetzuren | Eieren, melk, soja, noten, chocolade, bloemkool |
Foliumzuur | Aanmaak bloed en DNA-materiaal, bescherming tegen hart- en vaatziekten | Groene groenten, fruit, volkoren producten |
B12 | Aanmaak rode bloedcellen, werking zenuwstelsel | Alleen dierlijke voedingsmiddelen, dus vlees en zuivel |
C | Weerstand, tanden, botten, bloedvaten, vertraging verouderingsproces | Sinaasappels, kiwi’s, groente, aardappels |
D | Botten, tegengaan van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten | Dierlijke voedingsmiddelen, vooral vette vissoorten |
E | Huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen, hart, voorkomen hart- en vaatziekten | Plantaardige olie, noten, graanproducten, muesli, sesamzaad |
K | Bloedstolling | Broccoli, spinazie |