Raw Food: Het eten van slechts rauw voedsel
Het scheen eventjes een trend te zijn: het eten van raw food, ook wel het 'raw-foodisme' genaamd. Veel sterren in Hollywood volgden het dieet. Raw-foodisme houdt in dat een persoon een dieet volgt door alleen rauw eten te nuttigen. De organische voedingsmiddelen mogen niet verhit en niet verwerkt worden volgens raw food-aanhangers, die zichzelf vaak ‘raw foodies’ noemen. Maar welke voor- en nadelen kleven er aan het eten van rauw voedsel?
Wat is raw-foodisme?
Het eten van rauw voedsel wordt
raw-foodisme of
crudivorisme genoemd. Dit rauwe voedsel noemen aanhangers van het raw-foodisme ook wel levend voedsel. Dit voedsel mag niet bewerkt en verhit worden. Alle vormen van verhitting en bewerking zijn niet toegestaan. Wanneer iemands voedsel voor 75 tot 100% uit
rauw voedsel bestaat wordt diegene beschouwd als een aanhanger van het raw-foodisme. Volgens deze mensen heeft het eten van organische, rauwe voedsel veel voordelen.
Soorten raw-foodsime
Er zijn drie hoofdsoorten van het raw-foodisme. Het
raw-veganisme, het
raw-vegetarisme en het
raw-vleesdieet.
Raw-veganisme
Het
raw-veganisme houdt in dat er alleen onverwerkte rauwe planten gegeten worden. Voedsel mag niet verhit worden boven 46 graden Celsius.
Raw-vegetarisme
Zoals de naam al zegt eten de aanhangers van het
raw-vegetarisme geen vlees en vis. Wel worden andere dierlijke producten toegestaan, zoals zuivel en eieren.
Raw-vleesdieet
Mensen die zich aan het
raw-vleesdieet houden eten eigenlijk alles wat volgens hen rauw gegeten kan worden. Dit kan vlees, vis, onverwerkte zuivel of soms zelfs oud of rottend voedsel zijn. Het voedsel wordt in zijn geheel niet verhit. Dit dieet kan gevaarlijk zijn vanwege de vele slechte bacteriën die zich in rauw vlees en andere rauwe producten van dit dieet bevinden.
Voordelen volgens raw-foodisme
Volgens de mensen die enkel
raw food eten heeft dit veel voordelen. Wanneer iemand niet rauw voedsel zou eten, zou het lichaam verzuurd raken. Hierdoor kunnen dan veel ziektes ontstaan. Het eten van rauw voedsel zou een slank lichaam bevorderen en chronische ziektes voorkomen of genezen. Gekookt voedsel zou slecht, giftig en verslavend zijn en juist chronische ziektes veroorzaken. Rauw voedsel bevat
enzymen en
microbacteriën die in verhit voedsel vernietigd zouden raken. Deze enzymen en microbacteriën komen de stofwisseling ten goede en helpen het immuumsysteem. Ook heeft rauw voedsel veel hogere voedingswaarde dan gekookte voedsel. Gekookt voedsel in olie zou veel
transvet veroorzaken, bovendien zal het cholesterolgehalte in het menselijk lichaam veel hoger worden. Nog veel meer voordelen van het rauwe voedsel worden door de raw food-aanhangers gepresenteerd.
Geschiedenis raw-foodisme
Het eten van alleen
raw food heeft zich ontwikkeld in het begin van de twintigste eeuw. Volgens de raw food-aanhangers had de
oermens zijn eten ook nooit gekookt, de mens was er dus op ingesteld enkel rauw voedsel te eten. Het menselijk lichaam heeft zich volgens hen niet aangepast aan het eten dat we in deze hedendaagse tijd nuttigen. Ze geloven dat in rauw voedsel enzymen bevinden die de stofwisseling op gang zou helpen. Pas aan het einde van de 20ste eeuw werd het raw food-fenomeen populairder. Er werden boeken over geschreven en sommige celebrity’s volgden het raw food-dieet. De filmmaker Jenna Norwood maakte in 2007 de documentaire
Supercharge Me! 30 Days Raw, waarin ze zich 30 dagen aan het raw food-dieet heeft gehouden.
Risico’s van het raw-foodisme
Vergiftiging
Veel voedingsmiddelen zijn
giftig wanneer ze niet verhit worden. Dit zijn bijvoorbeeld spruitjes, boekweit, aardappelen, peulvruchten, kidneybonen, pastinaken, rauw vlees en onverhitte melk. Ook rauwe eieren kunnen leidden tot een
voedselvergiftiging.
Lichaam
Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat raw-foodisme bepaalde slechte gevolgen kan hebben voor het lichaam. Zo zou er botontkalking (
osteoporose),
amenorroe (uitblijven van menstruatie) en
tanderosie kunnen ontstaan. Bij kinderen vormt een groeiachterstand een groot risico. Ook ondergewicht vormt een risico. Het lichaam krijgt bovendien sommige stoffen niet binnen. Het gebrek aan de vitamine B12 kan leidden tot een
vitamine B12-deficiëntie. Vaak komt er ook een calcium- en ijzergebrek voor in het lichaam van een raw-foodist.
Voordelen van het eten van rauw voedsel
Er kleven veel nadelen aan het eten van rauw voedsel, maar toch heeft het ook een aantal voordelen die wetenschappelijk bewezen zijn. Zo wordt
obesitas (overgewicht) sterk tegengegaan door het raw food-dieet. Ook een hoge bloeddruk komt veel minder voor onder de ‘raw foodies’. Ook hebben deze mensen minder kans op borstkanker, fibromyalgie, reuma en borstkanker.
Raw foodisme heeft enkele voordelen maar is over het algemeen niet goed voor de gezondheid. Het kan onder andere leiden tot ernstige ondervoeding. Daarom is het afgeraden door het
Voedingscentrum in Nederland alleen rauw voedsel te eten.