Raw food, gezond of ongezond?

In Nederland zien we dat veel mensen steeds meer bezig zijn met gezonder en bewuster leven. Veel producten zijn in een biovariant verkrijgbaar en de meeste supermarkten verkopen de zogenoemde superfoods. Ook raw food valt onder het gezonder en bewuster leven. Wat houdt deze term nou precies in en is het daarnaast wel gezond om raw food te eten?

Wat is raw food?

Raw food is simpel vertaald "rauw voedsel". Het voedsel wordt rauw gegeten en niet bereid door bijvoorbeeld verhitting. Dit zorgt ervoor dat de vitamines en enzymen volledig in takt blijven. Raw food wordt daarom ook wel ‘living food’ genoemd omdat de vitamines en enzymen niet gedood zijn door verhitting.

Wat is raw-foodisme?

Een persoon die alleen rauw voedsel eet doet aan 'raw-foodsime'. Deze persoon eet zijn voedsel zoals het uit de natuur is gekomen. Het wordt niet bereid of op een andere manier op smaak gebracht door toevoeging van andere voedingstoffen.

Is raw-foodisme gezond?

Het is nog niet helemaal duidelijk of het raw-foodisme echt gezond voor je is. Wetenschappers geven aan dat het strikt naleven van raw-foodisme zou kunnen leiden tot een tekort aan vitamine B12, ijzer en calcium. Deze voedingstoffen zitten met name in voedsel dat rauw niet gegeten wordt. Ook kan raw-foodisme de menstruatiecyclus verstoren, het kan leiden tot ondergewicht en zelfs het gebit kan beschadigen. Volledig raw-foodisme wordt daarom ook niet geadviseerd.

Wat is positief aan het eten van raw food?

Bij het bakken, roosteren en frituren van voedsel kunnen schadelijke stoffen vrijkomen, deze stoffen zouden kanker of andere ziektes kunnen veroorzaken. Door rauw te eten heb je deze bereidingsmethodes niet nodig en kunnen deze stoffen dus ook niet vrijkomen.

Bij verhitting boven de 40 graden Celsius worden sommige vitaminen en enzymen vernietigd. Wanneer je voedingsmiddelen rauw eet, blijven vitaminen en enzymen in takt. Hierdoor zullen ze hun functie bij onder andere de spijsvertering volledig behouden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gemiddeld 75% rauw eten een lagere cholesterolspiegel hebben.

Een plus punt waar niet snel aan gedacht wordt is een beter milieu. Raw food behoeft geen bereiding, hierdoor wordt er dus geen energie verbruikt, wat uiteraard bijdraagt aan een beter milieu.

Voorbeelden van raw foods

Het meest logische raw food is natuurlijk fruit. Alle soorten fruit kunnen rauw gegeten worden, maar er zijn ook veel groenten die rauw eigenlijk ook heel lekker zijn. Zo kun je bijvoorbeeld spinazie of boerenkool door je smoothie mengen, bietjes door een witlofsalade doen, paprika’s en wortels met een lekker sausje serveren of broccoli zo vers van het land eten. Daarnaast zijn superfoods ook erg in trek. Onder superfoods verstaan we de rauwe zaden en pitten uit de natuur, zoals bijvoorbeeld chiazaad, lijnzaad en hennepzaad. Deze zou je als toevoeging door je smoothie of yoghurt kunnen doen.

Conclusie

Al met al zijn er dus voor- en nadelen aan raw food en raw-foodisme. Het is een voedingswijze die vooral bekend staat om het behouden van vitaminen en mineralen in voedingsmiddelen. Deze voedingswijze is het best te combineren met een normaal voedingspatroon, om te voorkomen dat je bepaalde vitaminen en enzymen tekort komt die niet rauw voedsel aanwezig zijn.
© 2015 - 2024 Hutte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raw Food: Het eten van slechts rauw voedselRaw Food: Het eten van slechts rauw voedselHet scheen eventjes een trend te zijn: het eten van raw food, ook wel het 'raw-foodisme' genaamd. Veel sterren in Hollyw…
Het Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?mijn kijk opHet Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?Bij het Raw food dieet eet je alleen rauw voedsel. In Amerika is het een trend en in Nederland komen er steeds meer aanh…
Afvallen met Rauw VoedselAfvallen met Rauw VoedselAfvallen met rauw voedsel is een zeer gezonde manier om gewicht te verliezen. De enzymen in rauw voedsel zullen meer vet…
Rauw voedsel niet voordelig voor de hersenenRauw voedsel niet voordelig voor de hersenenBij tijd en wijle is er weer een nieuwe trend op het gebied van eten. Zo is het ook een tijd het rauwe voedsel, of raw-f…

Gezondheidsaspecten rond chocoladeGezondheidsaspecten rond chocoladeChocolade maakt een opmars in de wereld van de (gezonde) voeding. "Chocolade is helemaal niet zo slecht", horen we vaak.…
Zijn garnalen gezond?Zijn garnalen gezond?Zijn garnalen gezond? Ja, garnalen zijn erg gezond en hebben meerdere gezondheidsvoordelen voor uw lichaam, zo zijn garn…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Raw-foodisme
  • http://www.vetvrij.com/documentaire-rauw-eten.html
  • http://www.hetkanwel.net/2014/03/14/rauw-gekookt/
Hutte (15 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.