InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Dieet > Raw Food: Het eten van slechts rauw voedsel

Raw Food: Het eten van slechts rauw voedsel

Raw Food: Het eten van slechts rauw voedsel Het scheen eventjes een trend te zijn: het eten van raw food, ook wel het 'raw-foodisme' genaamd. Veel sterren in Hollywood volgden het dieet. Raw-foodisme houdt in dat een persoon een dieet volgt door alleen rauw eten te nuttigen. De organische voedingsmiddelen mogen niet verhit en niet verwerkt worden volgens raw food-aanhangers, die zichzelf vaak ‘raw foodies’ noemen. Maar welke voor- en nadelen kleven er aan het eten van rauw voedsel?

Wat is raw-foodisme?

Het eten van rauw voedsel wordt raw-foodisme of crudivorisme genoemd. Dit rauwe voedsel noemen aanhangers van het raw-foodisme ook wel levend voedsel. Dit voedsel mag niet bewerkt en verhit worden. Alle vormen van verhitting en bewerking zijn niet toegestaan. Wanneer iemands voedsel voor 75 tot 100% uit rauw voedsel bestaat wordt diegene beschouwd als een aanhanger van het raw-foodisme. Volgens deze mensen heeft het eten van organische, rauwe voedsel veel voordelen.

Soorten raw-foodsime

Er zijn drie hoofdsoorten van het raw-foodisme. Het raw-veganisme, het raw-vegetarisme en het raw-vleesdieet.

Raw-veganisme
Het raw-veganisme houdt in dat er alleen onverwerkte rauwe planten gegeten worden. Voedsel mag niet verhit worden boven 46 graden Celsius.

Raw-vegetarisme
Zoals de naam al zegt eten de aanhangers van het raw-vegetarisme geen vlees en vis. Wel worden andere dierlijke producten toegestaan, zoals zuivel en eieren.

Raw-vleesdieet
Mensen die zich aan het raw-vleesdieet houden eten eigenlijk alles wat volgens hen rauw gegeten kan worden. Dit kan vlees, vis, onverwerkte zuivel of soms zelfs oud of rottend voedsel zijn. Het voedsel wordt in zijn geheel niet verhit. Dit dieet kan gevaarlijk zijn vanwege de vele slechte bacteriën die zich in rauw vlees en andere rauwe producten van dit dieet bevinden.


Voordelen volgens raw-foodisme

Volgens de mensen die enkel raw food eten heeft dit veel voordelen. Wanneer iemand niet rauw voedsel zou eten, zou het lichaam verzuurd raken. Hierdoor kunnen dan veel ziektes ontstaan. Het eten van rauw voedsel zou een slank lichaam bevorderen en chronische ziektes voorkomen of genezen. Gekookt voedsel zou slecht, giftig en verslavend zijn en juist chronische ziektes veroorzaken. Rauw voedsel bevat enzymen en microbacteriën die in verhit voedsel vernietigd zouden raken. Deze enzymen en microbacteriën komen de stofwisseling ten goede en helpen het immuumsysteem. Ook heeft rauw voedsel veel hogere voedingswaarde dan gekookte voedsel. Gekookt voedsel in olie zou veel transvet veroorzaken, bovendien zal het cholesterolgehalte in het menselijk lichaam veel hoger worden. Nog veel meer voordelen van het rauwe voedsel worden door de raw food-aanhangers gepresenteerd.

Geschiedenis raw-foodisme

Het eten van alleen raw food heeft zich ontwikkeld in het begin van de twintigste eeuw. Volgens de raw food-aanhangers had de oermens zijn eten ook nooit gekookt, de mens was er dus op ingesteld enkel rauw voedsel te eten. Het menselijk lichaam heeft zich volgens hen niet aangepast aan het eten dat we in deze hedendaagse tijd nuttigen. Ze geloven dat in rauw voedsel enzymen bevinden die de stofwisseling op gang zou helpen. Pas aan het einde van de 20ste eeuw werd het raw food-fenomeen populairder. Er werden boeken over geschreven en sommige celebrity’s volgden het raw food-dieet. De filmmaker Jenna Norwood maakte in 2007 de documentaire Supercharge Me! 30 Days Raw, waarin ze zich 30 dagen aan het raw food-dieet heeft gehouden.


Risico’s van het raw-foodisme

Vergiftiging
Veel voedingsmiddelen zijn giftig wanneer ze niet verhit worden. Dit zijn bijvoorbeeld spruitjes, boekweit, aardappelen, peulvruchten, kidneybonen, pastinaken, rauw vlees en onverhitte melk. Ook rauwe eieren kunnen leidden tot een voedselvergiftiging.

