South Beach dieet in het kort

South Beach dieet in het kort Het South Beach Dieet is ontwikkeld door Dr. Agatson, een Amerikaanse cardioloog die zag dat veel van zijn patienten door hun eetpatroon te zwaar waren. Zij liepen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en sommige hadden zelfs diabetes type II. Het is een dieet dat zich richt op het eten van goede voeding met goede koolhydraten en goede vetten waardoor je niet alleen gezonder wordt en fitter, maar ook slanker.

Het boek

Agatston, Arthur, Het Soutch Beach Dieet, De manier om snel en gezond gewicht te verliezen, ISBN 90-269-6565-6. Geeft uitleg over het dieet, voorbeelden uit de praktijk en doet ideeën aan de hand van recepten.

Het dieet

Het dieet bestaat uit drie fases. In de eerste fase van twee weken is het gewichtsverlies 3,5 tot 6 kilo. De tweede fase duurt totdat het streefgewicht is bereikt en de derde fase is de levenswijze, voor de rest van je leven.

De drie fases

De eerste fase is gericht op het saneren van de bloedsuikerspiegel. Door eiwitten, goede vetten en koolhydraten te eten zal de ongezonde trek in zetmeel en zoetigheid verdwijnen. Daardoor alleen al is het gewichtsverlies tussen de 3,5 en 6 kilo. In de tweede fase ontwent het lichaam van voedingsmiddelen die het ertoe aanzetten overtollig vet op te slaan. Er worden andere eetgewoonten ontwikkeld. In deze fase is het gewichtsverlies ongeveer een halve tot een hele kilo per week. De derde fase begint als men op streefgewicht is gekomen. Nu is het dieet een levenswijze geworden. Een gezond gewicht en een gezonde etenswijze verhogen nu de kans op een langer en beter leven!

Fase 1
Ook wel genoemd: de strenge fase. In de eerste fase eet men veel eiwitten, goede vetten en goede koolhydraten. Deze zorgen voor een verzadigd gevoel en controle over de bloedsuikerspiegel. Na deze fase heeft men geen behoefte meer aan zetmeel en zoetigheid. Per dag mogen er zes maaltijden genuttigd worden. De porties zijn zo groot of zo klein als men zelf wil.

In deze fase verboden:
 • fruit
 • zuivelproducten
 • zetmeelproducten (geen brood, geen rijst, geen pasta!)

Toegestaan:
 • eieren
 • mager vlees
 • kip en vis
 • cottage cheese
 • noten
 • zoveel groente en sla als men maar wil!

Fase 2
In de tweede fase mogen aan het voedingspatroon van fase 1 goede koolhydraten worden toegevoegd. Bijvoorbeeld fruit, volkoren producten, rijst en pure chocolade (in mate).

Fase 3
In fase drie mag in principe weer alles gegeten worden. Drie maaltijden per dag, waarbij de slechte vetten en koolhydraten beperkt moeten blijven. Daar heeft men ook helemaal geen trek meer in.

Voorbeeld voor een dag in fase 1

 • Ontbijt: Twee gebakken eieren met twee plakjes uitgebakken magere bacon. Twee tomaten en wat gebakken champignons.
 • Tussendoor: Rauwkost, neem een bakje mee naar 't werk vol met komkommer, wortelen en radijs.
 • Tussendoor: Cottage cheese met stukjes tomaat en bieslook.
 • Tussendoor: Stukjes courgette geblancheerd en afgekoeld met een dressing van citroen en olijfolie.
 • Lunch: Gemengde salade met gerookte kipfilet en een light mayo, of met rosbief en sesamolie.
 • Diner: Stukje vis, of mager vlees gebakken, veel groente, sla en ricotta als dessert

Noot van de auteur: Ik verloor 20 kg met dit dieet, moeiteloos.
© 2009 - 2024 Cate, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met het South Beach dieetHet South Beach dieet kan een manier zijn voor hartpatiënten om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven. De bedenk…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Het South Beach dieet: het schrappen van koolhydratenmijn kijk opHet South Beach dieet: het schrappen van koolhydratenSnel gewicht verliezen zonder honger te lijden en op een gezonde wijze, is dit echt mogelijk? Het South Beach Dieet is e…
Het South Beach-dieet: de drie fasesHet South Beach-dieet is niet een dieet waarbij je geen vetten of geen koolhydraten meer mag eten. Het South Beach-dieet…

Raw Food: Het eten van slechts rauw voedselRaw Food: Het eten van slechts rauw voedselHet scheen eventjes een trend te zijn: het eten van raw food, ook wel het 'raw-foodisme' genaamd. Veel sterren in Hollyw…
Afvallen met negatieve calorieën, kan dat?Afvallen met negatieve calorieën, kan dat?Het lastige van gewicht verliezen is het feit dat je te maken hebt met een basisbehoefte, namelijk eten. Iedereen moet e…
Bronnen en referenties
 • Agatston, Arthur, Het Soutch Beach Dieet, De manier om snel en gezond gewicht te verliezen, ISBN 90-269-6565-6
Cate (2 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.