mijn kijk opHet Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?
Bij het Raw food dieet eet je alleen rauw voedsel. In Amerika is het een trend en in Nederland komen er steeds meer aanhangers van de Raw Food levensstijl. Deze mensen gaan er vanuit dat de mens heel vroeger ook moest leven van alleen rauw eten en dat de mens niet geëvalueerd is voor bewerkt voedsel. Wat houdt het Raw Food dieet nu precies in en is het wel zo gezond? Is het mogelijk om af te vallen bij een Raw Food dieet?
Het Raw Food dieet
Het Raw food dieet houdt in dat je alleen voedsel eet dat niet gekookt, gebakken of gebraden wordt. Bij iemand die 100% rauw eet, bestaan de maaltijden uit groente, fruit, zeewier, noten, wilde planten, granen, bonen en zaden. Sommigen eten daarnaast nog rauwe vis, rauw vlees, rauwe eieren of rauwe melk. Het eten mag niet verhit worden boven de 45 graden. Het wordt meer gezien als een levensovertuiging dan een dieet. Het wordt ook wel
crudivorisme genoemd. Men gaat er vanuit dat de mens niet is geëvolueerd en dat men in de oertijd ook het eten niet kookte en rauw at.
Gevolgen van verhitten
Aanhangers beweren dat het lichaam verzuurt als het geen rauw voedsel krijgt. Rauw voedsel reinigt het lichaam. Gekookt voedsel is giftig en verslavend en veroorzaakt chronische ziekten. Bij verhitten gaan vitaminen, mineralen en enzymen verloren. Bij bereiding van voedsel ontstaan volgens raw foodisten transvetten die cholesterol verhogend werken. Toch kun je niet alles onverhit eten zoals peulvruchten, bonen, rauw vlees en spruitjes omdat deze voedingsmiddelen anders giftig zijn.
Enzymen in je lichaam zorgen ervoor dat je voedsel kunt verteren. Door het eten van gekookt voedsel moet het lichaam harder werken om het te kunnen verteren.
Moet je vegetarisch zijn?
Raw foodisten zijn niet allemaal vegetarisch. Sommigen eten bijvoorbeeld rauwe kip, bepaalde vissoorten of filet américain. Rauwe kip is niet erg gezond om te eten vanwege de risico's op de salmonella bacterie. Met rauwe vis of vlees is het altijd erg oppassen dat je geen bacteriën oploopt waar je ziek van kunt worden. Groente is van nature niet bedoeld om rauw gegeten te worden en groente bevat van nature afweermiddelen. Rauwe groente bevat schimmels en bacteriën waarvan je ziek kunt worden.
Drinken
Aanhangers van raw food drinken geen koffie of zwarte thee. Kruidenthee mag wel gedronken worden. Alchohol wordt ook niet gedronken. Sommige raw foodisten drinken rode wijn omdat dit tijdens productie niet verhit wordt zoals bijvoorbeeld bier of sterke drank.
Voordelen van het raw food-dieet
Het dieet kan ervoor zorgen dat je meer energie krijgt en in een beter emotioneel evenwicht komt. Je kunt helderder denken en er zijn mensen die door het volgen van dit dieet hun depressie zijn kwijt geraakt. Er wordt gesuggereerd dat dit dieet kan bijdragen aan genezing van kanker, diabetes types 2, overgewicht en depressie. Er wordt in Amerika momenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan hiernaar. Door rauw te eten zal er sprake zijn van een gewichtsverlies, minder kans op hart- en vaatziekten en vaak wordt je huid ook beter. De maaltijden zijn altijd gemakkelijk te bereiden.
Nadelen van het raw food-dieet
Tegenhangers geven aan dat sinds wij eten koken dat onze levensverwachting wel een stuk langer is geworden. Plantaardig voedsel bevat geen vitamine B12 en wordt niet altijd even goed opgenomen in het lichaam. De kans bestaat dat je een tekort aan ijzer, calcium, proteïne, fosfor, zout en cholesterol krijgt. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het kanker zou genezen. Bij kinderen kan het dieet leiden tot een groeiachterstand en ontwikkelingsachterstand. Dit is aangetoond door Nederlands onderzoek. Verder kan het leiden tot: tanderosie, ondergewicht en het uitblijven van menstruatie.
Conclusie
Naar mijn mening is de mens het beste af met een gevarieerde voeding. Sommige voedingsmiddelen kunnen wij alleen eten als deze verhit worden. Het is wel aan te bevelen om een deel van het dieet rauw te eten zoals het eten van fruit en rauwe groente omdat dit bijdraagt aan een goede gezondheid. Hierdoor kan het lichaam gekookt voedsel beter verteren. Indien je kiest voor een plantaardig diëet is het aan te bevelen om een supplement voor vitamine B12 te nemen omdat deze alleen in dierlijke producten voorkomt.