Lichaam
Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat raw-foodisme bepaalde slechte gevolgen kan hebben voor het lichaam. Zo zou er botontkalking (osteoporose), amenorroe (uitblijven van menstruatie) en tanderosie kunnen ontstaan. Bij kinderen vormt een groeiachterstand een groot risico. Ook ondergewicht vormt een risico. Het lichaam krijgt bovendien sommige stoffen niet binnen. Het gebrek aan de vitamine B12 kan leidden tot een vitamine B12-deficiëntie. Vaak komt er ook een calcium- en ijzergebrek voor in het lichaam van een raw-foodist.

Voordelen van het eten van rauw voedsel

Er kleven veel nadelen aan het eten van rauw voedsel, maar toch heeft het ook een aantal voordelen die wetenschappelijk bewezen zijn. Zo wordt obesitas (overgewicht) sterk tegengegaan door het raw food-dieet. Ook een hoge bloeddruk komt veel minder voor onder de ‘raw foodies’. Ook hebben deze mensen minder kans op borstkanker, fibromyalgie, reuma en borstkanker.

Raw foodisme heeft enkele voordelen maar is over het algemeen niet goed voor de gezondheid. Het kan onder andere leiden tot ernstige ondervoeding. Daarom is het afgeraden door het Voedingscentrum in Nederland alleen rauw voedsel te eten.
© 2009 - 2019 Papillon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Het Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?mijn kijk opHet Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?Bij het Raw food dieet eet je alleen rauw voedsel. In Amerika is het een trend en in Nederland komen er steeds meer aanh…
Vegetarisme vs veganismeVegetarisme vs veganismeGewicht verliezen, kiezen voor een gezondere levensstijl, religieuze overtuigingen of uit respect voor dieren, er zijn t…
Wat is het raw food dieet?Heb je al wel eens gehoord van het raw food dieet? Het wint langzaam aan populariteit, niet alleen als een dieet om af t…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Raw Food: Het eten van slechts rauw voedsel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Nicolina, 30-11-2014 16:03 #4
Dit bericht is erg gedateerd. Je kunt prima, zelfs zo goed, leven op basis van rauw veganistisch voedsel, dat het in de meeste gevallen ziektes als obesitas, candida, diabetes en kanker, maar ook huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem kan genezen.

Gelukkig weten veel mensen nu wel beter. Het voedingscentrum die e-nummers verdedigt en de raw vegan lifestyle (oftewel natuurlijke, onbewerkte voeding) afraadt… het voedingscentrum wordt gelukkig niet meer serieus genomen en bijna iedereen weet dat het voedingscentrum vooral om commercie gaat. Faillissement voedingscentrum is bijna in zicht…

Savannah, 06-01-2014 17:14 #3
Ja, het rauw eten kan ondergewicht veroorzaken en je kan ondervoed zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Mensen denken dat ze net zoveel moeten eten als met normaal eten, maar dat is niet zo, dan mis je een heleboel calorieën. Je moet minstens een groot glas hebben vol met fruit wat in een blender is gestopt als ontbijt, een grote schaal met fruit als middageten & een kleine schaal met fruit en een grote salade als avondeten. Dan is er niets mis of gevaarlijk aan rauw eten.

Nicole de Jong, 11-03-2013 12:05 #2
Ik neem de richtlijnen van het voedingscentrum niet serieus, het is een heel reguliere visie en zij hebben daarmee echt niet de wijsheid in bezit. Nicole de Jong, natuurgeneeskundig therapeut

Sjoukje, 23-12-2012 13:39 #1
Om voldoende energie uit rauw voedsel te halen zouden we langere darmen moeten hebben, zoals de apen dat hebben. Door koken van het voedsel hadden mensen meer tijd over, dan de hele dag rauw voedsel te verzamelen en kregen ze door evolutie kortere darmen. Nu moeten we zeker een gedeelte van ons voedsel koken of andersins ver hitten.
Eigenlijk zouden we kleiner moeten zijn, dan hadden we minder voedsel nodig. Dat zouden we de miljarden mensen over de wereld beter kunnen voeden.
In het lijstje met niet te eten rauw voedsel mis ik sperziebonen en snijbonen, daar geld hetzelfde voor als bonen, maar wordt door iedereen meer ervaren als groente.

Infoteur: Papillon
Laatste update: 28-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!