Welke vitaminen zitten in welke voedingsmiddelen?
Voldoende vitaminen in je lichaam binnenkrijgen is van levensbelang. Je krijgt ze binnen door gezond en gevarieerd te eten. In dit artikel een overzicht van de verschillende soorten vitaminen, welke functie in het lichaam ze stimuleren en via welke voedingsmiddelen je ze binnenkrijgt.Vitaminen
Er zijn in totaal 13 soorten vitaminen bekend, namelijk vitamine A (retinol, bètacaroteen), B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B8 (biotine), B11 (foliumzuur), B12 (cobalamine), C (ascorbinezuur), D (cholecalciferol), E (tocoferol) en K (fylochinon). Vitamine B8 en B11 staan bijna uitsluitend bekend als biotine en foliumzuur, de benamingen B8 en B11 worden niet meer gebruikt.De vitaminen A, D, E en K zijn vetoplosbaar en kunnen in het lichaam worden opgeslagen. De vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C zijn wateroplosbaar. Het lichaam kan die niet goed vasthouden, en moeten dus elke dag aangevuld worden.
De verschillende vitaminen hebben verschillende functies die belangrijk zijn voor de gezondheid. Die verschillende vitaminen zitten in verschillende voedingsmiddelen. Als er in een bepaald voedingsmiddel relatief veel van een bepaald vitamine zit (zoals vitamine C in sinaasappels) noem je dat een bron. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je van elke vitamine al genoeg binnen, en zijn er dus geen extra supplementen nodig.
Hieronder een overzicht van de verschillende vitaminen, welke functies in het lichaam ze stimuleren en in welke voedingsmiddelen ze zitten.
Overzicht vitaminen in voedingsmiddelen
Vitamine | Functie | Bron |
---|---|---|
A | Weerstand, groei, huid, haar, tandvlees, gezichtsvermogen | Vis, lever, melkproducten (vla, yoghurt), halvarine, margarine |
B1 | Energie (verbranding van koolhydraten), werking hart- en zenuwstelsel | Varkensvlees, graanproducten, peulvruchten, aardappelen |
B2 | Spijsvertering, huid, haar | Melkproducten, graanproducten, vlees, groente, fruit |
B3 | Haalt energie uit suiker, vet en eiwit, werking zenuwstelsel | Vlees, vis, noten, graanproducten, groente, fruit |
B5 | Afbreken van eiwitten, koolhydraten, vetten; aanmaak van anti-stresshormonen en afweerstoffen | Bijna alle voedingsmiddelen |
B6 | Spijsvertering, weerstand, aanmaak rode bloedcellen, werking zenuwstelsel, houdt geslachtshormonen in evenwicht | Vlees, vis, ei, peulvruchten, aardappels, volkoren producten |
Biotine | Huid, haar, aanmaak vetzuren | Eieren, melk, soja, noten, chocolade, bloemkool |
Foliumzuur | Aanmaak bloed en DNA-materiaal, bescherming tegen hart- en vaatziekten | Groene groenten, fruit, volkoren producten |
B12 | Aanmaak rode bloedcellen, werking zenuwstelsel | Alleen dierlijke voedingsmiddelen, dus vlees en zuivel |
C | Weerstand, tanden, botten, bloedvaten, vertraging verouderingsproces | Sinaasappels, kiwi’s, groente, aardappels |
D | Botten, tegengaan van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten | Dierlijke voedingsmiddelen, vooral vette vissoorten |
E | Huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen, hart, voorkomen hart- en vaatziekten | Plantaardige olie, noten, graanproducten, muesli, sesamzaad |
K | Bloedstolling | Broccoli, spinazie |