Welke vitaminen zitten in welke voedingsmiddelen?

Voldoende vitaminen in je lichaam binnenkrijgen is van levensbelang. Je krijgt ze binnen door gezond en gevarieerd te eten. In dit artikel een overzicht van de verschillende soorten vitaminen, welke functie in het lichaam ze stimuleren en via welke voedingsmiddelen je ze binnenkrijgt.

Vitaminen

Er zijn in totaal 13 soorten vitaminen bekend, namelijk vitamine A (retinol, bètacaroteen), B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B8 (biotine), B11 (foliumzuur), B12 (cobalamine), C (ascorbinezuur), D (cholecalciferol), E (tocoferol) en K (fylochinon). Vitamine B8 en B11 staan bijna uitsluitend bekend als biotine en foliumzuur, de benamingen B8 en B11 worden niet meer gebruikt.

De vitaminen A, D, E en K zijn vetoplosbaar en kunnen in het lichaam worden opgeslagen. De vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C zijn wateroplosbaar. Het lichaam kan die niet goed vasthouden, en moeten dus elke dag aangevuld worden.

De verschillende vitaminen hebben verschillende functies die belangrijk zijn voor de gezondheid. Die verschillende vitaminen zitten in verschillende voedingsmiddelen. Als er in een bepaald voedingsmiddel relatief veel van een bepaald vitamine zit (zoals vitamine C in sinaasappels) noem je dat een bron. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je van elke vitamine al genoeg binnen, en zijn er dus geen extra supplementen nodig.

Hieronder een overzicht van de verschillende vitaminen, welke functies in het lichaam ze stimuleren en in welke voedingsmiddelen ze zitten.

Overzicht vitaminen in voedingsmiddelen

VitamineFunctieBron
AWeerstand, groei, huid, haar, tandvlees, gezichtsvermogenVis, lever, melkproducten (vla, yoghurt), halvarine, margarine
B1Energie (verbranding van koolhydraten), werking hart- en zenuwstelsel Varkensvlees, graanproducten, peulvruchten, aardappelen
B2Spijsvertering, huid, haarMelkproducten, graanproducten, vlees, groente, fruit
B3Haalt energie uit suiker, vet en eiwit, werking zenuwstelselVlees, vis, noten, graanproducten, groente, fruit
B5Afbreken van eiwitten, koolhydraten, vetten; aanmaak van anti-stresshormonen en afweerstoffenBijna alle voedingsmiddelen
B6Spijsvertering, weerstand, aanmaak rode bloedcellen, werking zenuwstelsel, houdt geslachtshormonen in evenwichtVlees, vis, ei, peulvruchten, aardappels, volkoren producten
BiotineHuid, haar, aanmaak vetzurenEieren, melk, soja, noten, chocolade, bloemkool
FoliumzuurAanmaak bloed en DNA-materiaal, bescherming tegen hart- en vaatziektenGroene groenten, fruit, volkoren producten
B12Aanmaak rode bloedcellen, werking zenuwstelselAlleen dierlijke voedingsmiddelen, dus vlees en zuivel
CWeerstand, tanden, botten, bloedvaten, vertraging verouderingsprocesSinaasappels, kiwi’s, groente, aardappels
DBotten, tegengaan van kanker, diabetes en hart- en vaatziektenDierlijke voedingsmiddelen, vooral vette vissoorten
EHuid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen, hart, voorkomen hart- en vaatziektenPlantaardige olie, noten, graanproducten, muesli, sesamzaad
KBloedstollingBroccoli, spinazie
© 2011 - 2025 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsplein.nl
  • www.bodyconsult.nl
  • www.gezondheidsnet.nl